Mi köze a csokinak a nemi betegségekhez?

csoki.jpg

Valószínűleg az utolsó dolog, amihez a szexuális úton terjedő fertőzéseket (röviden STD-ket) a legtöbb ember kötné, az a csokoládé. Nem véletlenül.

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, egy fertőzés mely típusával van dolgunk pontosan, STD szűrést kell végezni. Ez lehetséges állami és magán úton egyaránt, de akárhol történik is, a gyűjtött minta vizsgálatát általában nem ott helyben, hanem különböző laborokban végzik. Részben ez a magyarázata annak, hogy hetekbe telhet megkapni a várva várt eredményt, de akad egy másik is.

A mintából gyűjtött baktériumokat ugyanis ki kell tenyészteni, ami szintén napokat vehet igénybe. Ez a tenyésztési folyamat az, amikor az a bizonyos „csokoládé” bejön a képbe, a makroszkópos vizsgálathoz ugyanis remek táptalajt nyújt. A különféle baktériumokhoz egyébként különféle táptalaj szükséges: lehet ez folyékony (tej) vagy szilárd (burgonya), esetleg félfolyékony. Az efféle vörösmoszatot pedig, amiből a Petri-csészékbe kerülő táptalaj kerül, agarnak hívják.

tumblr_p4ttkx9xuy1wqdhpdo1_500.jpg

Van azonban egy aprócska trükk. Az ún. csokoládé agar sajnos nem abból a bolti csokiból készül, de még csak nem is látott soha kakaóbabot. Az így nevezett táptalaj elsősorban a színe miatt kapta nevét, mert összetételét tekintve nem másból van, mint vérből. Létezik véres agar is, a kettő közti különbséget pedig az jelenti, hogy a „csokis” változatot hővel is kezelik.

És hogy mi köze mindehhez a nemi betegségeknek? A tripperként is ismert betegséget a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium terjeszti – nem véletlen, hogy orvosi körökben ezt csak gonorrhoeaként vagy GO-ként szokták említeni. Ahhoz, hogy ezt a kórokozót ki lehessen mutatni, általában ezt a bizonyos csokoládé agart szokás alkalmazni. Szükség is van rá, mert az utóbbi időben az ellene használt antibiotikumnak ellenálló törzs ütötte fel a fejét és fontos lenne mihamarabb ellenszert találni, mielőtt végképp megállíthatatlan lesz.

A nemi betegségek a mindennapjaink láthatatlan részei – sokszor észre sem vesszük, hogy elkaptunk valamit, mert rajtunk nem okoz tüneteket, viszont másoknak ugyanúgy átadjuk. Ez elkerülhető védekezéssel, illetve azzal, ha új partner esetén mindketten elvégeztettek egy STD szűrést a legfontosabbakra. Ha további kérdéseid lennének, honlapunkon tovább tájékozódhatsz.

Szerző: Csősz Roland