Evéssel a nemi betegségek ellen?

eating-bananas-for-breakfast-is-bad-for-you.jpgA szexuális úton terjedő betegségek nem válogatnak: nőket és férfiakat, szegényeket és gazdagokat egyaránt érint a veszélyük, a gyógyításuk pedig sok esetben pusztán tüneti kezelésből és olyan antibiotikumokból áll, amik egyre kevésbé lesznek alkalmazhatók a jövőben. Az oltásellenesek szerint viszont akad egy-két egyszerűbb trükk, ami bárki számára elérhető, a legtöbben mégse gondolnánk, hogy ilyesmi is segíthet az STD-k elleni harcban. Meglepő módon csak félig tévednek.

Ma már közhely, hogy a zöldségek és gyümölcsök milyen jótékonyan hatnak a szervezetünkre, ahogy az is, hogy az erős immunrendszer több betegséggel szemben is nagyobb, bár nem teljes védelmet nyújt, mint egy alultáplált szervezetű, egészségtelen életvitelt folytató egyéné. De az is elég a gyengüléséhez, ha különösen sok cukrot és alkoholt fogyasztunk, hiába a rendszeres réparágás. Persze a legegyszerűbb és egyben legnehezebb védekezés az STD-k ellen az lenne, ha végleg felhagynánk a szexszel, ám ez sem feltétlenül véd meg az összes szexuális úton terjedő fertőzéstől. Erre alternatíva sokak szemében az egészséges életmód mentsvára, azaz a fent említett zöldség és gyümölcs fogyasztás meg a káros szokások elhagyása.

eating-bananas-for-breakfast-is-bad-for-you.jpgCsakhogy az erős immunrendszer mítosza súlyos félreértésekhez is vezethet, szögezzük hát le mihamarabb:

étkezéssel senki sem fog kigyógyulni egy nemi betegségből,

a megfelelő étrend legfeljebb a prevencióban segít. Az oltásellenesek legfőbb érve, hogy az emberek jelentős része képes magától legyőzni a betegséget, ennek esélyét pedig általában is növelheted egészségesebb életmódra váltással, például a cukor és alkoholfogyasztás minimálisra csökkentésével, de a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok bevitelére is fontos odafigyelni. Az olyan finomságok, mint a méz vagy kókuszolaj, fahéj és gyömbér, valamint áfonyalé és egyéb bogyók, meg persze a torma, illetve a kurkuma, de még a káposzta és hagyma fogyasztása is segíthet felkészíteni a szervezetet a HPV fertőzés ellen.

stopstd-blog-banner3_1680261965.pngÉs ez mind igaz is – csakhogy az indoklás a védőoltások ellen ettől még nem lesz kevésbé ügyefogyott. Mert bár a HPV valóban egy olyan vírus, amit az emberek 80%-a elkap és mégse betegszik meg tőle mindenki, ennek egyik kulcsa pedig tényleg az ellenálló szervezet, még ott van az a rengeteg ember, akinek nem volt szerencséje. Akit meg lehetne menteni, ha nem csavarnák el a fejüket autizmust okozó blablával. Pusztán azért, mert valamivel lecsökken a fertőzés esélye a gyümölcsfogyasztás hatására, még nem jelenti, hogy a több mint száz vírustörzs valamelyike ne lenne képes bárkit megfertőzni. Mert elég egyszer elkapni, és a vírus megmarad a szervezetben, az egyetlen valóban hatékony megelőzési mód pedig csakis a védőoltás.

A méhnyakrákot 70%-ban okozó 16-os és 18-as típusú HPV ellen nincs gyógyszer, csak védőoltás.

Emiatt kétségbeejtő, hogy egyesek tényleg elhiszik, az egészséges életmód valamiféle csodaszer lenne, ami mellett el lehet hagyni minden más védekezési módot. A felsorolt élelmiszerek és szokások egyáltalán nem pótlékok, hanem olyan alap módszerek, amik mellett továbbra is fontos marad a rendszeres STD szűrés és kondomhasználat.

Hogy pontosan milyen egyéb lépéseket tehetsz még a szervezeted védelméért, arról bővebben itt írunk.