A harmadik randinál kiderült, hogy STD-je van

randi1.jpgKét eset van: vagy eszünkbe se jut, hogy a velünk szemben ülő hölgy vagy úr hordozhat valamilyen, ránk nézve ártalmas fertőzést, vagy már a legelejétől ott motoszkál bennünk a kérdés. Különösen érdekes, hogy mikor bevallja ezt, akkor viszont nem számít, melyik mentalitással közelítettük meg a két fenti közül, a hír általában sokként ér. Rögtön izzani kezdenek az agytekervények, igyekezve előkaparni az utolsó STD-kkel kapcsolatos információ morzsát is szürkeállományunk legmélyéről. Hacsak nem foglalkozik ezzel nap mint nap az ember, valószínűleg bizonytalanságunkban felmerül az a kérdés is, hogy „akarjuk-e/akarom-e így folytatni”?

Utólag már jóval egyszerűbbnek tűnik a kérdés, mint közben. Egyrészt valószínűleg azért hozta fel partnerünk a témát, mert most állt készen róla beszélni, így pedig megkérdezhetjük, hogy ez miként hat ki a mindennapjaira, kell-e tartanunk nekünk is valamilyen fertőzéstől stb. Sokan nem tudják, de a baktérium által okozott fertőzések, például szifilisz, klamídia vagy tripper, tökéletesen gyógyíthatók antibiotikumokkal. Viszont még herpesz vagy egyéb vírusos megbetegedés esetén se kell katasztrófára számítani, mert a HPV okozta kondilómákat leszámítva az óvszerhasználattal védve vagyunk ezektől is. A későbbi baba projektnél persze el érdemes elgondolkodni az opciókon, de a nemi gyógyászok általában elég jó stratégiát tudnak javasolni az ilyen szituációkra is.

Egy ilyen beszélgetésből az is világossá válik, hogy mennyivel jobb volt ezt előre megtudni, mintsem az első együttlét után mondjuk. Ilyenkor szokott a parafaktor végleg az egekig érni. Ha azonban megnyugtató válaszokat adott a kérdésre már a legelején, akkor csak az a kérdés maradt hátra: szeretem-e, vagy képes lennék-e szeretni a másikat annyira, hogy betegsége ellenére is vele akarjak lenni?

stopstd-blog-banner_1680261145.pngErre a kérdésre nincs előre megírt forgatókönyv, de annyi biztos, hogy ha a megfertőződés/diagnózis után először megy el valaki randizni, akkor retteg a reakciótól, szóval erre legyünk tekintettel. Ha már kicsit gyakorlottabb az illető ilyen téren, akkor lehet, hogy rögtön ezzel kezdi a monológját, itt pedig a másikon áll, hogy tudja-e ezt kezelni, vagy inkább azonnal a mosdóba exkuzálja magát, hogy ott a neten gyorsan keressen valami infót.

STD fertőzöttnek lenni alapból súlyos teher lehet, ne nehezítsük ezt tovább indokolatlan félelmekkel. A másik is tudja, hogy ez egy szokatlan és egyben riasztó dolog egyeseknek, de ha van némi önkontrollunk, végig tudjuk beszélni a hogyan kérdések összes válfaját, akkor hamar egy jóval intimebb, mélyebb kapcsolatban találhatjuk magunk, mint azt előzetesen vártuk volna.

A szex a legnagyobb jó szándék mellett sem egy veszélytelen műfaj és aki nemi életet él, az mindig saját magáért felelős és rizikót vállal, ha óvszer nélkül fekszik le valakivel.