Betegebbek-e a promiszkuis emberek?

peomi.jpgA nemi betegségek mindenkit érintenek, efelől kétség sincsen. A veszélyeztetettség mértéke nem a nemtől, társadalmi helyzettől vagy szexuális orientációtól, hanem a rizikótevékenységek gyakoriságától függ és az már egész más kérdés, ha egy csoportba tartozó ember társas nyomásra olyan káros szokást vesz fel, amit csoporton kívül nem tenne. Izgalmas szociálpszichológiai kísérleteket lehetne ezzel kapcsolatban folytatni, ahhoz viszont nincs ilyesmire szükség, hogy tudjuk: az emberek fejében még ma is az él, hogy kizárólag, vagy legalábbis a leggyakoribb esetben a melegek kapnak el nemi betegségeket. Nézzünk most megy egy kutatást erre vonatkozólag.

Talán meglepő tény, de épp az említett stigma miatt a homoszexuális férfiak arányaiban jóval tájékozottabbak heteroszexuális társaiknál, emiatt pedig az STD-k ellen is gyakrabban használnak óvszert aktus közben. A HPV viszont egy másik olyan téma, amivel kapcsolatban több a sztereotípia, mint a tény az emberek fejében, és ez hetero- és homoszexuálisakra egyaránt igaz. Sok férfi szerint a HPV egy női betegség, amit a méhnyakrák okoz és emiatt nekik nem is kell foglalkozniuk vele. Ez óriási tévedés, elég csak a heteroszexuális Michael Douglas esetét venni alapul.

Egy római kutatásban viszont kifejezetten olyan férfiakat vizsgáltak, akik nemükkel azonos partnerrel hálnak. Két csoportot állítottak össze: olyan alanyokat kerestek, akik már HIV fertőzöttek és persze olyanokat is, akik nem. A cél az volt, hogy a HPV fertőzés okozta torokrák kapcsán úgy mutassanak rá a rizikótevékenység jelentőségére a szexuális orientációval szemben, hogy közben a nőkkel való fertőződés esélyét kizárják.

A vizsgálati módszer alapvetően kérdésekből állt, meg persze HPV szűrésből. Az eredmények alapján úgy tűnik, a HPV előfordulása gyakoribb HIV fertőzötteknél, méghozzá azért, mert gyakrabban hagyják el a kondomhasználatot. Ez még annak ellenére is igaz volt, hogy átlagosan kevesebb szexuális partnerük volt életük során, mint HIV-mentes társaiknak.

stopstd-blog-banner2_1680261368.png

E kutatás szerint tehát nem a promiszkuitás, mint inkább az az alapvető kérdés döntő a fertőzöttség kapcsán, hogy aktus esetén védekeznek-e óvszerrel – arról nem is beszélve, hogy férfiak közt ugyanúgy terjedhet a hagyományosan "nőinek" tekintett fertőzés. Az eredményeket egyébként valamelyest torzítja, hogy a vizsgálati személyek mind egy STD centrumba járva lettek bevonva, tehát már eleve gyanakodtak valamilyen fertőzésre és emiatt a tanulságot levont védekezők aránya eltérő lehet, mint a teljes populációban, azaz a HIV-vel fertőzött és nem fertőzött melegeknél.

Amennyiben védekezés nélkül vagytok együtt partnereddel, ti is ki vagytok téve az esetleges fertőződésnek, hiszen tünetek nélkül is hordozhatja valamelyikőtök az STD-k számos változatát. Érdemes évente ellenőriztetned magad, végeztess STD szűrést a többi kontrollal együtt!

Szerző: Csősz Roland