Fertőzésekről kismamáknak

kismama1.jpg

Tények és tévhitek egyaránt terjengenek a neten azzal kapcsolatban, hogy mennyire veszélyesek a terhesség alatt diagnosztizált nemi betegségek és hogy mennyire gyógyíthatók. Segítségképpen most összeszedjük az alapokat, de a kivizsgálás részleteit érdemes mindenkinek a saját orvosával is átrágnia.

Kezdjük az elején: mivel a nemi úton terjedő betegségek jelentősen befolyásolják a szülés lefolyását, ezért ajánlott már a tervezett terhesség előtt STD szűrés előtt végezni. Ez a mintavétel a méhnyakról történik és mivel az antibiotikumok egy része csak óvatossággal adható terhesség alatt, ezért érdemes minél több tesztet kérni a tervezett terhesség előtt. Például a kezelés nélküli klamídia és ureoplazma befolyásolja a teherbeesést is, ráadásul terhesen sokkal bonyolultabb lesz a kezelése, mint előtte. Viszont ha az előzetes szűrés elmarad és csak terhesség alatt fedezik fel, akkor is lehet és kell is kezelni, mert az antibiotikum kúra rizikója így is jóval kisebb, mint ha szülés közben a baba elkapja a fertőzést.

Merthogy igen, a szexuális úton terjedő fertőzések szülés közben vagy előtt is átadhatók a születendő gyermeknek. Épp ezért már a terhesség első harmadában kötelező szifilisz szűrést végezni, az eredmény pedig nem kevés nőt szokott sokkolni, mert bár mostanában keveset hallani róla a médiában, a betegség nagyon is létezik. Még mindig nem eléggé ismert tény, hogy a betegségek jelentős része tünetmentesen is jelen lehet a szervezetben, ami bár személyes kellemetlenséget nem okoz, a baktériumot tovább adva annál nagyobb gondot jelenthet a másiknak, jelen esetben nem csak a gyermeknek, de vélhetően a másik szülőfélnek is.

boc_banner_1616759786.jpgA vírusos fertőzésekre viszont sajnos nem áll rendelkezésre gyógyszeres kezelés – ezek ellen az alap higiénés szabályok betartásával védekezhetünk. Mindez azért fontos, mert például nemi szervi herpesz a szüléskor megfertőzheti az újszülöttet is, akár súlyos szövődményeket okozva. Ezért ha valaki tudja, hogy visszatérő nemi szervi herpesze van, arról különösen fontos tájékoztatnia nőgyógyászát, mert ha a szüléskor a tünetek láthatók, valószínűleg császármetszésre lesz szükség.

A szifilisz szűrés szükségességét a terhességi kiskönyvben is feltüntetik, így könnyebb ellenőrizni, valóban megtörtént-e. Ha az orvos valamiért nem akarna tesztet végezni, akkor is mindenképp kérni kell tőle, lehetőleg minél több szexuális úton terjedő betegségre. Hogy a szifiliszes példánál maradjunk, az első trimeszterben történő fertőződés és ennek kezelés nélkül hagyása akár halva szülést is okozhat, holott, ha időben felfedezik, akkor penicillinnel gyógyítható és így a magzatnak sem árt.

A terhesség utolsó harmadában, egy lappangó nemi betegség vagy a hüvelyflóra eltűnése miatt kialakuló bakteriális vaginózis – azaz az eltűnt védelem és a kórokozók elszaporodása – esetén főleg a hüvelyflóra rendezésére érdemes törekedni, és ha csak ebben az időszakban derül fény rá, úgy a frissen diagnosztizált nemi betegséget is kezelni. Általánosságban is elmondható, hogy ha a nőgyógyász talál bármit az utolsó harmadban, akkor azt kezelni kell, mert koraszüléssel fenyegethet.

kismama2.jpgBármikor végezzék is, ha a tesztek indokolják, érdemes azonnal megkezdeni a kezelést, a gyógyulásra ugyanis igen jó esélyek vannak, de a gyógyíthatatlan betegségek is rendszerint kezelhetők úgy, hogy az ne menjen a magzat egészségére. Ha negatív volt a szűrés eredménye, akkor minden szuper, viszont ilyenkor is fokozottan kell ügyelnünk arra, hogy csakis szintén szűrt, biztosan fertőzésmentes partnerrel éljünk szexuális életet, mert az átterjedést egy alapos mosdás sem tudja megakadályozni.

Egyéb, nem STD-re vonatkozó tesztek is szükségesek még hasonló okokból, például a terhesség végén kötelezően végeznek streptococus szűrést, amire szintén érdemes odafigyelni, hogy történjen meg, mert a szükséges antibiotikum kúrát a nőgyógyász a szüléskor kell biztosítsa.

A higiéniai szabályok betartása közé az is hozzátartozik, hogy ismeretlen kutyát/macskát ne simogassanak a kismamák anélkül, hogy utána alaposan meg ne tudnának mosakodni, mert a toxoplasma nevű egysejtű vagy egyéb kórokozók szintén okozhatnak terhesség alatti szövődményeket.

Sajnos aki fertőzött kismamaként kezelés nélkül marad, az nem csupán – nagy valószínűséggel – megpecsételi gyermeke egészségét, de a terhességét is veszélyezteti, ugyanis egy ilyen megbetegedés akár a szülés korai beindulásához is vezethet, amihez a baba még nem biztos, hogy elég fejlett. Érdemes lehet már előre tájékozódni a lehetséges kockázatokról és persze ezek prevenciójáról. Ehhez viszont kizárólag hiteles weboldalt szabad használni, mert elképesztő mennyiségű álhír és tévhit terjeng a neten, még kitalált betegségek is.

A Stop STD! egy több éve futó, nemigyógyászok által létrehozott kezdeményezés, amelyhez nem csak e blog, de egy honlap is tartozik. Utóbbin minden fontos információt megtalálsz az egyes nemi fertőzésekről, s biztos lehetsz benne, hogy kizárólag szakmailag lektorált tartalommal találkozol

Szerző: Csősz Roland