Mielőtt otthoni STD tesztet használnál

otthoni_teszt.jpgMinekután a szexuális úton terjedő fertőzések még ma is erős tabuknak számítanak, egy esetleges megbetegedés kockázata külön stresszt okoz, ha emiatt orvoshoz kell menni, beszélni róla, stb. Legalábbis ez a tapasztalat, de a valóságban erre semmi ok, mert az STD szűrés talán a legdiszkrétebben kezelt dolog, amin orvosi vizsgálatok közül részt lehet venni. Azok számára, akiket ez sem nyugtat, létezik ugyan néhány STD-re otthon végezhető teszt, de ezzel ezekkel sem árt vigyázni, sőt.

A történet ott kezdődik, hogy még ha nem is kívánunk STD szűrésre járni, egy orvossal legalább amiatt érdemes konzultálni, hogy kiderüljön, mi miatt van erre szükség. A neten olvasgatva ugyanis egy csomó betegség egyformának tűnhet, plusz a fertőzéseknek eltérő lappangási ideje van, így előfordulhat, hogy tünetek nélkül is szeretnénk elvégeztetni, remélve, hogy még megelőzhető a baj. A nemigyógyász (aki egyben bőrgyógyász is, szóval senki nem fogja tudni, hogy mi miatt keresed fel) segíthet leszűkíteni a kört az esettel kapcsolatos elmondásaid, kórtörténeted és a tünetek alapján, hogy mire végezz végül tesztet. Az is lehet, hogy mégis a laboratóriumi vizsgálatot javasolja, mert az jóval megbízhatóbb eredményt ad. Jelenleg HIV, klamídia, gonorrhoea, szifilisz és Hepatitis B ellen kapható otthon is elvégezhető teszt.

Ha mégis úgy döntenél, hogy magad végzed el a tesztet az otthonodban, valószínűleg netről rendeled majd meg. Mint minden ilyesminél, itt is fontos tudnod, hogy rengeteg a hamisítvány, így csakis orvosilag ellenőrzött oldalakról vásárolj. Egyébként nemigyógyászodat szintén megkérdezheted, hogy ismeri-e, megbízhatónak tartja-e az adott weboldalt.

stopstd-blog-banner2_1680261368.pngAmikor megérkezik a csomag, egészségügyi okokból feltétlen ellenőrizd, hogy minden le volt-e zárva, nem sérült-e meg útközben valami. Átverni a hamisítványok eladásán túl úgy is szoktak embereket, hogy lejárt termékeket árusítanak, így használat előtt ezt is mindenképp ellenőrizd. Ha bármi kérdésed lenne a csomag minőségét illetően, ugyancsak nemigyógyászhoz érdemes fordulnod, mert valószínűleg látott már jót és rosszat egyaránt.

A laborban végzett vizsgálatokhoz hasonlóan itt is módosíthatják az eredményeket szedett gyógyszereid, ezzel kapcsolatban vagy a teszt használati útmutatójában, vagy orvosodtól várhatsz segítséget.

Egyes országokban már ingyenessé is tettek néhány nemi betegségekkel kapcsolatos gyors tesztet, de ahogy a fentiekből is látszik, rengeteg ok akadhat, ami miatt mégis fel kell keresni egy nemigyógyászt. Mi inkább javasolnánk az orvosi verziót, hiszen jóval pontosabb és összességében több kellemetlenségtől kíméled meg magad, mint az otthoni megoldások esetében.

Lehetőséged van online is hiteles szakembert kérdezni, de azt csak személyes konzultáció és vizsgálat után lehet megállapítani, hogy pontosan melyik tesztet érdemes egyáltalán elvégezni.