Érzékenyebbek a nők a nemi betegségekre?

erzekenyebbek.jpg

A rövid válasza a legtöbbeknek valószínűleg igen, de hogy miért, azt már kevesebben tudnák megindokolni. Egyszerűen elterjedt az a tévhit, hogy a legtöbb STD, azaz szexuális úton terjedő betegség a nőknél okoz tünetet, míg a férfiak acélozott testéről lepereg ennek veszélye. A tévképzet, miszerint a férfiaknál nem okoz rákot például a HPV, igen súlyos kárt tud okozni, úgyhogy ideje tisztázni, ha csakugyan van különbség a nemek között, akkor azok miben tetten érhetők.

Van abban igazság, hogy a hüvely flórája otthonosabb körülményeket biztosít egyes baktériumoknak, mint a péniszt védő bőrfelület. Ugyanakkor a tünetek a leggyakoribb betegségnél mégsem a nőknél mutatkoznak meg: egy klamídia vagy gonorrhoea fertőzés a férfiaknál valószínűbben fog megmutatkozni, ennek oka pedig már a nemek közötti eltérés mélyebb anatómiájában keresendő.

Hogy minderre magyarázatul szolgál-e, vagy épp az emberi gondolkodás furcsa csavarja, nehéz megmondani, mindenesetre a férfiaknak könnyebb beazonosítani, ha fertőzéssel állnak szemben, mint egy nőnek. Gondoljunk csak bele: előbbiek igen ritkán tapasztalnak indokolatlan folyást, miközben a nőknél ez több okból is előfordulhat. A kivételes esetek egyike ez alól a fent említett gonorrhoea, ami nőknél a méhnyakat fertőzi elsősorban, így a gennyes folyás rejtve marad, nem úgy, mint a férfiak húgycsöve esetében. A nemi szervi herpesszel és szifilisszel járó kiütések pedig férfiaknál mindig külsőleg okoznak tünetet, a hüvely belsejében megbúvók esetén azonban ezt nehéz megállapítani.

A klamídia viszont annak is jó példája annak, hogy egyes STD-k kevesebb problémát okoznak a férfiaknak, legalábbis ha terméketlenségről van szó. Kezelés nélkül több nemi betegség is vezethet odáig, hogy valaki elveszti nemzőképességét, a nőknél okozott gyulladások miatt pedig az igen gyakori klamídia fertőzés esetében erre nagyobb esély van. Férfiaknál is kialakulhat persze a nemzőképesség csökkenése, például mellékhere gyulladás formájában, csak ez jóval ritkább. Ha pedig egy kismama kap el valamilyen STD-fertőzést, annál fennáll a veszély, hogy partnerén túl születendő gyermekének is továbbadja betegségét, ami jóval súlyosabb következményekkel jár, mint egy felnőtt esetében.

És hogy mi a helyzet a HPV-vel? Nos, a hír igaz, HPV valóban kevesebb férfinál okoz nehézséget, viszont a kisebb esély nem azt jelenti, hogy kevesebben is kapnák el. Sokan az említett tünetmentes hordozók körébe tartoznak, de erről STD-szűrés híján egyik nem sem tud, így az oltás nélkül maradtak csak abban bízhatnak, hogy ha el is kapják a HPV-t, az nem egy daganatot okozó törzs lesz mint Michael Douglas esetében

A fentiekből már érthető, miért tűnik úgy sokaknak, hogy a nőkre nagyobb veszélyt jelentenek a nemi betegségek, de a látszat ezúttal is csal. A nők is hibásak viszont abban, hogy szűrés helyett mindig csak a nőgyógyászhoz fordulnak, ahol alapvetőnek veszik, hogy nemi betegségre is szűrik őket. A valóságban viszont ezt külön kell kérni, ám hogy pontosan milyenekre érdemes elvégezni a szűrést, annak eldöntésében már inkább egy nemigyógyász tud segíteni. Férfiaknak és nőknek egyaránt őket ajánlott felkeresni, az állandó kapcsolat elmélyüléséig legalább évente egyszer.

Nem mindig szükséges újra és újra a teljes körű STD-szűrést elvégeztetni, de első alkalommal érdemes lehet erre beruházni. Hogy ez mivel jár pontosan, annak menetét honlapunkon szedtük össze nektek.