Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A szex távoli jövője már kopogtatott

2020. február 24. - Csősz Roland

robot-woman.jpgA XXI. században lassan már a szexualitás témakörében sem mehetünk el a technológiai fejlődés említése nélkül. Múlt héten a Microsoft alapítójának, Bill Gates fogamzásgátlóval foglalkozó projektjét mutattuk be. Ma pedig néhány olyan újítással készültünk, ami már legalább prototípus szintjén létezik, így a nagyon is közeli jövőben megjelenhetnek ezek a nagyon távolinak tűnő eszközök.

Tovább

Tudhatom-e, ha téved a teszt?

std-testing-home-or-lab.jpgA blogon és tájékoztató honlapunkon is gyakran hangoztatjuk az STD-szűrés fontosságát: hogy érdemes évente eljárni, és ha van, akkor a partereddel közösen végigmenni az egész folyamaton, nehogy visszafertőzzétek egymást. Ennek oka, hogy egyelőre még sokan hiszik úgy, elég akkor megcsinálni, hogyha már érezhetően nagy a baj. Indoklásként sok érv el szokott hangzani, és noha igyekszünk ezek közül minél többet megcáfolni, egyet biztosan nem fogunk tudni: a tényt, hogy egy teszt sem tévedhetetlen. A kérdés adott: miért nem az, és tehetünk-e bármit ellene?

Tovább

A Microsoft alapítója fogamzásgátlót fejleszt

bill-gates-tabletta.jpgMíg legutóbb arról beszélgettünk, hogy az óvszernek milyen jótékony hatásai lehetnek egy párkapcsolatra (sőt akár meg is mentheti azt), annak fogamzásgátló hatása háttérbe szorult. Pedig mind a mai napig az egyik legismertebb és legelterjedtebb módszer a gyermekszületés szabályozásának, ám a komfortérzet és egyéb tényezőkre hivatkozva sokan néznek más módszerek után, amik hatékonyságukban viszont nem biztos, hogy felérnek hozzá. Ám lehet, hogy közel a megoldás.

Tovább

Új mód a nemi betegségek visszaszorítására

erzelmitamasz.jpgA társadalom oldaláról észlelt, valamint a megélt stigma között óriási távolságot találhatunk a nemi betegek körében, állítja egy roppant izgalmas kutatás. Az eredmények értelmezése és adaptálása megkerülhetetlen lehet a prevencióval foglalkozó szervezetek számára, mert ezáltal valóban csökkenthető lehet a további STD-fertőzések száma.

Tovább

Így nem teszi tönkre a kapcsolatod egy nemi betegség sem

szakitas.jpgHa arra gyanakszol, hogy nemi betegséget kaptál, és jelenleg van szexuális jellegű kapcsolatod mással, a te felelősséged magad és társad is megvédeni a továbbfertőzéstől. Sokaknál ez azzal jár, hogy beszélnek partnerükkel az aggodalmaik okáról, majd tesztelteti magát a „beteg”, és kerülik a szexet addig, amíg ki nem derül az igazság. Csakhogy ez messze nem a legjobb megoldás.

Tovább

Érzékenyebbek a nők a nemi betegségekre?

michael-prewett-crbi6xf1vta-unsplash.jpgA rövid válasza a legtöbbeknek valószínűleg igen, de hogy miért, azt már kevesebben tudnák megindokolni. Egyszerűen elterjedt az a tévhit, hogy a legtöbb STD, azaz szexuális úton terjedő betegség a nőknél okoz tünetet, míg a férfiak acélozott testéről lepereg ennek veszélye. A tévképzet, miszerint a férfiaknál nem okoz rákot például a HPV, igen súlyos kárt tud okozni, úgyhogy ideje tisztázni, ha csakugyan van különbség a nemek között, akkor azok miben tetten érhetők.

Tovább

Téged mi motiválna, hogy szűrésre menj?

tested-std.jpegNézzünk pár érdekes adatot: egyfelől tudjuk, hogy huszonöt éves korára nagyjából minden második ember átesik valamilyen nemi betegségen. Ezek nem mindegyike keres fel orvost, hiszen a szervezet önállóan is képes nagy részüket leküzdeni. Amiknek viszont nem, azok akár egész életükben ott bujkálhatnak bennük (lásd herpesz vírus), ki tudja, hány embert megfertőzve. Szerintetek hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy eljárjanak STD-szűrésre?

Tovább

Meddig lehet növelni a péniszt?

penis-meret.jpgA kérdés úgy tűnik, független attól, kinél meddig tart a kamaszkor. Azt persze mindenki természetesnek veszi, hogy ebben az időben hossz, vastagság és így a kerület egyaránt változik, viszont akadnak azért olyan férfiak, akiknek a húszas éveik elején is még tart a növekedés, noha már a pubertás egyéb „tünetét” rég kinőtték. De mit tehetnek azok, akiknek csak az a pár kamasz év jutott?

Tovább

5+1 gyakori kérdés és válasz STD-fertőzöttektől

std2.pngJó nemigyógyász nem attól lesz valaki, hogy hány másodperc alatt mondja meg egy tünet alapján, milyen beteg a páciens – pláne, hogy sokszor nem is látszik. Aki STD-fertőzöttökkel, vagy olyanokkal dolgozik, aki biztos akar lenni nemi egészsége felől, attól a téma intimitása miatt legfőképp a diszkrét és empatikus hozzáállást szokták elvárni a betegei. Ám mindemellett nem árt némi türelem sem: míg érzésre a betegek fejében kérdések százai cikázhatnak, az orvosok általában le tudják ezt redukálni pár gyakori kérdésre. Ezeket válaszoljuk meg mind.

Tovább

A tűz előtt is a kihalás szélén álltak a koalák

koala_1.jpgAz ausztrál bozóttüzek kapcsán mindenki felkapta a fejét, hiszen nem csak a tűzoltóknak, de az állatvilágnak is sosem látott megpróbáltatást jelent a katasztrófa kezelése. Videók ezrei járták be a világot megégett koalákról és kengurukról, és mindenki – teljesen jogosan – aggódni kezdett értük, és óriási adakozási lánc indult be. Csak az az egyetlen probléma, hogy a koalákat már évek óta a kihalás fenyegeti egy nemi betegség miatt, és erre a hírre mégsem csapott le senki. Vajon miért? Talán így nem szenvedtek elég látványosan a tűzhöz képest?

Tovább