Egyre több a szifiliszes csecsemő

szifibaba.jpg

Az óvszerrel való védekezés nem egy népszerű dolog, de továbbra is elég valószínű, hogy mindezt leginkább a megfelelő tájékozottság hiánya okozza. A kényelmi faktoron túl ugyanis nem csak saját és kedvesünk, de a jövendő generáció életéért is felelősséggel tartozunk, mert nagyon is elkerülhető lenne az, ami 2018-ban  Amerikával történt: egyetlen év alatt 44%-kal nőtt a szifilisszel született csecsemők száma.

Egyes államokban, például Louisiana-ban, közel száz ilyen esetről tudni, de ezzel egyáltalán nincs egyedül: az összes déli államban előfordultak ilyen esetek, az északibbak közt is csak elszórva találunk olyan helyet, ahol egy sincs.

Persze ez nagyságrendileg elmarad a fejlődő országok, főleg Dél-Amerika és Afrika rátáitól, csakhogy az USA-ban a szifiliszt már egyszer sikerült majdnem teljesen kiirtani. A lueszként is ismert betegséget egy baktérium okozza, így megfelelő időben felállított diagnózis esetén szinte biztosra vehető a gyógyulás. Csakhogy sokan elfelejtik, hogy egy STD lehet tünetmentes is, illetve nem vesznek figyelembe olyan helyzeteket, amikor megfertőződhettek, például a partner félrelépése, és emiatt nem járnak el rendszeres szűrésre.

stopstd-blog-banner2_1680261368.png

A baba szempontjából ugyanis létfontosságú, hogy akármikor fertőződött is meg az anya, megkezdjék az antibiotikumos kezelést, mert csak így kerülhető el a betegség továbbadása. Egy STD fertőzés esetében már a születés is külön kihívássá válik, mert korai vagy halva szülést, valamint olyan szervi rendellenességeket is okozhat a szifilisz, amit felnőtteknél nem: értelmi fogyatékosság, májnagyobbodás, arc deformitása stb.

A szifilisz szűrését Magyarországon szerencsére még a terhességi kiskönyvben is feltüntetik, így nálunk maximum akkor fordulhat elő ilyen eset, ha a kismama nem jár terhesgondozásra vagy a szűrés után fertőződik meg – és nem jelentkezik kezelésre. A szomorú arányokért viszont nem kell az USA-ig mennünk, elég közvetlen szomszédunk, Ukrajna felé tekintenünk. Európában ugyanis itt a legmagasabb a szifiliszes csecsemők aránya.

A szifilisz ma már megelőzhető és gyógyítható. Hogy hogyan? A részleteket honlapunkon szedtük össze.

Szerző: Csősz Roland