Az örök szex titka

orokszex1.jpg

A legtöbb ember örülne, ha egész életében élvezhetné a szexualitás örömét, viszont ebben nem csak az öregkor, hanem az óvatlanság következményei is könnyen meggátolhatják. Hogy ne kelljen már fiatalon szüneteltetned a szexet, néhány pofon egyszerű dolgot kéne csak tudnod. Igen, tudjuk, hogy már unalmas a védekezés témája, meg a "húzz gumit" szövegek végtelen nyomatása, szóval most összeszedtük, milyen opciók érhetők még el a gumin túl.

orokszex2.jpg

Viszont még előtte tisztáznánk, mire jó valójában az óvszer. "Kényelmetlen meg drága, és különben is, hagyjatok már békén…” – hangzik el sokszor, nem épp felelősen, ám attól még érthető módon.Sajnos sokan a gumit is kizárólag terhességmegelőzésre szokták használni, de, csak mert még sokan nem tudják, hogy az véd a nemi betegségek ellen is. Ilyenkor szokott az lenni, hogy a férfi panasza után a hölgy tablettát kezd szedni, csak épp lehet kiderül közben, hogy az egyik fél tünetmentes hordozója valamilyen csúnyaságnak… A fogamzásgátló tabletta ugyanis nem képes megvédeni semmilyen fertőzéstől. A másik tévhit, hogy a pár egyikének betegsége esetén orálisan még lehet szexelni, de sajnos ez sem javallott, mert ugyanúgy elkaphatod.

Ráadásul a gumi sem jelent teljes védelmet: kiszakadhat, vagy akkora a vágy, hogy nem bírtok ellenállni, még ha épp kifogyott is a készlet. Megesik. Sőt, az is megtörténhet, hogy tünetmentes HPV hordozó valamelyikőtök, amit az óvszer védelmén kívül eső, nemiszerv környéki bőrről adtok át partnereteknek. Szerencse, hogy HPV ellen pont van védőoltás, nem is egy, de rögtön háromféle. Az ilyen megfertőződések 70-90%-a tehát kapásból kikerülhető, ráadásul nem csak gyerekeknek, de felnőttek számára is ugyanúgy elérhetők. Ajánlott is mindenkinek az oltás, a HPV fertőzés ugyanis rákos megbetegedéseket is kiválthat, így érdemes minél magasabb komponensszámú oltást kérni, mert a HPV annál több típusa ellen védve leszel.

orokszex3.jpg

Na, de mi a teendő, ha már be vagytok oltva, óvszert is használtok, de pl megjelenik egy herpesz valamelyikőtökön, ti viszont orális szexre készültök? Ez sem akadály, fél perc alatt kész a házi készítésű dental dam. Ha pedig mindenképp panaszkodik a pasi, hogy így vagy úgy szorít, akkor egyszerűen szereztek egy csomag női óvszert, és kész is. Bizony, már ilyen is van, bár Magyarországon egyelőre se ez, se a dental dam nem túl elterjedt, ennek ellenére egyre több és több szexshop polcain megtalálhatjátok már őket.

Ha azonban az eddig felsorolt négy megoldás egyike sem kielégítő, akkor legalább arra vegyétek a fáradságot, hogy az éves kontrollvizsgálatok közé iktassátok be az STD szűrést, mert sok későbbi szövődményt megelőzhettek vele.

Tudni szeretnéd, miket kaphatsz el legkönnyebben egy óvatlan pillanatban? Honlapunkon mindent megtalálsz és ha kérdésed akadna, rögtön felteheted azt orvosunknak, Dr. Szandányi Rékának!

Szerző: Csősz Roland