A berlini csoda

berlin1.jpg

A HIV az egyik legveszélyesebb szexuális úton terjedő vírus, mert kifejezetten a szervezet immunsejtjeit támadja, egészen addig, amíg már a szervezet képtelen védekezni más betegségek ellen. Ezt az immunhiányos állapotot nevezzük AIDS-nek. A másik ok, amiért rendkívül veszélyes, hogy akár 10 évig is tünetmentes lehet a beteg, és ha mégis észlelne valamit, az alapján is legfeljebb influenzára fog gyanakodni. Kimutatni kizárólag HIV teszttel lehet, gyógyítani pedig még nem tudjuk, van azonban már gyógyszeres terápia, mellyel sok hosszú és tünetmentes év nyerhető. És mégis, 2007-ben Timothy Ray Brownnak sikerült megszabadulnia az életre szóló betegségtől. Közeleg az AIDS világnapja, így aktuálisabb nem is lehetne, hogy megemlékezzünk e rendkívüli eseményről.

Mr. Brownt 1995-ben diagnosztizálták HIV fertőzéssel, és akkor még csak pár évet jósoltak neki orvosai, de szerencséjére a következő évben megjelentek az anti-retrovírus gyógyszerek, amik képesek lassítani az immunsejtek tömeges pusztulását, ezzel évekkel kitoldva a HIV fertőzöttek életét. Az igazi gond ott kezdődött, hogy 2007-ben leukémiával is diagnosztizálták az akkor 47 éves amerikai férfit, ki éppen Berlinben tanult.

berlin2.jpg

Sugárkezelést kapott, és úgy tűnt, sikeres volt a terápia. Persze rögtön csontvelő átültetést kapott, hogy a megölt immunsejteket pótolni tudja a szervezete. Azóta mégis kiújult kétszer a rákja, de nem is ez a furcsa, hanem hogy sugárkezelés közben kigyógyult HIV fertőzöttségéből is, ráadásul úgy, hogy nem is szedett semmilyen anti-retrovírus szert.

Hogy ez hogyan történt, a mai napig nem világos, de három lehetséges magyarázat is volt rá. Az első szerint a sugárzás után kapott csontvelő olyan donortól származott, aki mutálódott immunsejteket volt képes termelni, és ezek képesek ellenállni a HIV-nek. Az is lehetségesnek tűnt, hogy a sugárzás ölte meg a HIV sejteket, így ebben az esetben lényegtelennek tűnik a donor esetleges mutációja. A harmadik opció a graft vs donor betegség, ami azt jelenti, hogy a donor sejtjei megtámadják a befogadó szervezet eredeti sejtjeit, így elpusztítva a fertőzötteket is.

Mivel az orvosok biztosat nem tudtak mondani, a leukémia minden egyes kiújulásánál ugyanattól a donortól kapott csontvelő transzplantációt, és azóta sem állt vissza a HIV fertőzöttség észlelhető szintre.

Az atlantai Emory Egyetem kutatóit persze nem hagyta nyugodni a kérdés, így e három elméletet tesztelték majmokon.

Az első esetben SHIV-vel fertőzték az állatokat, mely az emberszabásúak saját HIV vírusának felel meg. Ezután épp csak megkezdték az anti-retrovírus terápiát, hogy a berlini beteggel hasonló szintre kerüljön a fertőzöttség. Mikor ezt elérték, sugározni kezdték a majmokat, majd saját csontvelőjüket ültették vissza beléjük, melyet még az SHIV fertőzés előtt nyertek ki a kutatók.

A sugárzás a HIV által „vadászott” CD4-T sejtek 99%-át elpusztította, tehát lehetségesnek tűnt, hogy az AIDS gyógyításában is segíthet a sugárkezelés. A visszaültetett csontvelő valóban HIV-mentes vér-és immunsejteket kezdett termelni heteken belül, így az átültetés szintén sikeresnek tűnt, azonban amint abbahagyták az anti-retrovírus adagolását, mindhárom majomban azonnal felugrott a HIV fertőzöttség szintje. A kísérletből kiderült, hogy bár a sugárzás valóban csökkenti a HIV fertőzöttség szintjét, nem elegendő, hogy a teljes betegséggel leszámoljon.

A berlini beteghez hasonló állapotú embereken azóta is folynak kísérleti gyógykezelések, de az eddigi próbálkozások mind kudarcba fulladtak a szükséges elváltozással bíró csontvelő hiányában.

berlin3.jpg

Sokáig a „mississippi babaként” elhíresült eset tűnt a második győzelemnek a HIV-vel szemben. Az anya úgy adott életet gyermekének, hogy nem tudott saját fertőzöttségéről, így a babának már 30 órás korában anti-retrovírust kezdtek adni. Mindez 2010-ben történt, és az első négy évben úgy is tűnt, sikerült teljesen kigyógyulnia a betegségéből, mígnem aztán 2014-ben ismét kimutatható szintre emelkedett szervezében a HIV sejtek száma.

Azóta Kaliforniában is született hasonló körülmények közt egy gyermek, akinek 4 órás kora óta adnak anti-retrovírus gyógyszert, de tőle már etikai okokból nem fogják megvonni a gyógyszert.

December 1. az AIDS világnapja, így a mai és a következő posztunkat is e betegségnek szenteljük. Támogathatjátok kezdeményezésünk e cikkek megosztásával, hogy minél többen megértsék a betegséggel járó veszélyt és nehézségeket. Az AIDS/HIV-vel kapcsolatos bővebb információkért látogass el weboldalunkra.