Koala klamídia és más állati betegségek

kolala1.jpg

Elsőre talán feleslegesnek tűnhet az állatok nemi betegségével foglalkozni, de azért ne feledjük: az AIDS is egy fertőzött majomról terjedt át az emberre. Ráadásul nem csak a hozzánk közelebb álló fajokat, de akár madarakat is érinthet egy-egy STD veszély, és nem árt erre is odafigyelni.

A klamídia (vagy chlamydia) az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, amivel csak találkozhatunk, és kezelés nélkül az emberekben általában meddőséghez, vagy ízületi gyulladásokhoz vezet, de már a kezdeti tünetek se a legkellemesebbek. Védekezni ellene a hagyományos úton is elegendő lenne, de egy koalára mégsem húzhatunk gumióvszert csak úgy. Ráadásul rájuk még veszélyesebben hat a baktérium: bár embernél is okozhat a klamídia adott típusa vakságot, náluk ez jóval gyakrabban fordul elő. Mintha a terméketlenség nem lenne elég nagy átok már így is…

A koalamaciknak azonban még ennél is van nagyobb gondjuk. Bár a chlamydiából már néhány hónapos antibiotikum kúrával fel tudnak épülni, egy HIV-hez hasonló retrovírus is terjed köztük, mely az immunrendszert gyengíti, és a pete- és hímivarsejtekbe is befészkeli magát, hogy így terjedjen tovább. E különös vírus eredményeképp sorra pusztulnak el a leukémiás és limfómás koalák, ami szintén egy fontos figyelmeztetés az emberiségnek, hogy végre határozottabban lépjen fel a saját faját tizedelő betegségekkel szemben is.

kolala2.jpg

Nem csak az emlősöknél jelenik meg azonban az STD veszély. Sőt, úgy tűnik, már meg is tanultak fellépni ellene: a tőkés récék spermája akár a fertőző baktériumokat is képes elpusztítani. És ez még nem minden, egy nőstény vadkacsa ugyanis a partner színei alapján is meg tudja állapítani, hogy van-e valamilyen nemi betegsége az udvarlónak. A sárga szín bizonyos árnyalatait figyelik, ez ugyanis arra utal, hogy az illető hím ivarsejtjei kellően ellenállók a bakteriális fertőzéseknek.

kolala3.jpg

Úgy látszik tehát, hogy nem csak a koalák esetéből, de még a récéktől is van mit tanulnunk. Laikusként az első lépés talán az lehetne, hogy megismerkedünk a ránk leselkedő leggyakoribb fertőzésekkel, és megtanulunk védekezni ellenük. Sajnos utóbbi sokszor hamarabb történik meg, ami azért baj, mert a köztudatban nincsenek ott a hétköznapi veszélyek – legfeljebb csak távoli, őket nem érintő fenyegetések képében. Pedig a már jól ismert betegségek ellen olyan egyszerű lenne a megoldás!

Ha szeretnél tenni egészséged megérzőséért, elég fél órát rászánnod, hogy átolvasd honlapunkat, és máris fontos lépést tettél előre!

Szerző: Szőcs Roland