Téged mi motiválna, hogy szűrésre menj?

kep1.jpgNézzünk pár érdekes adatot: egyfelől tudjuk, hogy huszonöt éves korára nagyjából minden második ember átesik valamilyen nemi betegségen. Ezek nem mindegyike keres fel orvost, hiszen a szervezet önállóan is képes nagy részüket leküzdeni. Amiknek viszont nem, azok akár egész életükben ott bujkálhatnak bennük (lásd herpesz vírus), ki tudja, hány embert megfertőzve. Szerintetek hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy eljárjanak STD-szűrésre?

Először is, van egy fontos kérdés: tudják-e az emberek, hogy létezik ilyen, és hogy szükséges azt rendszeresen látogatni addig, amíg állandó és egészséges partnerre nem találnak? Ha már tudják, akkor miként lehetne rávenni vajon őket, hogy látogassák akkor is, amikor nincsenek panaszaik?

Korábbi posztjaink alatt is sokan írtak már hasonlót, miszerint mindenféle kalandjuk ellenére semmi bajuk nem lett. Ebből aztán arra következtettek, hogy az STD-k (szexuális úton terjedő betegségek) csak bizonyos társadalmi réteget vagy egyéb, jól behatárolható embercsoportot érintenek. Mindezzel annyi a gond, hogy az illetők maguk is leírták, STD-szűrésen sosem jártak még, hiszen szükségét sem érezték annak. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a partnerek tünetmentessége a sajáttal együtt sem garancia az egészségre: bizony sokan akkor veszik csak észre, hogy baj van, mikor a terhességnél valamilyen komplikáció lép fel. Míg egy felnőttnél csupán enyhe kellemetlenséghez, addig egy születendő gyermeknél vakságtól a halálig sok szörnyű dologhoz vezethet a legegyszerűbb STD is. A terhesgondozásban és a nőgyógyászokban bízóknak szintén csalódniuk kell: csak bizonyos betegségre végeznek kötelező szűrést, a legtöbbet külön kell kérni még ilyen esetben is.

Ehhez kapcsolódik, hogy előző cikkünkben a gyakori kérdéseknélrákérdeztünk, elmondanátok-e betegségetek az aktuális partnereteknek. Bár a legtöbben azt vallották, hogy természetesen igen, azért akadt olyan válaszadó is, aki inkább eltussolná az ügyet. Bármennyire is értékeljük azonban az őszinteségüket, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mire a kezelést megkezditek, valószínűleg már rég átment partneretekre is a fertőzés. Ennélfogva az elhallgatás működhet lelkileg, de a kezelés nélkül maradt másik hamar visszafertőzhet téged is, és kezdődik minden elölről. A megoldás tehát az, hogy STD-szűrésre partnereddel együtt mentek el.

Ha már odáig fajult a dolog, akkor persze elkerülhetetlen az STD-szűrés. Szerencsére azonban megelőzhető a baj, az óvszeren túl például ott a nyalókendő. Hallottál már róla?

Szerző: Csősz Roland