Csókbetegség

Avagy az STD, aki ott sem volt

csok.jpg

Akad egy olyan betegség, amit talán a legtöbben az STD-k közé sorolnának, mégsem számít annak. A következtetés viszont érthető, mert a többi nemibetegséghez hasonlatosan, ez a vírus is intim helyzetben terjed leginkább. Mai témánk a csókbetegség, avagy mononucleosis infectiosa, alias Pfeiffer-féle mirigyláz.

Ha a partnered hetekig rosszul érzi magát, gyenge, és folyton láz gyötri, valószínűleg elkapta a csókbetegséget. Mielőtt viszont még letámadnád a „hűtlen dögöt”, hadd tegyük hozzá, hogy a nagyitól (tessék nem félreérteni) vagy egy olcsó étteremben, esetleg füvezés közben éppúgy elkaphatta. (Hölgyek, íme az ürügy legközelebbre a család és spórolós randik, meg persze a drog elkerülésére!) Partnered ápolása kedves tőled, de tekintve, hogy a betegség cseppfertőzéssel terjed, érdemes nem csak, hogy az egy pohárból ivást kerülni – itt jön be az étterem, ahol mosogatás helyett legfeljebb lögybölgetik csak az üveget –, de mindenféle puszilgatást is. Bizony, az arcon se nagyon, tekintve, hogy a csókos családtagok éppúgy tovább adhatják – itt jön be a nagyi a képbe. A füvezés idekapcsolódó problémáit a fantáziátokra bízzuk.

csok2.jpg

„Úristen, de hát túl későn tudtam meg! Mi van, ha én is elkaptam?” Lehet, hogy semmi. A tünetek ugyanis egyénenként változnak, és azalatt, hogy rosszul érzi magát, a világon szinte bármit érthet egy beteg. A láz például azután is fennmaradhat, hogy a 2-3 – a nyirokcsomók visszahúzódását is beleszámítva 4-5 hét – betegeskedést követően minden más szempontból javulni látszik a helyzet. Van olyan is, aki meg se érzi, pusztán hordozója lesz a kórokozónak. És az is lehet, hogy a szerencsétlenebb kivételek közé tartozol, és fél évig szenvedsz a különféle tünetektől, melyeket legfeljebb enyhíteni lehet csupán. Ki tudja?

Szóval gyógyír nincs, mégsem halálos. Intim úton terjed, mégsem STD. Épp olyan ellentmondásos, akár egy kamasz – kitaláljátok, melyik korosztálynál a leggyakoribb? Olyannyira a fiatalok betegsége, hogy bár a lakosság majdnem teljes egésze átesik rajta – sokszor teljesen tünetmentesen –, 20-30 felett már szinte esélyed sincs elkapni. Legfőképp azért nem, mert valószínűleg te is elkaptad már, így pedig, akár csak a himlő esetében, életed végéig védve vagy ellene.

Öndiagnózisba mindenesetre senki ne kezdjen, mivel a tünetek nagyon változatosak, és így könnyű összetéveszteni például a tüszős mandulagyulladással. Légy okos, és keress fel egy orvost!

Ha többet szeretnél tudni a nemi betegségekről, és érdekel, mit tehetsz ellenük, látogass el anyaoldalunkra!

Szerző: Csősz Roland