Nemi betegség a majomhimlő?

monkeypox-virus-920x425.jpg

Az egészségügyi hatóságok valóban felfigyeltek arra, hogy az Európában és Észak- Amerikában észlelt majomhimlős esetek nagyrészt - bár nem kizárólagosan- meleg férfiak között fordultak elő.

A páciensek jó része STD klinikákon keresett orvos ellátást, ugyanis a tüneteik a nemi szerveken jelentek meg először.

Nos, annak ellenére, amit a bulvársajtó helyenként sugalmaz, a majomhimlő nem nemi betegség és nem is a melegek betegsége! 

A szakemberek szerint ez a félreértés annak köszönhető, hogy Spanyolországban, Belgiumban és más európai országokban rave partykon szexelők között ütötte fel először a fejét és terjedt el a betegség.

rave_party.png

Ez a terjedési mód, ami jelen esetben főleg meleg férfiakat érintett, azonban alapvetően nem jellemző a majomhimlőre. A majomhimlőt egy, a feketehimlő vírusához rendszertanilag közel álló vírus okozza.

A tünetei is hasonlóak, de jelentősen enyhébbek: a betegek belázasodnak, fájnak az izmaik, megduzzadnak a nyirokcsomóik, levertté válnak, és kiütések jelentkeznek testükön, melyek egyre terjednek. A kiütések először apró piros foltok formájában jelennek meg, amiken hólyagok alakulnak ki, ezek pörkösödnek, a pörk leválásakor apró sebek bukkannak elő.

Az emberről-emberre terjedés kétféle módon lehetséges: egyrészt cseppfertőzéssel, másrészt a kiütések váladékával való érintkezés révén. Utóbbi a fertőzött személlyel közös ruha, törölköző vagy ágynemű használat során is megtörténhet.

A vírus tehát szexuális együttlét során is átadható, hiszen ez is egyfajta szoros bőrkontaktus, de nem ez az elsődleges terjedési útja!

Nem helyes tehát nemi betegségként definiálni a majomhimlőt.

boc_banner_1616759786.jpgEgyrészt azért, mert nem csupán azokat érintheti, akik szexuális életet élnek. Másrészt, a nemi betegségekhez kapcsolódó stigmatizáció és előítéletek miatt akadhatnak olyanok, akik esetleg nem mernek a tüneteikkel orvoshoz fordulni. Ez pedig elősegítheti a járvány tovább terjedését.