Megtalálták az AIDS forrását

Bár sokáig úgy hihettük, a semmiből tűnt fel a HIV, nemrég sikerült nagyon is jól beazonosítani azt a forrást, ahol minden elkezdődött. Történetünk azért érdekes, mert közel száz évet utazunk vissza az időben, de az AIDS-t csak 1981-ben kezdték külön betegségként kezelni, holott már 1959-ben is szembeötlően gyakori volt.

Acquired Immune Deficiency Syndrome, az az szerzett immunhiányos tünetegyüttes – ez az AIDS. Magát a betegséget azonban nem közvetlen okozza valamilyen „AIDS-vírus”, hanem a HIV, vagyis az emberi immunhiány vírusa teszi meg a hatását, ami miatt végül AIDS-ről beszélhetünk. Ez is csak jóval a megfertőződés után, 5-10 évvel később következik be, mert a HIV elsősorban bizonyos sejtek pusztítását végzi, ami által aztán annyira legyengül a szervezet, hogy már képtelen ellenállni bármilyen fertőzésnek, így vezetve az immunhiányos tünetegyütteshez, vagyis az AIDS-hez.

aids2.jpg

Hogy hogyan sikerült meghódítania az egész világot, egy nagyon érdekes kérdés. A terjedés okaként általában a fejlődő országokban kevéssé gyakori gumihasználatot jelölik meg, de ennél többről van szó. Egyébként Magyarországon a fertőzöttek száma valószínűleg 10000 alatti, de ennél biztosabb számot nehéz mondani, mivel csak a betegek töredéke fordul panaszaival orvoshoz – de mint említettük, a tünetek is a megfertőződés után évekkel jelentkeznek.

A betegség pontos lefolyásáról már ugyan olvashattatok nálunk, de valójában ez csak az egyik, ám leggyakoribb változatát jellemzi. A diagnosztizált esetek 90%-át egy bizonyos HIV-1 M adja ki, de létezik HIV-1 O típus is.  Az biztos, hogy mindkettő a majmokról terjedt át az emberre, ám az az általános vélekedés, miszerint fajok közti közösülés által kapta el az első ember, igencsak valószínűtlen. Fekete Afrikában, a betegség forrásában ugyanis olykor megeszik a majomhúst is, így sokkal hihetőbb, hogy egy fertőzött állat húsát fogyasztva kapta el az első ember az M változatot. A vírust vizsgálva kimutatták, hogy az 1920-as években betegedhetett meg először ember, de ez még nem feltétlen kellett volna, hogy ilyen gyors terjedéshez vezessen, nagy szerepe volt ebben a körülményeknek is. További vizsgálatokat folytatva ugyanis sikerült megtalálni, földrajzilag hol volt ez a bizonyos első fertőzés: a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában.

aids.jpg

A város sokrétű álláslehetőségeivel ekkoriban különösen vonzotta a fiatal munkásokat, velük együtt pedig a prostitúció is hamar megérkezett. Csak tetőzte a bajt, hogy arrafelé az egészségügyi központok a tűcserét még igencsak félvállról vették. Ennek a helyzetnek köszönhető, hogy végül a halálos, de fertőzőképesség szempontjából (nem terjed át tömegesen több emberre, mint mondjuk a nátha egyetlen tüsszentéssel) nem túl veszélyes kór mégis az egész világba eljutott. Persze ehhez szükséges volt néhány évtized, de mivel Kinshasa (akkoriban Leopoldville) már akkoriban is Afrika egyik legforgalmasabb vasúti csomópontjának számított, a fertőzés megakadályozása szinte elképzelhetetlennek tűnt.

 aids3.jpg

A történet azonban még nem ér véget, ugyanis az egykori belga gyarmat 1960-as felszabadulása után a franciául beszélők számára Kongóban kitűnő munkahelyek teremtek. Ezekre többek közt a haitik is lecsaptak, így néhány évvel később, hazatértükkor a Karib-térségben is terjeszteni kezdték a HIV-1 M B altípusát. Mondjuk az, hogy melyik altípusról van szó, nem is igazán számít, mert bármely másik ugyanilyen hatással járt volna. A lényeg, hogy a ’70-es évekre eljutott az USA-ba és Európába is. Előbbiben nem mellesleg ekkor kezdték hirdetni a szexuális szabadság elvét, ami a vírusnak megint csak pont kapóra jött. És itt tartunk azóta is.

Szerencsére ma már kezelhető betegségről beszélhetünk, sőt, néhány gyógyult esetről is olvasni a szaklapokban. Tavaly azonban még így is 36,7 millió ember élt e földön HIV fertőzéssel, és egy millió meg is halt benne. Megelőzni mindössze 129-et sikerült. A gondot az okozza, hogy nem csak közösüléssel és a tűcsere hiánya miatt terjed, de a vérátömlesztés és nyálkahártya/bőr sérült felületére kerülve, vagy akár még terhesség, szülés vagy szoptatás során is átadódhat. A ma létező kezelések, ha teljes gyógyulást nem is garantálnak, a jó életminőség nagyon is elérhető általuk, ráadásul a partnerek is védve lesznek, hiszen a kezelt betegek nem jelentenek többé fertőzés veszélyt.

Ha észleled magadon a HIV fertőzés, vagy egyéb nemi betegség tünetét, csináltass minél hamarabb egy STD szűrést önmagad, és partnered védelmében is!