A "kék gofri" rejtély

kek.jpg

Az internet népe rengeteg hasznos és még annál is több felesleges dolgot talált már ki, csakhogy míg ezek egy része szórakoztató, addig másik felük kifejezetten káros lehet. Ma amúgy is egyre nagyobb aggály övezi a hamis hírek terjedését, de néhány éve akkora kacsa látott napvilágot Amerikában, hogy még a magyar sajtó is átvette. A hír pedig mi másról szólna, mint egy nemi betegségről.

A történet 2013 áprilisában kezdődött, amikor Kathy McBride, trentoni városi tanácstag riasztó felhívást kapott a helyiektől, hogy sürgősen tenni kéne valamit egy új járvány megelőzése érdekében, amit a nép egyszerűen csak „blue waffle disease”-nek, azaz „kék gofri betegségnek” nevezett. A gond mindezzel annyi volt, hogy ez csak egy áprilisi tréfának indult, ám McBride komolyan vette a kérdést.

Ami az állítólagos betegség tüneteit illeti, a lényeg már eleve ott van a nevében. A waffle szó Amerikában a vaginának egy szleng változata, a kék pedig a hírhez közölt, látszólag elkékült nemi szerv képe miatt csapódott hozzá. (Mi képet nem fogunk mutatni, az utánanézést tényleg csak erős idegzetűeknek ajánljuk.) Persze kiderült, hogy a fotó hamisítvány, még ha nem is a szokásos értelemben: a fotón vélhetően valóban valamilyen STD fertőzés látható, de az elkékülés sokkal valószínűbb, hogy szexuális agresszió kapcsán alakult ki – ugyanakkor nincs kizárva az sem, hogy az egész Photoshop.

A „betegségről” mindenesetre elterjedt, hogy kizárólag nőkről száll férfiakra, fordítva nem, és hogy kialakulásának legfőbb oka a nem megfelelő higiénia. Azóta a betegségnek saját honlapja van, és gyakorlatilag az összes, komolynak tűnő és orvosi tanácsokat osztó oldal, ami képes volt utánjárás nélkül átvenni a hírt, erre az egyre és persze aloldalaira hivatkozik. Az aggódó kommentek pedig a mai napig érkeznek rá…

E példa is jól mutatja annak fontosságát, hogy a szakmailag hiteles weboldalakat minél nagyobb közönség találhassa meg. A Stop STD! több éve működő nonprofit kampány a nemi betegségek ellen. Rendszeresen vonulunk ki fesztiválokra és egyéb rendezvényekre, weboldalunkon pedig személyesen lehet konzultálni orvosunkkal, Dr. Szandányi Rékával. Ha szeretnél odafigyelőbb lenni az egészséged iránt, látogass el weboldalunkra, és lájkold Facebook oldalunkat is, hogy legújabb cikkeinkről is értesülhess!

Szerző: Csősz Roland