5+1 gyakori kérdés és válasz STD-fertőzöttektől

kep1.pngJó nemigyógyász nem attól lesz valaki, hogy hány másodperc alatt mondja meg egy tünet alapján, milyen beteg a páciens – pláne, hogy sokszor nem is látszik. Aki STD-fertőzöttökkel, vagy olyanokkal dolgozik, aki biztos akar lenni nemi egészsége felől, attól a téma intimitása miatt legfőképp a diszkrét és empatikus hozzáállást szokták elvárni a betegei. Ám mindemellett nem árt némi türelem sem: míg érzésre a betegek fejében kérdések százai cikázhatnak, az orvosok általában le tudják ezt redukálni pár gyakori kérdésre. Ezeket válaszoljuk meg mind.

  1. Milyen gyorsan derül ki, hogy elkaptam valamit, ha védekezés nélkül feküdtem le valakivel?

Mivel temérdek sok STD-t ismerünk, pláne ha azok altörzseit is külön vesszük, sejthető, hogy minden betegség eltérő idő eltelte után vezet tünetekhez. A legtöbbnél mégis be lehet lőni egy idősávot, ami valahogy így alakul:

A fentiekből következően három hónap elteltével nagy valószínűséggel megnyugodnának a legtöbben, viszont egyfelől a HIV-fertőzés veszélye továbbra is fennáll, másrészt a fertőzötteknél sok esetben ki sem alakul semmilyen tünet. Így hetekig tartó várakozás helyett gyanú esetén érdemes nemigyógyászhoz fordulni tünetek nélkül is.

  1. Kell-e óvszert használni, ha már egyszer védekezés nélkül együtt voltunk?

Gyakori tévhit, hogy ha valaki STD-fertőzöttel él nemi életet, az automatikusan elkapja a másik betegségét. Ez egyszerűen nem igaz: attól függően, hogy milyen nemi betegsége van az illetőnek, valamint hogy anális, orális vagy hüvelyi szex volt köztetek, a tünet kialakulásához hasonlóan elképzelhető, hogy több alkalom után terjedne csak át annyi kórokozó, hogy az már betegséghez vezessen. Mert bár az immunrendszerünk sok STD ellen hatékonyan védekezik, de szervezet és szervezet között is van különbség a fertőzések észlelése és kezelése kapcsán, és lehet, hogy csak bizonyos dózis felett okoznak a baktériumok vagy vírusok megbetegedést. 

  1. El kell mondanom a páromnak, ha nemi beteg vagyok, de az gyógyítható?

Igen, még akkor is, ha várhatóan néhány hét alatt elmúlik. Amennyiben kiderül, az nem csak a kapcsolatotokba kerülhet, de veszélyeztetés miatt egyes országokban még jogosan be is perelhet, hiszen az ő egészségét is kockáztatod. A legjobb, ha az STD-szűrésre már együtt mentek, nehogy visszafertőzzétek egymást később. Viszont nem feltétlenül lesz vége a kapcsolatnak, ha valamelyikőtök nemi beteg. Sokan élnek úgy együtt, hogy bár az egyik fél gyógyíthatatlan STD-vel küzd, a partnere szereti őt annyira, hogy ennek kellemetlenségeit bevállalja. Ilyen betegségek a herpesz és a HIV, de utóbbi esetében már vannak módok a megfertőződés elkerülésére.

  1. Lehetséges, hogy a partnerem nem csalt meg, ha nemi beteg?

Szívszakajtó érzés lehet egy hosszú távú kapcsolatban egyszer csak megkapni a hírt, hogy a másikat STD-vel diagnosztizálták. Az első gondolat szinte ösztönszerűleg jelenik meg: biztosan megcsaltak, pedig lehetséges, hogy már azelőtt hordozott magában tünetmentesen valamilyen fertőzést, hogy összejöttetek. Az is elképzelhető, hogy téged is megfertőzött, de csak nemrég.

Érthető és jogos kérés, hogy honnan jön egy stabil kapcsolatba fertőzés, de tekintetbe véve bizonyos kórokozók hosszú lappangási idejét és hogy nincs olyan laboratóriumi módszer, amivel kideríthető lenne, ki mikor és kitől kapott el valamit, ezért a párkapcsolati kérdésekre sosem lehet orvosi választ várni. Érdemes inkább a jövőre koncentrálni, hiszen legtöbbször gyógyítható állapotról van szó.

Ha nehezedre esik a megértés, gondolj bele, mit tennél fordított helyzetben: ha rólad derülne ki, hogy tünetmentes hordozó voltál és te okoztad a bajt partnerednek. Ugye, hogy nem olyan egyszerű…

  1. Férfiak fertőződhetnek meg HPV-vel?

Bár csak nőknél alakulhat ki méhnyakrák, ez nem jelenti, hogy a férfi nem ne lenne kiszolgáltatva nem csak a hordozás, de egyéb daganatos megbetegedés kockázatának. És másnak is, ugyanis a HPV különféle törzsei különféle betegségekhez vezethetnek: míg egyik a gégerákhoz, másik „csak” nemi szervi szemölcsöt, vagyis kondilómát okoz. Épp ezért sajnálatos, hogy a világban még csak az egyik nemet vált szokássá védetté tenni. 

5+1. Ha igazából nem is voltunk együtt, hogyan kaptam el bármit?

Sokan nem gondolnak az orális együttlétre úgy mint tényleges szexre, de az STD-t terjesztő baktériumok és vírusok nem ilyen filozofikusak.

Jut még eszetekbe kérdés? Írjátok meg kommentben, vagy ha már fertőzött vagy, használd Orvos válaszol rovatunkat, ahol nemigyógyásztól kaphatsz feleletet.