Szex, ami rákot okoz

szexrak.jpg

Ma már közhely, hogy „a HPV egy olyan nemi betegség, ami a nőknél méhnyakrákhoz vezethet”. Ez azonban azt a téves benyomást kelti, hogy a férfiak nem is fertőződhetnek meg, és hogy kizárólag közösülés útján adható tovább. A legjobb cáfolat erre a híres színész, Michael Douglas esete, akit 2010-ben diagnosztizáltak torokrákkal, és mint kiderült, betegsége orális szex útján szerzett HPV fertőzés miatt alakult ki.

A fenti példából egyértelműen látszik, hogy a HPV egy nőkre és férfiakra egyaránt veszélyes vírus, ami nem kizárólag nemiszervről nemiszervre terjed, hanem orális szex útján, sőt, akár bőrkontaktus által is. Csak tetézi a bajt, hogy akad, akinek egész életében egyetlen tünete sem jelentkezik, mégis hordozója a betegségnek. A megoldás az STD szűrés, ahol tünetek nélkül is megmondható, hogy valakiben ott lappang-e a veszélyes kór vagy sem.

A HPV-t más okból sem érdemes félvállról venni: bár a méhnyakrák kialakításában játszott szerepéről sokan hallottak, az már kevésbé ismert, hogy e vírus könnyen vezethet a pénisz, szeméremajkak, vagina, ánusz, száj vagy torok rákos megbetegedéséhez is. Egy frissen kialakult rákkal szemben a HPV fertőzést azonban még könnyű kezelni, viszont a tünetek késői, vagy akár soha be nem következő megjelenése miatt ez sokszor elmarad.

szexruk2.jpg

Az elképzelés, miszerint orális szexszel megkerülhetők a hagyományos közösülés veszélyei, szintén téves. Bár igaz, hogy a torokrák kialakulásához a dohányzás és az alkohol abúzus vezet gyakrabban, e statisztika könnyen magyarázható: kevesebben létesítenek szexuális kontaktust fertőzött személlyel, mint ahányan isznak és/vagy dohányoznak. Az orális szex útján szerzett HPV fertőzés így is egyértelműen a legnagyobb rizikófaktor a torokrák kialakulásában.

A jó hír azonban az, hogy a HPV ellen több szinten is fel lehet lépni. Egyrészt védőoltás kérhető, és nem csak a gyermekek számára. A vakcináknak azonban idő kell, hogy hassanak, így hiába kérünk oltást, másnap még nem érdemes áttérni fertőzött partnerünkkel a gumi nélküli szexre.

Ebből következően a második védekezési mód az állandó óvszerhasználat. Sajnos a fertőzésveszélyt 100%-osan egy kondom sem képes elhárítani, azonban még így is jóval biztonságosabb szexuális élményt nyújthat.

Végezetül a harmadik a már említett szűrés, amivel látható tünetek nélkül is kimutatható a fertőzés. Állami és magán szférában is találsz rá lehetőséget, érdemes minél hamarabb megtalálni a neked megfelelőt.

Szerző: Csősz Roland