A kutyáknak is van nemi betegsége?

kutya.jpgMár korábban is írtunk a koalákat érintő igen súlyos STD járványról, de arról is, hogy néhány másik állat hogyan védekezik természetadta módszereikkel. Viszont sajnos nem minden állatnál alakult ki olyan izgalmas elkerülési mód, mint mondjuk a récéknél. Ritkán – sőt, leginkább sohase – gondoltunk bele, de például kutyagumi alatt érdemesebb lenne házikedvenceknek készült óvszert kell értenünk, mint… valami egész mást.

Merthogy nem csak mi, emberek vagy nagyobb emlősök, de gyakorlatilag bármilyen faj elkaphat szexuális úton terjedő betegséget – a madaraktól kezdve a hüllőkön át, még a rovarok is. Ez azért különösen izgalmas, mert mint tudjuk, a nemi betegségeket sem csak szexuális aktus során, hanem akár például vérrel is el lehet kapni. Bizony, így pedig ragadozó kedvenceinknek nagyon is létező esélye van arra, hogy míg játékból el-el kapnak például egy madarat, az nagyon is átterjedhet kutyánkra/macskánkra – és egyébként akár ránk is, bár ezt a helyzetet elég nehéz elképzelni. Persze nem minden STD egyforma ember és állat közt – ahogy azonban a koaláknak, úgy még a macskáknak is megvan a saját változatuk a HIV-ből, a FIV. A szaporodnak, mint a nyulak kifejezés is csak addig tűnik ártatlannak, míg bele nem gondolunk, hogy az ilyen nagy számú együttlétet gyakorló állatok közé elég akár csak egyetlen fertőzött egyednek is bekerülnie, hogy a betegség rövid időn belül az az egész populációra átterjedjen.

Így aztán a kutyáknál is figyelni kell: ha nemi szervi herpesze lesz a szukának, az a kölykeire is át fog terjedni és nagyjából két napos korukban el is pusztulnak. És bár úgy tűnik, csak kevés figyelem fordul az emberek esetében akár rákot is okozó STD-kre, több állatfajnál megjelent már ennek egy még súlyosabb változata, a CTVT, ami már konkrétan szexuális úton terjedő tumort jelent, nem csak egyszerű vírust. Ilyet kaphatnak el a kutyák is, de a hatása az emiatt kihalás szélén álló tasmán ördögöknél érezhető leginkább.

kutya2.jpgAnnak persze igen kevés esélye van, hogy hazánkban bárki elkapjon valamilyen, például sertések vagy marhák közt terjedő STD-t, de már csak elővigyázatosságból is érdemes a húsételeket jól megfőzni/átsütni. A szexuális úton terjedő fertőzések kórokozóitól – hasonlóan szinte minden más baktériumhoz és vírushoz – ugyanis ezzel a módszerrel biztosan megszabadulunk.

Ha túl vagy az első csodálkozáson, olvass utána részletesebben is a veszélynek, mert sajnos nem véletlen, hogy minden második ember kapott már el valamilyen szexuális fertőzést az első 25 évében.