Minden, amit rosszul tudsz az AIDS-ről

aids-1.jpg

December 1 az AIDS világnapja, ennek alkalmából szedtük össze mindazokat a tévhiteket, amiket bár gyakran hallani, nagyobb tévedések nem is lehetnének. Annyit előre bocsáthatunk már most, hogy a HIV fertőzés közel sem olyan veszedelmes dolog manapság, mint volt néhány évtizeddel ezelőtt.

Kezdjük az elején: hogyan NEM lehet elkapni a vírust:

  • csókkal
  • öleléssel
  • egy étel közös elfogyasztásával
  • rovarcsípéssel
  • közös WC használattal
  • közös fürdőzéssel
  • tüsszentéssel vagy köhögéssel
  • de még izzadtságon és könnyön át sem terjed.

 

Hogyan LEHET:

  • védekezés nélküli szex útján
  • fertőzött anya esetében szüléskor vagy szoptatáskor
  • fertőzött ember után ugyanazon tű használata (a fecskendőben lévő vér miatt)
  • fertőzött szerv- vagy szervdonoroktól

 

De mi történik azzal, aki a fenti módok valamelyikével mégis elkapja? Gyermekek esetében elég ritka a sikeres kezelés, felnőttek esetében azonban vannak ma már olyan gyógykészítmények, amik által teljes életet élhetnek a HIV fertőzöttek.

A legfontosabb különbség a vírus elkapása és az AIDS között, hogy az AIDS már egy immunhiányos állapot, amit a HIV abban az esetben okoz, ha kontroll nélkül garázdálkodhat a szervezetünkben, így az évek során egyre tovább gyengítve azt. Az AIDS azért veszélyes, mert mikor kialakul, onnantól nagyjából bármilyen megfázás egy halálos kórként érhet minket.

A megoldás tehát a HIV „ténykedésének”, vagyis leginkább szaporodásának lassítása. Ez már most is lehetséges, de épp a nagyobb gondok elkerülése miatt érdemes minél hamarabb nemigyógyászhoz fordulni, ha felmerül a fertőzés gyanúja. Akinél a teszt pozitív lesz HIV-re, annál meg is kezdik hamar a kezelést, ami lényegében csak tablettákból áll. Ha valaki ezeket odafigyelő módon szedi, akkor a vírusok száma le tud csökkenni a kimutatható szint alá, innentől kezdve pedig akár védekezés nélkül is szexelhet, partnerét nem fertőzi meg (persze a többi nemi betegséget ugyanúgy elkaphatja ebben az esetben).

Gond akkor van, ha valaki nem ismeri fel annak lehetőségét, hogy HIV-vel fertőződött. Ennek egyik oka a naivitás, hogy a partner biztos nem kaphatta el, hiszen „nem olyan környékről jött…”, másrészt az, hogy a tünetek leginkább az influenzára hasonlítanak: láz, torokgyulladás stb.  Persze ezek se jelennek meg mindig, sőt: van, aki 10 évig tünetmentes marad. Viszont akár észlelünk magunkon hasonló szimptómákat, akár nem, már akkor is fertőzésveszélyesek lehetünk, ha még a HIV teszt is negatív. Utóbbi akkor szokott előfordulni, ha túlzásba visszük a pánikot és nem hagyunk időt az aktus és a szűrés között. Hogy ez az ablakperiódusnak nevezett idő mennyi, az eltérhet a különböző laboratóriumi módszerektől függően, de három-négy hét már az esetek közel 100%-nál kimutatható a szervezet esetleges fertőződését.

Otthoni teszteket is lehet persze kapni, de ezek egy része sajnos kamu, másrészt pedig kisebb hatásfokkal és nagyobb ablakperiódussal operálnak. A bőr- és nemibeteg gondozók mindegyike képes akár anonim HIV teszt végzésére, így érdemes azonnal hozzájuk fordulni.

Magyarországon néhány ezer ember lehet fertőzött HIV-vel, de más nemi betegségekkel még ennél is többen. Ha szeretnéd elkerülni a megbetegedést, a legfőbb infókat a megelőzés érdekében itt szedtük össze.