Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A HIV legyőzhető és ennek egyik oka a pestisjárvány

2018. november 19. - Csősz Roland

hivvirus.pngKeveset beszélünk róla, de tény: az emberek többsége megfertőződött már a HPV-vel, mégse beteg mindenki. Ennek az ellentmondásnak egyszerű az oka: a vírust az immunrendszer általában képes legyőzni, de egy-két altípussal sajnos nehezebb dolga van a szervezetnek és ennek a következményei is súlyosabbak. Azt viszont még ennél is kevesebben tudják, hogy hasonló szituációval találkozunk az AIDS-t okozó HIV esetében is. Utóbbi esetében viszont sokáig fogalmunk sem volt, miért és hogyan lehet képes bárkinek is legyőzni egy ekkora, a test egészét érintő támadást.

Tovább

Összeesküvés-elmélet: biológiai fegyvernek készült a HIV?

aids_1.jpgNem. Ezerféle képzelgés keringett nem csak az amerikai járvány kezdetén, de még a közelmúltban is azzal kapcsolatban, hogy vajon kik és miért „hoztak létre” egy ilyen nehezen kezelhető fertőzést, ami sokáig egyet jelentett a lassú halállal, és csupán nemrég vált kezelhetővé. Sajnos azonban valóban vannak olyan esetek, ahol megtorlásként használják a HIV-vel fertőzést, de attól még nem kell hitelt adnunk az ilyesminek, még ha azt egy Nobel-díjas szájából halljuk is…

Tovább

Betegebbek-e a promiszkuis emberek?

poligamia.jpgA nemi betegségek mindenkit érintenek, efelől kétség sincsen. A veszélyeztetettség mértéke nem a nemtől, társadalmi helyzettől vagy szexuális orientációtól, hanem a rizikótevékenységek gyakoriságától függ és az már egész más kérdés, ha egy csoportba tartozó ember társas nyomásra olyan káros szokást vesz fel, amit csoporton kívül nem tenne. Izgalmas szociálpszichológiai kísérleteket lehetne ezzel kapcsolatban folytatni, ahhoz viszont nincs ilyesmire szükség, hogy tudjuk: az emberek fejében még ma is az él, hogy kizárólag, vagy legalábbis a leggyakoribb esetben a melegek kapnak el nemi betegségeket. Nézzünk most megy egy kutatást erre vonatkozólag.

Tovább

Egy titkolt betegség: nemi szervek nélkül élni

mrkh.jpgNem véletlen, ha még esetleg nem hallottatok a Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindrómáról. A röviden csak MRKH-val élő nők jelentős része érthető módon titkolja, sőt sajnos szégyelli is születési rendellenességét. A legfőbb tünet a méh és a vagina teljes vagy részleges hiánya, így a nőiség és anyaság alapvető kérdéseit teljesen újra definiálja a betegség számukra, és talán kellene számunkra is. Hogyan él egy nő, aki méh és vagina nélkül született?

Tovább

„Nemi betegség miatt elbocsátom”

img_6610.jpgGeoffrey Bowers 1984-ben végre talált egy jó ügyvédi állást a világ egyik legnagyobb vállalatánál, a Baker & McKenzie-nél. Felvétele után nem sokkal Kaposi-szindrómához hasonló tüneteket vett észre magán, ami a HIV fertőzés egyik feltűnő tünete (de külön is megjelenhet). Mivel az AIDS pánik a ’70-es években hirtelen eszkalálódott Amerikában – abban az időben járunk, amikor a társadalmi prüdéria miatt külön kihívás volt az óvszergyáraknak, hogy reklám engedélyt szerezzenek a TV-ben –, Bowers-t egész egyszerűen kirúgták. Ő azonban nem hagyta magát, ezzel világhírű precedenst teremtve a munkajogban, melyből még film is készült.

Tovább

A HIV hatása a popkultúrára

hemogoblin.pngAz AIDS amerikai megjelenése a ’70-es években alaposan felpörgette a nemi betegségekkel kapcsolatos preventív programok indulását szerte a világban. Nem mintha ezt megelőzően ne küzdött volna már sok ezer éve az emberiség a különféle szexuális úton terjedő fertőzésekkel, de mégis ez volt az a pont, amikor igazi tömegek kezdtek foglalkozni a témával. Ennek köszönhető számos tabu ledöntése is, például a HIV miatt lehetett először óvszert reklámozni a TV-ben és a nemi betegségek léte és veszélye is egyre elterjedtebb hírnek számított.

Tovább

A Nagy Fütyi Totyogás

willy_waddle.jpgSok olyan fesztivál van a világon, amit elsőre, de talán némelyiket még sokadjára is furcsálló szemmel figyelik az emberek, nem értve az egész célját. Nem mintha az ő hibájuk lenne, ha nem értik, miért osztogatnak pénisz nyalókát vagy állítanak szobrot nemi szerveknek, de a vallási és turisztikai okokon túl akadnak olyan rendezvények is, amik sokkal többről szólnak, mint – a látszat ellenére – néhány ember hülyéskedése. Íme egy esemény a péniszjelmezben futkározáshoz kedvet kapó jótakaróknak.

Tovább

Szándékosan fertőzött HIV-vel

hiv-aids.jpgSzámos sztereotípia él az emberek fejében arról, milyen emberek lehetnek a nemi betegek, például, hogy mindegyik homoszexuális vagy prostituált, de minimum promiszkuis. Nem gondolnak bele és emiatt nem is sajnálják azokat, akik egy egyszerű párkapcsolat során kapták el, mindenféle erkölcstelen előzmény nélkül. És abba se gondolnak bele, hogy van, amikor nem az életkörülményeik miatt, hanem mások rossz akaratából fertőződnek meg.

Tovább

Ausztrália lehet az első ország, ami kiirtja a méhnyakrákot

hpv.jpgA címbéli szöveggel foglalta össze számos külföldi lap a Nemzetközi Papillomavírus Társaság nyilatkozatát. A hírt arra alapozzák, hogy Ausztráliában bevezették az ingyenes HPV oltást fiúknak és lányoknak egyaránt, ez pedig drámai csökkenést eredményezett a méhnyakrák előfordulási rátáján. Az erre vonatkozó kutatás vezetője, Prof. Suzanne Garland szerint negyven éven belül az új esetek száma akár nulla közelébe is redukálódhat.

Tovább

Egyre több a szifiliszes csecsemő

ujszulott.jpgAz óvszerrel való védekezés nem egy népszerű dolog, de továbbra is elég valószínű, hogy mindezt leginkább a megfelelő tájékozottság hiánya okozza. A kényelmi faktoron túl ugyanis nem csak saját és kedvesünk, de a jövendő generáció életéért is felelősséggel tartozunk, mert nagyon is elkerülhető lenne az, ami most Amerikával történt: egyetlen év alatt 44%-kal nőtt a szifilisszel született csecsemők száma.

Tovább