Megtudni, hogy örökké beteg leszel

megtudni1.jpg

A nemi gyógyászokon kívül mindenki undorodik a sebhelyes, bűzös, váladékozó nemi szervektől, nem véletlenül nem használunk cikkeinkhez sem ilyen képeket. Ami az előbb említett orvosokat illeti, ők is legfeljebb megszokták, de aligha élvezik a látványát. Viszont azt még ők sem értik, hogy ha csakugyan ennyire taszít mindenkit mások beteg szerveinek látványa, akkor miért nem tesznek valamit az emberek, hogy véletlen se lássák ugyanazt a sajátjukon?

Valószínűleg ennek több oka van, és az egyik legfontosabb, hogy lehetsz úgy is beteg, hogy közben nem is tudsz róla. Egy klamídia fertőzésnél például a nők háromnegyede, a férfiaknak pedig fele sose tapasztal tüneteket, viszont nagy valószínűséggel továbbadja partnerének, aki már észlelheti magán a folyás, viszketés és vérzés elkeserítő kombinációját.

Mikor aztán valakivel szeretkezik, és annak tünetei jelentkeznek, sokszor a tünetmentes hordozónak áll feljebb, hogy ő „ilyen beteg emberrel nem foglalkozik”, és bontakozó szerelmetek egy pillanat alatt úgy átalakulhat, hogy már nem csak a nemi szerved, de az arcod is ég a megbélyegzés szégyenétől. Nagyon úgy tűnik, hogy az emberek többségének fogalma sincs, mennyire gyakoriak is a nemi betegségek, és hogy szinte minden bajt el lehetne kerülni óvszerhasználattal.

Pedig képzeld csak el egyetlen percre, hogy a lábaid közül valami undorító dolog folydogál. Nyilván rögtön orvoshoz fordulsz, de a buszon ülve még utánaolvasol a neten a tüneteidnek, és szinte biztos vagy benne, hogy ez x vagy y betegség, ami szerencsére tök könnyen gyógyítható. Viszont mikor a szakember megvizsgál, azt mondja, hogy ez sajnos jóval súlyosabb… egy gyógyíthatatlan betegség.

Döbbenetedben a rendelőből kifelé már a váró székeiben meg kell kapaszkodnod. Nem érted, hogyan történt mindez? Ha tényleg attól a partnertől kaptad el, akivel csak egyszer feküdtetek le, nem szólt róla, hogy beteg? De biztos szólt volna! Vagy mégse?

megtudni2.jpgAztán eszedbe jutnak a doki szavai: betegséghordozó az is lehet, aki tünetmentes. Ekkor érted meg, hogy egy milliméteres kis rétegen, egyetlen gumin múlt az egész. És most már az sem érdekel, hogy kellemetlenül érezted magad a használata közben, mert ez annál milliószor rosszabb. Egyetlen milliméter miatt megpecsételted az életed. Egyesek ettől csak néhány hétig szenvednek, de te nem a szerencsések közé tartozol: ugyanazt csináltad, mint mások, neked mégis az egész életen át tartó nehézség jutott.

Mi lesz most veled?

Eltelik pár hét, szedni kezded a gyógyszereket, és lassan elfogadod a helyzetet. Rájössz, hogy nem is történt akkora tragédia. Beteg leszel ugyan most már egész életedben, ám a kezelés segít. Sőt, a dokid szerint nem csak tünetmentes leszel, de későbbi partnereidnek sem kell majd aggódniuk azon, hogy elkapják tőled.

Továbbra is szemétségnek tartod az élettől, hogy épp a legszebb, legtermészetesebb emberi viselkedés hozta rád a bajt, de már nem fordulsz magadba, és ahogy egyre jobban érzed magad, végre el mered mondani az utóbbi időben elhanyagolt barátaidnak is, hogy hova tűntél mostanában.

A világ és az a tudatlan partner pedig, aki megbélyegzett egy betegség miatt (és akit sajnos még egyszer fel kellett hívnod, hogy figyelmeztesd a betegségéről), egyre kevésbé érdekel: a barátaid megértők veled, és érzed, mennyire segíteni szeretnének, csak hogy átlendülj ezen a nehéz időszakon. Érzed, hogy támogatni akarnak, és hogy nem vagy már egyedül. Lassan újra ismerkedni mersz, és egy idő után azon kapod magad, hogy a bogyókat leszámítva szinte eszedbe sem jut ez az egész. Nem fáj már többé.

megtudni3.jpg

A betegségekre fel lehet készülni. Ha tünetet észlelnél, vagy akár csak a gyanú merül fel, ellenőrizd a honlapunkon, hogy valóban nagy-e a baj. Utána azonban ne felejts el megfelelő orvoshoz - azaz nemigyógyászhoz - fordulni!