Hogyan ne fertőzzön meg a Karácsony szelleme (sem)?

kari1.jpg

Közeleg a karácsony, ami azt jelenti, hogy sokunk hangulatát leginkább a meghittség és az őrület elegyeként lehetne jellemezni. Mindezt ráadásul már kezdjük is megszokni, de azért a belvárosi csinnadratta és az áruházi fények mellett sem érdemes elfeledni, hogy egy alapvetően keresztény ünnepről van szó (még ha pogány okokból alakult is ki anno). Ez azért fontos, mert a karácsony valószínűleg a nem vallásosak számára is a legfontosabb ünnep mind közül – és hát lássuk be, a gyerekeket igencsak nehéz vallástól mentes karácsonyi dalokra tanítani. Ha pedig már ilyen nagy hatással van ma is a kereszténység azokra is, akik már nem követik szorosan az előírásait, talán ideje megnézni, hogyan áll a Biblia legfőbb témánkhoz, a nemi betegségekhez, és mennyire alkalmazható mindez a mai, világi felfogásban.

Azt már tudjuk, hogy az ókorban is ismerték a nemi betegségeket, és a vírus fogalmának híján mindenhol másképp magyaráztak az eredetét. A Szentírás alapján az Élet fájának almájából evés akkora bűn volt, hogy utána az embereket generációkon át érte ezért a büntetés, és ezek egyik megjelenési formája lett a nemi betegségek terjedése. Hagyott azonban Isten menekülőutat is: egyszerűen csak tartsuk be a bibliai előírásokat a szexualitás kapcsán is, és meg is úsztuk. De vajon tényleg így van?

Bár szeretnénk tudni, de elég nehéz igennel válaszolni. Persze az – sok szempontból – könnyít az életünkön, ha nem lépünk félre, de attól még ott vannak a gombás fertőzések, az öröklött és az egyéb, nem kizárólag szex útján elkapható betegségek. A szűk ruhák hordása mondjuk lehet, hogy egyesek szemében szintén bűn, az ezzel járó Candida meg a büntetés, de ilyenekről Istennel aligha értekeztek őseink.

kari2.jpg

Vegyük végig, mi tilos a Biblia szerint és mi nem? Az biztos, hogy harmadik embert nem lehet bevonni a házaspárnak se swinger klubok által, tehát közvetlenül, se indirekt módon, pl pornográf anyagokkal. Élvezni csak az arra kijelölt személlyel lehet, de azt is csak házasság után. És ez vonatkozik az orális, anális és a szex összes egyéb formájára is, tehát nem csak a hagyományos vaginális együttlétre. De ezen túl is akadnak még kiegészítések: egyrészt a fentieket tartsd be, és ne kövess el házasságtörést, de emellett semmi szín alatt ne közösülj prostituálttal (ha feleségül veszed, az sem ér), ha pedig valaki mégis STD-vel fertőződne, mihamarabb különítsétek el.

kari3.png

Összevetettük más vallásokkal is ezeket az előírásokat, de azt találtuk, hogy a buddhizmuson túl – ami azt tanítja, a szexről kompletten le kell mondani –, egyedül a zsidók és keresztények által forgatott Ószövetség ad olyan előírásokat a szexualitással kapcsolatban, amik által kivédhetők a nemi betegségek. És csakugyan, ezeket az előírásokat követve igen nagy eséllyel kerülhetők el a fertőzések. Persze más vallások is írnak a szerintük helyes szexualitásról, ám azokban megengedett – általában a férfi számára – hogy több nővel háljanak, akár olyannal is, akivel általában más is, így a fertőzésveszély is nagyobb náluk. Az összehasonlítás egyébként a már kihalt nagy vallásokra is vonatkoztatható, de azt látjuk, hogy régen is elég lazán vették a promiszkuitással járó esetleges gondokat.

Nyilvánvaló, hogy ma már nem oldható meg annyival a betegségek elkerülése, hogy "Ne szexelj házasság előtt!", mert úgyis fognak az emberek, ahogy válni is sok esetben, de csak hogy aztán új partnerre leljenek. Így hiába válogatja meg az ember a partnereit, mert esély mindig van rá, hogy elkapjon valamit. Szerencsére viszont ma már létezik gumi, meg dental dam és egyéb védekezési formák is, szóval a mostanság jellemző kapcsolati formák mellett is szinte kizárólag az egyénen múlik, hogy rá, vagy éppen az STD ellen tesz.

Köszönjük, hogy még a nagy rohanásban is velünk tartotok! Jövőhéten csak egyszer jelentkezünk, de igyekszünk akkor is újabb aktualitással jelentkezni. Ne feledjétek, bármi kérdésetek legyen is a nemi betegségeket illetően, weboldalunkon mindre találtok választ.

Szerző: Csősz Roland