Az USA titkos kísérletei a nemi betegségekkel

kiseret1.png

A Wellessey Főiskola egyik professzora, Susan Mokotoff Reverby 2005-ben egy igen érdekes tényre bukkant: az Amerikai Egyesült Államok legalább két, de talán több évig is illegális kísérleteket folytatott egy idegen ország lakóin, halálos betegségekkel fertőzve meg őket. A professzorasszony persze azonnal továbbította az infót a hatóságoknak, akik nyomozásba kezdtek. Végül 2010-ben Barack Obama és Hillary Clinton is bocsánatot kért az érintettektől, mondván, ez nem jellemzi az USA hozzáállását és tiszteletét országuk iránt.

A helyszín Guatemala, az időszak pedig a második világháborút követő első évek: 1946-’48. Mindez azért fontos, mert a korban ezzel párhuzamosan folytak a nürnbergi perek azokkal az orvosokkal, akik szörnyűbbnél szörnyűbb emberkísérleteket végeztek a náci fogolytáborokban. Igaz, a világ másik felén.

Feltehetően Harry S. Truman akkori elnök is tudott arról, hogy amerikai orvosok guatemalai foglyokat, katonákat és elmebetegeket fertőznek meg nemi betegségekkel direkt módon, vagy közvetetten, előre megfertőzött prostituált által. A kísérlet célja annak kiderítése volt, hogy mennyire használható a penicillin a gonorrhoea és a szifilisz kezelésében, vagy akár megelőzésében. Viszont nem is ez a legnagyobb probléma, hanem hogy mindez nem önkéntes alapon történt, a vizsgálati személyek nem kaptak semmilyen tájékoztatást, ráadásul nem kevés embert hagytak meghalni is a kutatás során.

1948-ra 1308 embert fertőztek meg az amerikaiak, ami legalább 83, bizonyíthatóan a kísérlethez kötődő halálesettel járt. A résztvevők mindössze 52%-a kapott valamiféle kezelést – melyről sejthető, hogy a legtöbb csak kísérleti, mintsem valós gyógyszer volt. A munkával hivatalosan azért kellett felhagyniuk az orvosoknak, mert a szakmán belül is kezdtek felhangosodni a pletykák, és ez politikailag nem volt megengedhető, de a penicillin magas ára is indokolta a kutatás mihamarabbi lezárását. Ettől függetlenül az utánkövetéses vizsgálatok és laboratóriumi tesztek egy része állítólag még az 1950-es évek elején is tartott.

Ma már szerencsére nincs szükség hasonló kísérletekre, a történelem során már eddig is sok problémát okozó szifilisz, és a gonorrhoea egyaránt gyógyítható – habár utóbbi egyre nehezebben. Ami pedig a 70 évvel ezelőtti történteket illeti: a perek a mai napig folynak. 2011-ben egy bíró visszadobta az ügyet, mondván nem ítélhet olyan dologban, ami az USA területén kívül történt. 2015-ben azonban újabb pert indítottak, mely azóta is tart, a sértett felek pedig összesen egy milliárd dollár jóvátételt követelnek az USA-tól.

A nemi betegségek jó része gyógyítható, de csak ha időben észleled a tüneteket és orvoshoz fordulsz. Ha a legkisebb gyanú is felmerül benned, honlapunkon minden tudnivalót megtalálsz.

Szerző: Csősz Roland