Nincs semmi bajom, minek menjek STD szűrésre?

szures.jpgSokat beszéltünk már itt a blogon a nemi betegségek veszélyeiről, vagy arról, miért érdemes évente STD szűrésre menni addig, amíg meg nem állapodtunk egy állandó partner mellett. A kórházi tapasztalat viszont azt mutatja, hogy sokak még mindig úgy gondolkodnak, hogy amennyiben nem észlelnek magukon tüneteket, akkor biztosan nem is fertőződhettek meg. De azt például tudtátok, hogy az AIDS-t okozó HIV akár tíz évig is tünetmentes maradhat? És nem ez az egyetlen…

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek nem feltétlen attól számítanak gyakorinak, mert valószínűbben terjednek át egy másik emberre. Sokkal inkább arról van szó, hogy ezek lehetséges jelenlétét a saját szervezetünkben kevésbé tartjuk valószínűnek, hiszen nem látjuk nyomát. Így aztán különösen nagy a meglepetés, ha a partnerünkön kiütköznek az első tünetek. Rögtön jön a gyanúsítgatás, hogy „biztos megcsal minket”, holott legalább ennyire esélyes az, hogy a kettőből mi voltunk a felelőtlenek. Pedig nem kellene annyira tartani ezektől a betegségektől, mert ha egy szűrés során ki is derül, hogy elkaptuk valamelyiket, viszonylag gyorsan ki lehet kúrálni őket. A kulcs, hogy időben megkezdjék a kezelést.

Az egyik legtöbb galibát okozó fertőzés a sokat emlegetett HPV. Van ellene védőoltás, az iskolás lányok a méhnyakrák kapcsán ingyenesen meg is kaphatják azt, de azt például igen kevesen tudják, hogy a fiúknál is többféle daganatos megbetegedést okozhat, szóval a vakcinát érdemes nekik is beadatni. Plusz, elég sok kavart okozhat a fejben, hogy a nemi szervi szemölcsök okozzák-e a rákot vagy hogy is működik ez pontosan. A valóság annyi, hogy többféle HPV törzs létezik, és míg némelyik a már említett daganatokat okozza, addig sok egyéb az alapesetben csak tünetileg kezelhető, de oltással megelőzhető szemölcsökért „felelős”. Viszont attól, hogy nem észleljük a tüneteket, még nagyon is lehetséges, hogy megfertőződtünk HPV-vel. Igazság szerint szinte mindenki elkapta már, csak a legtöbb ember szervezete képes volt megbirkózni vele. Viszont hiába gondolhatjuk, hogy az immunerősítő vitaminkúra elegendő lesz védekezés gyanánt, mert sajnos nem ez dönti el, kire milyen hatással lesz.

stopstd-blog-banner2_1680261368.png

A fonetikusan csak klamídiaként elterjedt bakteriális fertőzés a 25 év alatti nőknél a leggyakoribb nemi betegség mind közül. Ez nem jelenti, hogy a férfiak ne kaphatnák el, sőt: vajon a nők kik által fertőződhetnek meg? A betegséget különben egyfajta „csendes gyilkosként” is szokták jellemezni, ami erős túlzás, merthogy halált nem okoz, de csendesnek valóban csendes – a legtöbb embernél semmilyen tünetet nem okoz. A fertőződés mégis infertilitáshoz, vagyis meddőséghez vezethet férfiaknál és nőknél egyaránt, arról nem is beszélve, hogy a klamídia, nemi szervi herpesz és még sok más STD megléte növeli annak az esélyét, hogy a HIV-et elkapjuk valakitől.

Tripper, kankó, gonorrhoeae. Mind egyet jelent, a tünetek szempontjából pedig sokban hasonlít a klamídiára. Akár életveszélyes is lehet, különösen, ha a terhesség alatt kapja el a kismama. Az amúgy antibiotikummal gyógyítható betegség kezelés nélkül többek közt vetéléshez vagy akár az újszülött vakságához is vezethet.

A végül az abszolút Jolly Joker: az új nemi szervi herpeszes esetek közel kb. 99%-ban úgy fertőződött meg, hogy a partner nem tudott a szervezetében lévő vírusról, mert nem végeztetett STD tesztet. A fertőzés ugyanis sok esetben valóban tünetmentes, de egyrészt ez attól még a partnerünknél nem biztos, hogy így lesz, másrészt az esetleg születendő gyermekre egy épp a szüléskor kiújuló tünetegyüttes megint csak veszélyes lehet. A tünetek pedig hiába enyhíthetők, sok esetben a fertőzöttek szervezetében életük végéig megtalálható lesz a vírus.

Ha még nem végeztettél STD szűrést az utóbbi időben, talán épp eljött az ideje. A menetéről részletes tájékoztatót találsz honlapunkon.