Herpeszed van? Hibáztasd a nagyit, ne a feleséged!

herp1.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a… Parathropus boisei. Emberelőd ő, igen kicsi aggyal, és így egy evolúciós zsákutca is. Igen ám, csakhogy jöttek a botor Homo erectusok, és nem számolva a Parathropus boisei butaságával és pláne lehetséges betegségeivel, párosodtak velük. Csak az az egy kár, hogy nem vették észre közben a herpeszt odalenn, mely így átkerült a Homo erectusra. E „félrelépésnek” köszönhetjük, hogy mind a mai napig magán hordozza a herpeszt az emberiség nem csekély része. Ahhoz képest, hogy mindez milyen rég történt, elég meglepő, hogy a mai napig az egyik legkellemetlenebb nemi betegségként tartjuk számon.

herp2.jpg

Nemi szervi herpeszből kétféle van: a főleg orális úton terjedő változatot HSV-1-ként jelölik, míg az általában nemi szerven át fertőzőt HSV-2-nek hívják. Fenti ősünknek az utóbbit sikerült átörökítenie az emberiség génállományába, mellyel a szervezet azóta sem tudott megbirkózni. Sőt, az azóta megjelent nemi szervi herpesz az egyik legfájdalmasabb tünetekkel járó STD mind a mai napig: sebek, hólyagok, folyás és láz, hogy csak néhányat említsünk. Persze megesik, hogy az illető tünetmentes marad, de aki egyszer megbetegszik, az tünetmentesen is fertőz egész élete során, így aztán átadva betegségét az összes későbbi partnerének, mely a megállíthatatlannak tűnő terjedés legfőbb oka.

Az orvosok teszik is, ami tőlük telik, de a lelki megküzdésben általában már nem tudnak segíteni: életed végéig lesz egy fertőző betegséged, ami látszólag a semmiből jött, és ezzel most akkor küzdj meg valahogy. Lehet, hogy a partnered megcsal? Valószínűleg sokakban felmerül ez a kérdés, a helyzet azonban az, hogy a vírus már hetek, sőt akár évek óta lappanghatott benned (vagy csak nem vetted észre korábban), mire megjelentek az első tüneteid, például úgy, hogy elkaptad a nagymamád cuppanós pusziján keresztül.

herp3.jpg

Ez viszont nem azt jelenti, hogy a nagyi nemi szervi herpeszét kaptad el szájon át (oughhhh), mert bár a HSV-2 gyakrabban fordul elő a lágyék környékén, korántsem korlátozódik az előfordulása arra a tájra. A két vírustípus mikroszkóp alatt is alig különbözik egymástól, tüneteket mindig ott alakítanak ki, ahol a fertőzés érte a szervezetet: ha orálisan, akkor ott, ha meg genitálisan, azaz a nemi szerveden, akkor amott. Ebből az is következik, hogy ha partnered száján megjelent a herpesz, akkor nem csak csókolóznotok, de orálisan szexelnetek sem ajánlott, hiszen ugyanúgy elkaphatod a gyógyíthatatlan betegséget.

És hogy az esztétikán túl veszélyes-e egy herpesz? Sok esetben valóban ártatlan, de ha a vírus véletlen szembe kerül, akár vakságot is okozhat, ritkább esetekben pedig agyvelőgyulladáshoz, és így halálhoz vezethet egy-egy fertőzés. Ami pedig a nemi szervi herpeszt illeti, ha választani kéne a bűzös és váladékos folyás, sebes nemi szerv vagy húgycsőgyulladás tünetek közül, inkább nem választanánk.

Ráadásul, ahogy az a legtöbb nemi betegségre igaz, úgy itt is fokozottan ügyelni kell arra, hogy a terhes kismama meg ne fertőződjön valamelyik herpesztípussal – különösen az első két trimeszterben –, mert vetéléshez vagy súlyos és halmozott fejlődési rendellenességekhez vezethet a születendő gyermeknél. Nyilván akkor legegyszerűbb ezt megelőzni, ha már tartós kapcsolatba várják az újszülöttet, mert akkor már a partner tesztelésével kiderül, hogy kell-e számítani veszélyre. Ha mégis fertőzött az anya, akkor szülés alatti gyógyszeres kezelés vár anyára és kisdedre egyaránt, de akut nemi szervi herpesz esetében a hagyományos szülés is kizárt, császármetszést kell végezni.

herp4.jpg

A legnagyobb problémát a herpesz megállíthatatlannak tűnő terjedése jelenti: egyrészt még óvszer és dental dam használattal sem kerülhető el 100%-ban a megbetegedés, mert egyik sem képes a fertőző szervet teljesen lefedni. Másrészt az esetek közel 80%-ban tünetmentes hordozókról beszélünk, akik aztán a tudtukon kívül adják tovább a vírust, így fertőzve meg több és több embert.

Az egyetlen megoldás az, ha bevezeted a szokásos éves kontrollok közé az STD szűrést, a nemigyógyászok instruálnak majd a továbbiak felől.

Szerző: Csősz Roland