A Nagy Fütyi Totyogás

futyi2.jpgSok olyan fesztivál van a világon, amit elsőre, de talán némelyiket még sokadjára is furcsálló szemmel figyelik az emberek, nem értve az egész célját. Nem mintha az ő hibájuk lenne, ha nem értik, miért osztogatnak pénisz nyalókát vagy állítanak szobrot nemi szerveknek, de a vallási és turisztikai okokon túl akadnak olyan rendezvények is, amik sokkal többről szólnak, mint – a látszat ellenére – néhány ember hülyéskedése. Íme egy esemény a péniszjelmezben futkározáshoz kedvet kapó jótakaróknak.

Ha valaki 2019. szeptember 24-én Londonban a Queen Elizabeth Olympic Park környékén jár majd az esti órákban, valószínűleg igencsak meglepődik: férfiak és nők bújnak felfújható és emberméretű pénisz jelmezbe, majd kezdenek rohanni. A cél pontosan az, amit amúgy is tapasztalnak: felhívni a figyelmet. A HPV kapcsán ugyanis a nők, ma már szinte mindenki által ismert méhnyakrákos megbetegedésén túl többek között van egy másik komoly kockázat, ami csak a férfiakat érinti. Nem mintha daganat csupán e vírustól alakulhatna ki, de a péniszráknak még a hírét sem hallani a TV-ben, rádióban vagy akár az interneten, ezért sokan nincsenek is tisztában az ezzel járó veszéllyel.

stopstd-blog-banner2_1680261368.png

S bár igaz, hogy sokkal ritkább, mint a méhnyakrák és talán ezért nem kap elég figyelmet, de abban hasonlítanak, hogy már a daganat kialakulása előtt megfigyelhetőek elváltozások a bőrön. Valószínűleg a legtöbben nem is tudják, de ha időben orvoshoz fordulnak vele, még a péniszrák is jól gyógyítható. Tehát igenis fontos lenne a figyelemfelkeltés és ha bármi gyanús, igenis orvoshoz kell menni!

futyi.jpgAz évente megrendezett futóversenyre £20 a nevezési díj, ami egy az egyben megy az Orchid alapítványon keresztül a péniszrákkal kapcsolatos kutatás, oktatás és támogatói szolgálatás finanszírozására. Az eseményt The Great Willy Waddle-nek nevezik, amit magyarul „A Nagy Fütyi Totyogásnak” lehetne talán legjobban fordítani.

Az esetlegesen daganatot okozó HPV-t nem csak vaginálisan, hanem anális és orális szexszel is el lehet kapni és terjeszteni. A fellépés ellene valóban kritikus fontosságú, még annak ellenére is, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre olyan adat, mint például a méhnyakráknál, ahol az esetek 70%-át lehet a HPV-hez kötni. A védőoltás mindenesetre rendelkezésre áll, így a férfiaknak is ajánlott akár felnőtt korban is beoltatni magukat az elérhető legnagyobb, kilenc komponensű vakcinával.

A HPV-ről és az elérhető védőoltásokról bővebb információt összefoglaló honlapunkon találsz.