Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az örök beteg festőzseni: Munkácsy élete STD fertőzöttként

2018. július 20. - Csősz Roland

munkacsy-mihaly-onarckep-1875b.jpg

Leghíresebb magyar festőnk se élt épp egyszerű életet, s ennek érdekes módon nem az volt az oka, hogy már fiatalon gyógyíthatatlan beteg lett egy STD fertőzéstől – persze mint sejthetitek, nem is segített. Mert bár egy ásító inas képével szerzett hírnevet magának, Munkácsy Mihály élete a legkevésbé sem volt unalmas.

Tovább

Mi állhat a kondom fóbia mögött?

pexels-photo-248148_1.jpegTöbb ezer éve, hogy feltalálták az óvszert Egyiptomban, de még ennyi idő se volt elég, hogy megszerettesse magát az emberekkel. Persze van „némi” különbség az akkor és a most használatosak közt, de az ellenszenv ma is ugyanaz: nem olyan kényelmes, mint nélküle. Csak épp a használata nélkül elkapható betegségek se azok. Nézzük hát meg, miért maradt fenn több ezer éven át egy olyan érv, ami még mindig nem felülírható, hiába menthette volna meg sokak életét. Ezúttal nem az óvszerrel kapcsolatos allergia hátterét, sem a szexuális diszfunkciót jelentő pszichés vagy épp fiziológiai értelemben vett fóbiát, hanem egy általánosabb mentalitást veszünk górcső alá, mely alapjaiban ássa alá a nemi betegségekkel folytatott harcot.

Tovább

Szex parkok a nagyvilágban

erotikaland.pngEmlékeztek még a koreai pénisz parkra? Sokaknak elég abszurdnak hatott, pedig fontos üzenetet hordoz a létezése: azt, hogy a szexről beszélni nem ciki. Persze a megnyilvánulási módokat mindig lehet vitatni, de abban azért egyetérthetünk, hogy még ezek a különös helyek sem a szex népszerűsítéséről szólnak (arra aligha van szükség), sokkal inkább a nyitottságról. Arról, hogy ha már úgyis jelen van az életünkben, akkor legalább ne kerülgessük a témát, hanem engedjük meglátni annak minden szépségét. Mi is meglepődtünk, milyen sok ilyen próbálkozással találkozni szerte a világban.

Tovább

Ady halálát szifilisz okozta, de nem abba halt bele

ady2.jpgAdy Endrét hazánk egyik legnagyobb költőjeként tartjuk számon mind a mai napig, pedig már több mint 140 éve született. Persze nem ő az egyetlen, aki viszonylag (vagy épp nagyon) fiatalon kibontakoztathatta tehetségét, de Ady 41 életéve önmagában is kellőképp kalandos volt – és többek közt ez okozta a korai halálát. Így történhetett az is, hogy bár szifiliszes volt, mégsem ebbe halt bele. Viszont ez okozta a halálát. Bonyolult? Rögtön érthetőbb lesz, ha átgondoljuk, miként élte mindennapjait.

Tovább

Azonnali változás kell a szexuális felvilágosítás terén

unatkozoosztaly.pngHa már a magyar statisztikákat megnéztük, most annak is utánajárunk, miként lehetne hatékonyan bővíteni a lakosság STD ismereteit. Merthogy a hivatalos adataink európai szinten nem kiemelkedőek az egyes nemi betegségek kapcsán, de ez inkább rossz hír, mint jó. A cél épp az, hogy a lehető legtöbb esetről tudjunk, ne csak minden tíz-huszadikról. Ehhez pedig többek közt megfelelő edukációra lenne szükség.

Tovább

Evéssel a nemi betegségek ellen?

frutas.jpgA szexuális úton terjedő betegségek nem válogatnak: nőket és férfiakat, szegényeket és gazdagokat egyaránt érint a veszélyük, a gyógyításuk pedig sok esetben pusztán tüneti kezelésből és olyan antibiotikumokból áll, amik egyre kevésbé lesznek alkalmazhatók a jövőben. Az oltásellenesek szerint viszont akad egy-két egyszerűbb trükk, ami bárki számára elérhető, a legtöbben mégse gondolnánk, hogy ilyesmi is segíthet az STD-k elleni harcban. Meglepő módon csak félig tévednek.

Tovább

Milyen a magyar STD helyzet?

mentok.jpgVolt már szó arról, hogy mi a helyzet a nagyvilágban – elég riasztó, de arról még nem beszéltünk, hogy mi a magyar STD helyzet. Elvileg jól állunk, Európa sem olyan tűnik olyan fenyegetőnek, mint a világ többi fele, de ez nem jelenti, hogy a veszély minket elkerülne. Sőt, pont a korábbi eredmények többszöröződése figyelhető meg.

Tovább

BDSM – Épít vagy rombol?

bdsm.jpgA visszajelzéseitek alapján néhány dolgot érdemesnek tűnik tisztázni a BDMS kapcsán – ami bár nem valamiféle szexuális úton terjedő betegség rövidítése, sokan vélekednek róla úgy, mint egy szintén szexuális, de ezúttal lelki torzulás, s mint olyan, az egész egy, az egészséges szexualitással szembenálló jelenség. A téma azért is jelentős, mert a fogalmat különösen sokat emlegették az utóbbi időben egy-két mozifilm kapcsán, s félő, hogy emiatt téves kép alakult ki az e téren kevésbé jártasoknál.

Tovább

Shakespeare halálos betegsége

shakespeare.pngLegyen bár világhírű költő és drámaíró, már William Shakespeare (1564-1616) puszta létezését is sokan vitatják a ma ismert formában, hiszen igen keveset tudunk az életéről. Az ebből fakadó kétségek hozadéka az is, hogy egyesek szerint nem is egyetlen ember írta az összes, nevéhez köthető művet. Ha azonban e feltételezéstől elszakadunk és csak a biztosabb adatokat nézzük, akkor annyi bizonyosnak tűnik, hogy az „avoni hattyúnak” is meggyűlt a baja a nemi betegségekkel.

Tovább

Ha az AIDS nem lenne elég, itt egy még rosszabb betegség

htlvirus.jpgMár épp elég gondot okoz a HIV is, hiszen ennek köszönhető az AIDS – azaz a szerzett immunhiányos betegség –, de most úgy tűnik, egy régi-új fertőzéssel is számolhatunk, ami nem csak hasonlít a HIV-hez, de még veszélyesebb lehet, ugyanis egyelőre kezelni se tudjuk.

Tovább