Szex hatvanon túl, avagy amiről Te sem akarsz tudni!

7.pngMindannyiunk számára kellemesnek és megnyugtatónak tűnhet az a gondolat, hogy szüleink és nagyszüleink nem szexelnek, sőt egyáltalán nem is szexeltek soha.

A valóság azonban az, hogy az idősebbek nagy részének ilyen szempontból egyáltalán nem járt le a szavatossága! Az emberek egész életük során szexualitással rendelkező lények, még akkor is, ha ez kulturálisan kevésbé elfogadott. 

A katolikus egyház szerint a szex célja a gyermeknemzés. Hollywood szerint a szex csupán a fiatalok, az egészségesek és a szépek kiváltsága. Az orvosok számára pedig a szex főként problémák és működési zavarok forrása. 

És mi következik ebből? Számos középkorú ember aggódik amiatt, hogy hogyan fog alakulni a szexuális élete a későbbiekben. És az orvosok szinte soha nem kérdeznek rá erre.  Ez pedig hiba, mert bizony károkat okozhat.  A szexualitás és az intimitás ugyanis az életminőséget meghatározó alapvető tényezők, nyilvánvaló fizikai, érzelmi és párkapcsolati előnyökkel.

 4.png

Nézzük, mire jutottak a kutatók, akik mertek kérdéseket feltenni az időseknek a szexuális életükről!

Kezdjük egy 2015-ös brit kutatással. A vizsgálat összefügést talált az életkor és a szexuális aktivitás különféle aspektusainak csökkenése között - de ez nem jelentett teljes megszűnést. A 70-79 éves férfiak 59%-a mondta azt például, hogy szexelt az elmúlt évben, 19%-uk legalább havonta két alkalommal közösült, és 18%-uk legalább ilyen sűrűn maszturbált. 80 éves kor fölött ezek a számok 39%, 6%, és 5%-ra csökkentek. És vajon mi lehet ennek az oka?

A tabuk, a betegségektől való félelem, a különféle gyógyszerek és egyéb kezelések, melyek negatívan hatnak a szexualitásra vagy az ember megjelenésére, külsejére, és persze valamelyest maga az életkor is, ugyebár. 

Hogy állunk a nőkkel? A 70-79 éves nők 39%-a nyilatkozott úgy, hogy szexelt az előző év során, 6%-uk közösült havonta legalább kétszer, 5%-uk maszturbált havonta több mint két alkalommal. 80 éves kor fölött 10%, 4.5%, 1%-ra csökkentek ezek a számok. A csökkenés okai nőknél hasonlóak voltak, mint a férfiaknál, plusz a szomorú valóság az, hogy sok nő megözvegyül, mivel idősebb férfi partnere nála hamarabb meghal. 

A férfiak és nők közti különbség betudható a nők alacsonyabb tesztoszteron szintjének is. Mivel pedig a nők számára az intimitás fontosabb, mint a fizikai kielégülés, ez is oka lehet annak, hogy ritkábban maszturbálnak. Mellesleg, intim kapcsolat közösülés vagy maszturbáció nélkül is létrejöhet.

Meglepő és nagyon is lényeges, hogy az idősek hogyan viszonyulnak a szexuális problémákhoz vagy inkább azok hiányához. A 18-44 éves amerikai nők 11%-a mondta azt, hogy aggodalmai vannak a szexszel kapcsolatban, 45-64 éves kor közt ez 15%-ban jellemző, 65 év fölött viszont csak 9%. Az orvosok számára ez arra utal, hogy az idősek közt nem csupán a közösülés és a maszturbáció, hanem a szexualitás megnyilvánulásának más formái is léteznek, amit az orvosok jellemzően nem vesznek figyelembe.

Bár a fájdalmas közösülés és a merevedési zavar sokakat érint egy hosszas párkapcsolat folyamán, egyik sem ok arra, hogy bárki elzárkózzon a szexuális élvezetektől.  Sok pár esetében az orális szex lép a közösülés helyébe, és ha inkontinencia problémák miatt ez sem lehetséges, akkor az ölelkezés, csókolózás, simogatás és más szexuális praktikák jelentenek megoldást.

Mi a helyzet tehát azzal, hogy valakinek lejár-e a "szexuális szavatossága" vagy sem?

1_1.png

Egy svéd kutatócsoport izgalmas megállapítása szerint a szexuális vágy az emberekben, főként a férfiakban, akár 100 éves korig is fennmaradhat. 269, 97 éves, mentálisan és intellektuálisan egészséges (nem demens) idős embert interjúvoltak meg, akiktől azt tudták meg, hogy a férfiak 27, a nők 5 %-nak vannak szexuális vágyai. A férfiak 32 %, míg a nők 18 %-a mondta el, hogy vannak szexuális fantáziáik. A férfiak 26, míg a nők 15 %-a hiányolta a szexuális aktivitást. 

Mit mond ez el nekünk orvosoknak? Először is, kezdjünk el beszélgetni a szexről az idős betegeinkkel! A 97 éves svédekhez hasonlóan legtöbbjük szeretné ezt szóba hozni. A felmérésben mindkét nembeli megkérdezettek 80%-a pozitívan viszonyult a szexualitásra vonatkozó kérdésekhez. És ne habozzunk erről akár az egyedülálló időseket is megkérdezni. Nekik is lehet párkapcsolatuk vagy olyan szexuális problémáik, ami miatt örülnek, ha ez szóba kerül. Még az önkielégítésről sem félnek beszélni. 

Ha krónikus vagy rákos beteget gondozunk, akár olyasvalakit, aki az élete végső időszakát éli, a gyakorlat azt mutatja, hogy a betegek szívesen beszélnek a szexualitásról és az intimitásról. Igy kiderülhetnek olyan problémák, amiken segíteni lehet, sikosító ajánlásával vagy a merevedési zavar kezelésére szolgáló gyógyszerek felírásával.

Sokszor azonban maga a beszélgetés is már segítség: a páciensek kb. 25 %-ának jót tesz, ha csak szóba kerül ez a téma. Szinte mindig hasznos, ha a szexuális élvezet fontosságát hangsúlyozzuk.

Íme néhány olyan felvetés, ami segíthet a témát szóbahozni:

  • Volt ennek a gyógyszernek valamilyen hatása a szexuális életére? Zavaró volt ez az Ön számára?
  • Tudjuk, hogy az intimitás fontos dolog az egészség szempontjából. Beszélhetünk egy kicsit erről? 
  • Tudjuk, hogy a szexualitás és az intimitás sokat jelent az egészséges élet megéléséhez. Akik magukra maradtak, szexuálisan elszigetelődhetnek. Szeretne erről beszélgetni? 

stopstd-blog-banner3_1680261965.png

A szexualitásról való kommunikáció tehát már önmagában is hasznos, no de mi a helyzet magával a szexszel? 

Lassacskán egyre többet tudunk meg a szexuális aktivitás számos rövid-, közép- és hosszútávú kedvező egészségügyi hatásáról. A rövidtávú hatások közé tartozik az izmok relaxációja, a fájdalmak csökkenése (vicces módon a fejfájásé is!) és a kielégítőbb alvás - ez mind igazán előnyös az idősek számára! A középtávú jótékony hatások a stressz oldás és a depresszió csökkentése. USA-beli vizsgálatok szerint az ölelés csökkenti a proinflammatorikus citokinek szintjét és a csókolózás csökkenti a koleszterinszintet.

Végül, vannak a szexnek hosszútávú előnyös egészségügyi hatásai is, bár az időseket ez már nem mindig érinti. Ilyenek például a demencia késleltetése, és férfiakban a szív-érrendszeri és agyi keringési zavarok gyakoriságának csökkenése.  A több szex növeli az élettartamot, ezen belül a férfiak számára fontos a teljes folyamat beteljesülése az orgazmus által, míg a nők sokszor beérik az orgazmus nélküli intimitással is. 

2.png

Ne feledjük, hogy ezek az előnyök a páciens és az orvos számára is fontosak. Érdemes, tehát beszélgetni a szexuális életről, mert már ez önmagában segítség lehet, nem beszélve arról, hogy milyen hatékonyan erősíti az orvos-beteg kapcsolatot.   

Forrás: Woet Gianotten szexológus és pszichoterapeuta, Medscape