Az anális szex veszélyei

analis-szex-veszelyei.jpgAz anális szex a pornó fogyasztás népszerűvé válásával került be és jelenik meg egyre gyakrabban a heteroszexuális kapcsolatokban is. Egy 2010-es, mintegy 100 000 főre kiterjedő online kérdőíves felmérés szerint a hazai válaszadók mintegy fele már kipróbálta ezt az érintkezési formát. (Bár azt is meg kell jegyeznünk, hogy - főleg a nők esetében – azért nem feltétlenül aratott osztatlan sikert…)  Azonban szép számmal akadnak olyanok is, akiknek „bejön” ez a fajta szexuális aktus, amelynek azért tagadhatatlanul vannak „hátulütői”.

Ezeket próbáljuk meg összegyűjteni, természetesen a megoldásokra helyezve a hangsúlyt.

Nem ritkák először is a kisebb-nagyobb sérülések, főleg, ha az aktusra kellő ellazulás, ráhangolódás nélkül, túl gyorsan, esetleg nagy elánnal kerül sor. Rosszabb esetben akár végbélrepedés is kialakulhat, akár a záróizom sérülésével, ami a későbbiekben szél- és széklettartási problémákat okozhat.  A felületesebb hámsérülések persze hámosító kúpok, kenőcsök hatására pár nap alatt gyógyulhatnak, de azért eközben a székletürítés nem lesz túlzottan kellemes, az anális szexelés pedig átmenetileg kevésbé lesz vonzó.

Az eleve népbetegségnek számító aranyér, vagyis a végbél környéki visszerek kitágulása, gyulladása, vérzése az anális szexet eléggé megnehezíti.  Aranyeresség esetén, amit végbéltáji fájdalom, vérzés jelezhet, érdemes mielőbb proktológus (végbélsebész) specialistához fordulni. A szakember többféle módon, a probléma mértékének megfelelően tudja ellátni a betegséget.  Kaphatunk tőle kúpokat, kenőcsöket, gyógyszert, de súlyosabb esetben gyűrűzéssel, lézeres kezeléssel vagy kisebb műtéttel tud megszabadítani kínjainktól.  Ne halogassuk tehát az orvoshoz menést, mert van megoldás!

Aki semmilyen végbél betegségben nem szenved, és a sérülést is sikeresen elkerüli, annak a fertőzések okozhatnak problémát. A székletben hemzsegnek a baktériumok, és amennyiben az aktusra óvszer nélkül kerül sor, ezek a partner nemi szervének bőrére vagy húgycsövébe kerülve okozhatnak gyulladást.

Nagyon fontos tehát anális szexhez tehát minden esetben óvszert használni, és mondanunk sem kell, hogy ha utána hüvelyi vagy orális behatolás következik, akkor ehhez új, tiszta kondomot kell felhúzni!

Aki nem a stabil párkapcsolatában gyakorolja az anális szexet, arra ott leselkednek a szexuális úton terjedő fertőzések (STD).   Ezek ugyanis - a tripper, a szifilisz, a herpesz, a klamídia és a humán papillomavírus (HPV) - bármilyen hihetetlennek is hangzik elsőre, ugyanúgy betegséget okozhatnak a végbélben, mint a nemi szerveken vagy a szájüregben!

Ezek a fertőzések ráadásul a végbélben sokszor észrevétlenül, tünetmentesen vannak jelen, és csak akkor derülnek ki, amikor a partnernek okoznak panaszokat.  Jó tudni tehát, hogy nem csupán a passzív, de az aktív fél is jócskán kockáztat, ha hanyagolja az óvszert.

Milyen tünetekre, panaszokra lehet számítani STD fertőzések esetén?

Az anális tripper és a végbél klamídia fertőzése görcsökkel, fájdalommal, gennyes váladékozással járhat, de előfordul, hogy a tünetek enyhébbek, és inkább viszketés, diszkomfort, végbéltáji teltség érzés tapasztalható.

Az anális klamídia fertőzés egy másik fajtája, a végbél limfogranulóma betegsége (LGV) 2004-ben ütötte fel a fejét Európa meleg közösségeiben, és járványokat okozott először Nagy Britanniában, Hollandiában, Franciaországban, azonban néhány éve Magyarországon is megjelent.  A probléma itt abban áll, hogy a páciens, nem sejtvén, hogy nemi betegséget kapott - ami a végbél panaszokon felül nyirokcsomó duzzanattal, lázzal, izomfájdalommal és rossz közérzettel is járhat -, sokszor igen későn kerül nemigyógyászhoz, mivel a többi orvos (pl.: gasztoenterológus) nem gondol arra, hogy egy nemi úton terjedő betegségről lehet szó… Ez hosszas félrekezelésekhez vezethet.

Az anális herpesz nagyon fájdalmas, sokszor láz és nyirokcsomó duzzanat kíséri, és szinte lehetetlenné válhat a székelés átmenetileg.

A szifilisz tömött, nem fájdalmas, később kifekélyesedő csomót okoz a végbélnyílásban vagy beljebb, az anális csatornában, amihez szintén fájdalmatlan nyirokcsomó duzzanat társul… Ez néhány hét alatt spontán elmúlik, de ez nem jelenti azt, hogy a beteg is meggyógyult! Kezelést kell kapnia, különben nemsokára egész testét ellepik a kiütések, belázasodhat, fájni fog a feje és az ízületei, a hajlataiban pedig szemölcsös növedékek jelennek meg.  Ezek a szifilisz második stádiumának tünetei, melyek már korántsem kizárólag a végbél tájékra korlátozódnak.

Ami a HPV fertőzést illeti, nehezen kezelhető, gyakran kiújuló végbéltáji szemölcsöket okozhat, de nagyon fontos tudni, hogy a HPV magas rákkockázatú típusai, elsősorban a 16-os típus, végbélrákot is előidézhet.

Ezért az anális szexet rendszeresen gyakorló emberek jól teszik, ha évente egyszer elmennek végbélrák szűrésre!

Ilyenkor az orvos – proktológus vagy nemigyógyász - egy sejtkenet mintát vesz citológiai vizsgálatra valamint HPV kimutatásra, és ha a laboratóriumban kóros sejteket látnak a mikroszkóp alatt és magas rákkockázatú HPV fertőzést igazolnak, akkor elkerülhetetlen az anoszkópos vizsgálat.

Az anoszkópos eszközzel a proktológus átnézi a végbél nyálkahártyáját, és ha gyanús területet észlel, egy apró szövetmintát vesz (nem fájdalmas!), amiből szövettani vizsgálatot végeztet. A vizsgálat alapján megtudhatjuk, milyen stádiumban van az elrákosodási folyamat, ez alapján lehet a megfelelő kezelést elkezdeni.   

A korai felismerés, a nők méhnyak rákjához hasonlóan, életeket menthet, ezért érdemes élni a lehetőséggel. Nem kevésbé fontos, hogy beoltassuk magunkat a HPV ellen, mert ezt a fertőzést, ami rendkívül gyakori, hatékonyan meg is lehet védőoltással előzni.

Aki tehát anális együttlét után pár nap múlva, vagy akár pár héten belül, tüneteket észlel, proktológus vagy STD szakorvos segítségét kérheti.

Az STD orvosok, más néven nemigyógyászok fel vannak készülve az efféle problémák ellátására. Egy STD centrumban nyugodtan, szégyenkezés nélkül el lehet mondani, hogy mi a gond, és hogy anális szex történt a panaszok jelentkezése előtt.  Ez segítség a szakembernek abban, hogy a megfelelő vizsgálatokat és teszteket végezhesse el.

Az időben felfedezett betegségek kezelhetőek, ezért érdemes rendszeresen STD szűrésre járni!