A túlzott óvatosság is megbetegít

tulzott1.jpg

Linda huszonnégy éves vonzó és humoros nő, kisugárzásával pedig a szórakozóhelyek igazi sztárjának számít. Mégsem jutott nála senki tovább egy jó beszélgetésnél az elmúlt húsz hónapban. Linda ugyanis annyira retteg attól, hogy el fog kapni valamilyen nemi betegséget, hogy még az óvszerhasználatban sem bízik, egyáltalán nem meri beleengedi magát semmilyen kapcsolatba.

„Húsz évesen szexeltünk egy random sráccal a buliban, de persze csak orálig mentünk. Egy hónappal később piros pötty jött ki rajtam odalenn, és a neten utánakeresve esett le, hogy nemi szervi herpeszt kaptam el ettől a fiútól.” A pötty megjelenése után napokig kétségbeesetten hasonlítgatta tüneteit a neten talált képekhez, míg aztán kiderült, hogy mindössze egy benőtt szőrszálról van szó. Ettől függetlenül annyira megrémült, hogy eldöntötte: soha többé nem akar ezen a stresszen átmenni. Rengeteg rémisztő statisztikáról és kellemetlen tünetről olvasott a nemi betegségek kapcsán, ezért úgy döntött, felhagy előző, szerinte felelőtlen szexuális életével.

De nem csak Linda szorong, ha szexről van szó: a huszonnyolc éves író, Anna sem hajlandó lefeküdni senkivel, amíg kiszemeltje alá nem veti magát egy teljes STD vizsgálatnak. Szerinte félelme az iskolai felvilágosítások miatt alakult ki: „Mikor hatodikos korunkban azt mondta az osztályfőnökünk, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, rögtön eldöntöttem, hogy egyszer sem fogok rágyújtani. Ugyanez volt hetedikben a drogokkal, nyolcadikban pedig a szexuális úton terjedő betegségekkel.”

tulzott2.jpg

Anna félelmét tovább erősíti a tény, hogy még az óvszer sem véd meg 100%-ban és minden STD-től, aggályait mégsem tarthatjuk reálisnak. A felvilágosító előadások célja sem az elriasztás, hanem az odafigyelés fontosságának kihangsúlyozása lenne, de nagyon úgy tűnik, hogy még nincs meg az egyensúly. Azoktól a betegségektől rettegni, ami ellen még az óvszer sem véd meg egészen, két okból sem érdemes: egyrészt tehetsz az így terjedő betegségek megelőzéséért már jó előre, mondjuk egy védőoltással, másrészt pedig benne van a pakliban, hogy már rég elkaptad egy korábbi partneredtől, mert a vírusok egy része tünetmentesen is jelen lehet a szervezetben. Persze minden esetben ajánlott az óvszerhasználat, hiszen a legtöbb veszélytől az is kitűnően megvéd, de azért túlzásokba sem érdemes esni. Baj esetén a legtöbb betegség egész könnyen kezelhető, a fő, hogy időben – akár már csak gyanú esetén is minél hamarabb – orvoshoz fordulj.

Ráadásul, ha szakember megkérdezése helyett csupán a neten olvasol utána, akkor Linda példájából is láthatod, mennyire félrevezető lehet bármilyen tünetleírás. Épp ezért – bár fontos, hogy legyen egy hely, ahol utánanézhetsz, ha tényleg valami baj van – a témában nélkülözhetetlen a konzultáció egy nemigyógyásszal, aki segít meghatározni a következő lépést, vagy éppen megnyugtatni, ha nincs komoly baj.

Szerző: Csősz Roland