Elmondanád az első randin, hogy nemi beteg vagy?

kep12.jpg

Legutóbb feltettük a kérdést: hogyha partnered nemi beteg volt valaha, szeretnél tudni róla akkor is, ha már elvileg tünetmentes? Ha érzelmektől mentesen gondolkodunk, a racionális válasz az lehetne, hogy nincs akadálya. Csakhogy a belénk ivódott kígyók, rovarok és egyéb megmagyarázhatatlan fóbiák mellett a nemi betegségek kapcsán is olyan kellemetlen érzés fog el sokakat, amit nehéz korábbi tapasztalattal (ha volt egyáltalán) megmagyarázni. Az érzelmeink pedig, mint amilyen a félelem és az undor, kihatnak a döntéseinkre: csak az nem mindegy, hogy ki vagyunk-e szolgáltatva nekik vagy uraljuk őket?

A fenti kérdés a filozófia, teológia és pszichológia határmezsgyéjén mozog, nekünk pedig nem célunk a biztos válasszal előállás illúziója mögé rejtőzni. Ám kiragadhatjuk ennek az óriási témának csak egyetlen aspektusát is, és máris izgalmas vizek felé evezünk.

Képzelj el egy éppen alakuló párkapcsolatot. Lehet, hogy még csak az első randik egyikénél járunk. De az is megeshet, hogy már évek óta együtt vannak. A lényeg, hogy minden klappol úgy, ahogy az abban a bizonyos méretes könyvben írva vagyon. Melyik esetben lenne jobb tudatni a másikkal, hogy tünetmentes hordozója egy nemi betegségnek, amit védekezés nélkül a másik elkaphat, akár tüneteket is okozva?

Legutóbbi körkérdésünkre a válaszadókharmada felelte azt, hogy nem tart nemi betegségektől, így óvszert sem használ. Pedig az orvosok javaslatára és az iskolai előadásokra is többnyire emlékeztek előző cikkünkben leadott szavazataitok szerint, így a gumi elhagyását felelőtlennek is feltüntethető aktusa adott esetben lehet tudatos döntés is, amit az illető a kockázatok ismerete mellett hozott meg. És persze az sem kizárt, hogy már előzetesen elment ő és a párja is egy STD-szűrésre az elmúlt év során, így nyugodtan teszi félre az óvszerre szánt pénzt leendő gyermekére.

Ám amikor találkozunk négyszemközt veletek, mégsem a túlinformáltságot, inkább egy ártatlan ismerethiánnyal kevert kíváncsiságot látunk többetek szemében. Olyan tekinteteket, amikben legfeljebb sejtések tükröződnek arról, mivel érdemes vigyázni és mivel kevésbé lényeges. Tudjuk és halljuk, hogy bár ismeritek a gyakori sztereotípiákat, és kételkedtek is igazságtartalmukban, mégsem tudjátok eldönteni, jobban kell-e vigyáznia a melegeknek mint egy promiszkuis heterónak, vagy épp egy magányos hajléktalannak.

És ebből fantasztikus beszélgetések indulnak ki. Olyanok, amikből mi is tanulunk tőletek – innen indult az egész ötlet az interaktív cikkezéssel. A stigmák ideje lejárt, annak ellenére, hogy a bevezetőben tárgyalt érzetek továbbra is zsigerileg járják át a többséget. A nemi betegségről nem lehet csak van vagy nincs, undorító vagy elfogadható dimenziókban gondolkodni, és ez alapján szeretni vagy elutasítani másokat, akár önmagunkat. A nemi betegségek minden második embert érintenek huszonöt éves koráig, akár tud róla, akár nem, és a tényt, hogy te is lehetsz ezek egyike, kénytelen vagy elfogadni, majd tenni azért, hogy a továbbadását megelőzd. Nem csak a másik testi épségéért, de a magad lelki nyugalmáért is.

A védekezés módjai nem merülnek ki az óvszerhasználatban. Weboldalunkon találsz tippeket az alternatívákra, ahogy arra is, mikor és hogyan érdemes STD-szűrésre menned.

 Szerző: Csősz Roland