Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az iszlám homoszexualitás története

2018. december 10. - Csősz Roland

islam.pngSok tévhit kering a homoszexualitással kapcsolatban. Manapság, mikor egyes országokban engedélyezni kezdték a meleg házasságot, talán még több társadalmi vitát gerjeszt a téma. Most nem ez a célunk, viszont nem érdemes elfelednünk, hogy a világ nem állandó, így az LMBT se volt mindig annyira elfogadott/elutasított, mint manapság.

Tovább

Génmódosítással az AIDS ellen?

designer-baby.jpgHa kimaradt volna korábbi cikkünk, röviden összefoglalva két ismert módja van annak, hogy valaki immunissá váljon az AIDS-re (meg a szerencsés kevesek egyedi esete). Az egyik „megoldás” szerint a pestis túlélőinek leszármazottjának kell lenni, a másik alapján pedig egy bizonyos CCR5 génmutációra van szükség. Látszólag mindkettőre igen kicsi esély van, hogy velünk szülessen, de a nem túl távoli jövőben ez drasztikusan megváltozhat.

Tovább

Nincs semmi bajom, minek menjek STD szűrésre?

coupleinbed.jpgSokat beszéltünk már itt a blogon a nemi betegségek veszélyeiről, vagy arról, miért érdemes évente STD szűrésre menni addig, amíg meg nem állapodtunk egy állandó partner mellett. A kórházi tapasztalat viszont azt mutatja, hogy sokak még mindig úgy gondolkodnak, hogy amennyiben nem észlelnek magukon tüneteket, akkor biztosan nem is fertőződhettek meg. De azt például tudtátok, hogy az AIDS-t okozó HIV akár tíz évig is tünetmentes maradhat? És nem ez az egyetlen…

Tovább

Minden, amit rosszul tudsz az AIDS-ről

aids2.jpgDecember 1 az AIDS világnapja, ennek alkalmából szedtük össze mindazokat a tévhiteket, amiket bár gyakran hallani, nagyobb tévedések nem is lehetnének. Annyit előre bocsáthatunk már most, hogy a HIV fertőzés közel sem olyan veszedelmes dolog manapság, mint volt néhány évtizeddel ezelőtt.

Tovább

Még egy nemi betegség a láthatáron

tudosok2.jpgAz ebola több mint 11000 ember halálát okozta a felbukkanása óta, a kitörését a történelem egyik legsúlyosabb járványhullámaként közt tartjuk számon. Három afrikai országban, Sierra Leonéban, Guineában és Libériában még csak nemrég jutottak el oda, hogy egy teljes hét elteljen bejelentett eset nélkül. Sajnos azonban kiderült, hogy ez a fertőzés is képes rejtett maradni, ráadásul tovább ott marad a túlélő férfiak spermájában, mint korábban gondolták.

Tovább

Mi köze a csokinak a nemi betegségekhez?

csokiagar.jpgHamarosan jön a Télapó, vele pedig a sok-sok finomság. De ha ez nem lenne elég, már november óta tukmálják ránk a boltok a szaloncukrot, így talán épp időszerű egy kicsit azzal is foglalkoznunk, vajon a nemi betegségeknek mi köze mindehhez. Valószínűleg az utolsó dolog, amihez a szexuális úton terjedő fertőzéseket (röviden STD-ket) a legtöbb ember kötné, az a csokoládé. Nem véletlenül.

Tovább

A HIV legyőzhető és ennek egyik oka a pestisjárvány

hivvirus.pngKeveset beszélünk róla, de tény: az emberek többsége megfertőződött már a HPV-vel, mégse beteg mindenki. Ennek az ellentmondásnak egyszerű az oka: a vírust az immunrendszer általában képes legyőzni, de egy-két altípussal sajnos nehezebb dolga van a szervezetnek és ennek a következményei is súlyosabbak. Azt viszont még ennél is kevesebben tudják, hogy hasonló szituációval találkozunk az AIDS-t okozó HIV esetében is. Utóbbi esetében viszont sokáig fogalmunk sem volt, miért és hogyan lehet képes bárkinek is legyőzni egy ekkora, a test egészét érintő támadást.

Tovább

Összeesküvés-elmélet: biológiai fegyvernek készült a HIV?

aids_1.jpgNem. Ezerféle képzelgés keringett nem csak az amerikai járvány kezdetén, de még a közelmúltban is azzal kapcsolatban, hogy vajon kik és miért „hoztak létre” egy ilyen nehezen kezelhető fertőzést, ami sokáig egyet jelentett a lassú halállal, és csupán nemrég vált kezelhetővé. Sajnos azonban valóban vannak olyan esetek, ahol megtorlásként használják a HIV-vel fertőzést, de attól még nem kell hitelt adnunk az ilyesminek, még ha azt egy Nobel-díjas szájából halljuk is…

Tovább

Betegebbek-e a promiszkuis emberek?

poligamia.jpgA nemi betegségek mindenkit érintenek, efelől kétség sincsen. A veszélyeztetettség mértéke nem a nemtől, társadalmi helyzettől vagy szexuális orientációtól, hanem a rizikótevékenységek gyakoriságától függ és az már egész más kérdés, ha egy csoportba tartozó ember társas nyomásra olyan káros szokást vesz fel, amit csoporton kívül nem tenne. Izgalmas szociálpszichológiai kísérleteket lehetne ezzel kapcsolatban folytatni, ahhoz viszont nincs ilyesmire szükség, hogy tudjuk: az emberek fejében még ma is az él, hogy kizárólag, vagy legalábbis a leggyakoribb esetben a melegek kapnak el nemi betegségeket. Nézzünk most megy egy kutatást erre vonatkozólag.

Tovább

Egy titkolt betegség: nemi szervek nélkül élni

mrkh.jpgNem véletlen, ha még esetleg nem hallottatok a Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-szindrómáról. A röviden csak MRKH-val élő nők jelentős része érthető módon titkolja, sőt sajnos szégyelli is születési rendellenességét. A legfőbb tünet a méh és a vagina teljes vagy részleges hiánya, így a nőiség és anyaság alapvető kérdéseit teljesen újra definiálja a betegség számukra, és talán kellene számunkra is. Hogyan él egy nő, aki méh és vagina nélkül született?

Tovább