Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A legújabb HIV elleni „gyógymód” megrövidítheti az életet

2019. június 17. - Csősz Roland

hiv-cure.jpgNéhány hónapja még döbbenten figyelte, és próbálta magában helyére tenni a világ, amint megszületik a világ első olyan génmódosított ikerpárja, akik elvileg rezisztensek a HIV-re. Korábban hasonlóra még sosem volt példa, a kísérletről nem is lehetett hallani a gyermekek születéséig. Feltehetőleg azért, mert a beavatkozást végző kínai kutató sem volt biztos abban, képesek lesznek-e egyáltalán egészségesen világra jönni. Látszólag kutya bajuk mind a mai napig, de a tudomány és a sajtó a meglepettségből még csak most kezd felocsúdni. Tudásunk ugyanis még nem tűnt elegendőnek efféle megoldásokra a HIV elleni küzdelemben, és egy új tanulmány szerint ez a kínai példa ellenére sajnos továbbra is igaz.

Tovább

Ezeket kérdezi tőled egy nemigyógyász

doctor-patient.jpgA beszélgetésnél orvosod célja mindenekelőtt egyfajta bizalmi légkör megteremtése lesz, tehát biztosan nem fog olyan kérdéseket a fejedhez vágni, ami kellemetlenül érintene. Pontosan tudja minden nemigyógyász, hogy elég nyűg már a tünet is, ráadásul a szexualitásról ritkán beszélget szívesen az ember idegenekkel. Mégis van pár részlet, aminek jelentőségébe talán még bele sem gondoltál, emiatt pedig meglepő lehet a doktor kíváncsisága. Ezek minden esetben szakmai célt szolgálnak, mert az együttlétek különféle módjai ugyanis különböző módon kaphatnak jelentőséget a kórtörténetedben. A szemmel látható tünetek többféle betegségre is utalhatnak, ezért az őszinte válaszaiddal komolyan segíted a diagnózisalkotást.

Tovább

Melyik nemi betegség okoz vakságot?

iris_left_eye_of_a_girl.jpgJó lenne azt mondani, hogy ma már egy nemi fertőzés sem jelent hosszú távú komplikációt – elvégre olyan fejlett a mi orvostudományunk, nemdebár? A valóság sajnos kevésbé derűs, de ami a vakságot illeti, az már tényleg csak feltételes módban értendő. Akit csak a címbéli kérdés megfejtése érdekelt, annak eláruljuk, hogy a helyes válasz a klamídia (és a gonorrhoea). Viszont, ha már régóta olvassátok a blogot, akkor bizonyára azt is tudjátok, hogy a Chlamydia ma a világ egyik leggyakoribb nemi betegsége. Aggodalomra még sincs ok, vakságot legalábbis ma már csak a fejletlenebb országokban okoz, Európa maximálisan felkészült a szövődmények ilyen foka ellen. Ám az út idáig igen rögösre sikeredett.

Tovább

Mi lett volna, ha Tarzan nemi beteg lesz?

tarzan.jpgAki sokat utazik, valószínűbben kap el nemi fertőzéseket, állítja egy nemrég bemutatott kutatás. Ez viszont csak az érem egyik oldala: ki mondta, hogy a világ másik felén ugyanazokat lehet elkapni, mint itthon „szokás”? Kevesek gondolnak bele, hogy – mint megannyi betegség – a szexuális úton terjedő fertőzések előfordulása is lehet területhez köthető. Ilyen szempontból globalizálódó világunk nagyon is valós veszéllyel fenyeget.

Tovább

Lehet-e a melegekből heteroszexuálisokat "csinálni"?

homosexuality.jpgA címbéli kérdés máris egy abszurd feltételezéssel indít: csinálni lehet-e valakiből valamit, ergo külső behatással lehet-e befolyásolni valakinek a szexuális orientációját. Még a hagyományos pszichoterápiában sem a pszichológus változtat az egyénen, inkább afféle kísérője a kliensek belső változásainak. Ha e mellé az áltudományosnak kikiáltott „reparatív-” vagy „meleg terápiát” tesszük, máris érthető a gond: az erre jelentkező homoszexuálisokat direkt, vagy indirekt módon, de a külvilág küldi terápiába. A környezet elégedetlensége pedig inkább vezet önbizalomvesztéshez és meneküléshez, mint belső motivációhoz a változáshoz.

Tovább

A leggyakoribb nemi betegség ötven éve még sehol sem volt

és nem az AIDS az

hpv-keyboard.jpgA HPV-ről szerencsére mindenki hallott valamennyit – noha még mindig sok a tévhit vele kapcsolatban –, de ez csak az utóbbi évek kitartó kampányának köszönhető. Pedig a HPV nem egy friss „találmány”, már az ókori görögök is… Szóval értitek, régóta velünk van. Az érdekessége inkább abban rejlik, hogy csak a XX. század második felében kezdték felismerni a HPV és a méhnyakrák közti összefüggéseket. Nem meglepő módon a felfedezés óta eltelt idő elég volt ahhoz, hogy e két fogalom az emberek fejében is összeolvadjon. Csak kár, hogy a később megtalált egyéb, HPV-okozta daganatok híre még nem jutott el a többséghez, emiatt pedig a férfiak azt hiszik, biztonságban vannak.

Tovább

Mire érdemes odafigyelned, ha kedveled az anális szexet?

analszexetelvezi.jpgHa nemi úton terjedő fertőzésre gyanakszol, vagy tünetmentesen szűrésre mész, orvosodnak érdemes beszélned a szexuális orientációdról és az együttlétek módjáról is, mert ezek ismerete fontos szempont ahhoz, hogy nemigyógyászod eldöntse, milyen kezelésre vagy tesztre lehet épp leginkább szükséged. A félreértések elkerülése végett: nem hetero- és homoszexuális kezeléseket, vizsgálatokat különböztetünk meg, hanem más eséllyel kap el valaki anál-fallikus aktussal egyes betegségeket, mint orál-hüvelyivel.

Tovább

Az utazók gyakrabban nemi betegek?

utazo.jpgJön a nyári szezon, lassan már a last minute foglalásokon is túlesik mindenki, aki üdülésre is akart szánni néhány napot az év erre legalkalmasabb szakában. Viszont megfigyelések szerint utazáskor hajlamosabbak az emberek alkalmi szexuális kalandokba belemenni, a társadalmi tabukat lerázni magukról, illetve a megszokott viselkedési normáktól eltérő szerepeket kipróbálni. Talán nem meglepő, hogy emiatt az STD-k előfordulása is megugrik kisebb-nagyobb mértékben. Az utazókkal foglalkozó kórházak külföldön viszont sajnos nem mindig állnak a helyzet magaslatán, ha hirtelen kellene egy nemi beteget kezelni, ezért aztán leginkább mindenki magáért kell feleljen. Nézzük, mire számíthatunk.

Tovább

Így gyógyulhatsz ki egy nemi betegségből

happy-man-in-hospital.jpgNem számít, melyik nemhez vonzódsz, a szexuális úton terjedő betegségek (röviden STD-k) téged is érintenek, amíg aktív szexuális életet élsz. Védekezni épp ezért egyszerűen muszáj. Ennek számos módja létezik, az óvszer csupán egy, bár kétségtelenül a legsokoldalúbb ezek közül. Mindaddig, amíg nem találsz állandó partnert, annak is ki vagy téve, hogy esetleg a partnered nem tudja, akár tünetmentesen hordozhat valamilyen nemi fertőzést, és ezért sosem végeztett el tesztet hasonló tesztet önmagán. Épp ezért abban az esetben is érdemes előrelátónak lenned, ha saját STD-szűrésed alapján te nem jelentesz veszélyt másokra. De mi a teendő akkor, ha már késő, és a bizalom nem védett meg a kórokozóktól?

Tovább

Nem attól lesz valaki nemi beteg, hogy meleg

melegek-gumival.jpgBár már rég kiderült, hogy nem csak a homoszexuálisok kapják el a HIV-t, máig élnek ártalmas sztereotípiák a melegek és az STD-k, azaz szexuális úton terjedő fertőzések kapcsolatáról. És ugyan már az egyes betegségekről is épp elég sok mítosz kering a neten, de talán még ezeknél is rosszabb egy-egy elképzelés a melegekkel kapcsolatos „veszélyekről”.

Tovább