Szándékosan fertőzött HIV-vel

szandekosan.jpgSzámos sztereotípia él az emberek fejében arról, milyen emberek lehetnek a nemi betegek, például, hogy mindegyik homoszexuális vagy prostituált, de minimum promiszkuis. Nem gondolnak bele és emiatt nem is sajnálják azokat, akik egy egyszerű párkapcsolat során kapták el, mindenféle erkölcstelen előzmény nélkül. És abba se gondolnak bele, hogy van, amikor nem az életkörülményeik miatt, hanem mások rossz akaratából fertőződnek meg.

Sajnos több olyan esetről is tudunk, amikor szándékosan betegített meg valaki nemi betegséggel másokat. Mondhatnánk, hogy ez még mindig jobb, mint egy Hannibal Lecter-féle pszichopata, de az ilyen tetteket akkor követték el leginkább, amikor még a legtöbb nemi fertőzés gyógyíthatatlan vagy minimum kezelhetetlen volt. Tulajdonképpen lassú haláluk hírét nem voltak képesek feldolgozni, emiatt pedig az emberiségen igyekeztek bosszút állni. Hasonló esetek sajnos még ma is megtörténnek.

Az egyik leghíresebb ilyen eset Nushawn Williams-é, aki 1997-ben az „AIDS szörnyként” vált ismertté, miután kiderült, 28 nővel közösült, melyből 13-an HIV pozitívak lettek. Utóbbiak közül hatról biztosan tudható, hogy velük Williams azután feküdt le, hogy már tudott fertőzöttségéről. A gond persze nem ezzel volt, hanem hogy mindezt titkolta a másik előtt és védekezés nélkül szexelt velük.

stopstd-blog-banner2_1680261368.pngUgyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy tettének lett pozitív társadalmi hatása is. Gyorsan elterjedt a pánik, hogy esetleg más is járhatott hasonlóan és csak Jamestown-ban, Williams 35000-es lakosságú szülővárosában 1400 ember ment el STD szűrésre közvetlenül a körözési parancs kiadása után, köztük igen sok középiskolás. Ez azért is fontos, mert mint kiderült, az elkövető kifejezetten középiskolás lányokat próbált „becserkészni”, ezzel, annak ellenére is tovább súlyosbítva tettét, hogy ő maga is igen fiatal (19) volt. Olyannyira, hogy egy alkalommal egy tizenhárom éves lányt fertőzött meg.

Az egészségügyi szervezetek leginkább attól voltak ledöbbenve, hogy mivel nem történt tényleg erőszak, hanem a lányok önként mentek bele az együttlétbe, mennyire elbukott a prevenciós programjuk? Hamar tovább gondolták aztán az előző kérdést, és ez vezetett végül a program teljes újragondolásához is: vajon maga Nushawn Williams hogyan fertőződhetett meg ilyen fiatalon?

Az AIDS ma már kezelhető annyira, hogy a vírust a beteg ne terjessze tovább, a felvilágosító programok pedig sokat fejlődtek az évek során, de sajnos még mindig túl sokan hagyják figyelmen kívül az óvszer nyújtotta védelmet. Ha szeretnéd elkerülni a véletlenszerű megfertőződést – nem mert partnered szándékosan akar rosszat, hanem mert sokan csak tünetmentes hordozók –, a teljes aktus során használj óvszert!