Védőoltás a rák ellen – létezik!

Az Európai méhnyakrák megelőzési hét margójára

mehnyakrak1.jpg

Gyógyíthatatlan kín, biztos halál, megaláztatás – elég gyászos gondolataink támadnak a rákkal kapcsolatban, épp ezért mindig lefagyunk egy pillanatra, ha kiderül, hogy kedvenc ételünk, italunk rákkeltő anyagot tartalmaz. Na de mi van akkor, ha már a szex is ilyen?

Merthogy igen, a szextől is lehet rákot kapni. Helyesebben nem a közösüléstől, hanem a közben átadott vírusoktól, amilyen például a HPV. Ez az egy fertőzés képes daganatot okozni a torokban, a nemi szervek külső részén vagy a húgycsőben, végbélben, és nem utolsó sorban a méhnyakban is – ez utóbbival foglalkozunk most egy kicsit részletesebben is nemsoká’.

Olyan vírusról van szó, amiről már mindenki beszél, mindenki hallott róla – és mégis, még mindig létezik. Holott rég megelőzhető lenne! Csupán annyi lenne az emberek dolga – nőknek és férfiaknak egyaránt –, hogy beoltatják magukat minél magasabb komponens számú HPV oltással, és a problémák nagy részét meg is előztük. Persze így nem magától a ráktól szabadulsz meg, hanem annak legfőbb kiváltójától. És az is igaz, hogy ezért fizetni kell, de vajon melyik olcsóbb? Az életed, vagy ez?

Na jó, a filmes túlzásokat félretéve nézzünk inkább konkrét adatokat:

  1. minden nap meghal egy nő méhnyakrákban.
  2. A HPV az összes nemi szervi daganat 90%-át okozza.

Igen könnyen kijelenthető hát, hogy aki beoltja magát HPV ellen, az a nemi szerveken előforduló rákos megbetegedések közel egészétől megmenti magát. Ha pedig nincs pénzed HPV oltásra, akkor is használhatsz óvszert, hogy legalább egymástól ne kapjátok el a partnere(i)ddel. Ez komolyan szükséges lehet akár házasoknak is, ugyanis hiába hiszi valaki, hogy kellőképp odafigyel: STD szűrés nélkül ezt sosem lehet biztosan tudni.

Mert tudod, mi a baj?

Hogy a nem túl esztétikus szemölcsök (azaz kondilómák), amiket általában a HPV fertőzés tünetének gondolnak, mindössze az esetek 10%-ban jelennek meg. Az emberek jó része mind gyanútlan, tünetmentes hordozó.

És tudod, mi baj még?

Hogy a vírus akár évekig lappanghat.

E két tényből fakadóan aztán igen súlyos tévedés azt hinni, hogy csak azért, mert nincs kondilómája valakinek, máris megúszta. Ha minden második 25 évesnek volt már STD-je, szerinted mennyi az esélye annak, hogy te is csak tünetmentes hordozó legyél?

mehnyakrak2.jpg

Látom magam előtt, ahogy a fentieket olvasva szép lassan előbújnak a bokor alól az oltásellenes propagandisták, akik szerint a rák elleni védekezés e módja hamarabb teszi autistává az embereket, mint egészségessé. Ilyenkor merül fel bennem mindig a kérdés, hogy tisztában vannak-e egyáltalán az ilyen emberek vele, hogy az autizmus spektrumzavar tünetei legkésőbb hároméves korig megjelennek? Teljesen kizárt, hogy a 12 éves lányodból, vagy harminc éves önmagadból autistát varázsolj, ahogy mikrochipet se ültetnek beléd, legyél bárhány éves is – csak hogy egy másik őrült tévhitet is említsünk. A paranoia legalább gyógyítható, a daganatos megbetegedések viszont annál ritkábban.

Védd a családodat, és oltasd be őket te is őket az egyik leggyakoribb, és mégis legkönnyebben kivédhető rák ellen!

A cikk az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétre készült. Ha jobban utána olvasnál a nemi betegségeknek, részletes leírást találsz honlapunkon. Amennyiben pedig további kérdéseid volnának, használd az „Orvos válaszol” funkciót, hogy néhány napon belül szakorvostól kapj választ, teljesen anonim módon.

Szerző: Csősz Roland