Koronavírus és a szex

kep6.jpgAz egyik legfőbb kritika, ami a koronavírussal kapcsolatban felmerült, az a fertőzést övező pánikkeltés. Mi sem szeretnénk felülni erre a lóra, sokkal inkább tisztáznánk azt, hogy mi várható a vírus kapcsán. Egy ilyen friss járványnál ugyanis nem lehetünk biztosak abban, hogyan fertőz pontosan, a cseppfertőzést is csak sejtettük eleinte. Azóta viszont több tesztet is sikerült elvégezni, és egyre konkrétabb képet kapunk róla, hogy vannak-e másodlagos terjedési útjai. Nézzük tehát, terjed-e szexuális úton a koronavírus.

A rövid válasz az, hogy nem, legalábbis hagyományos értelemben véve nem nemi betegség. Az STD kifejezés viszont a szexuális úton terjedő betegség nemzetközileg bevett rövidítése, ami szinonimája ugyan a nemi fertőzéseknek, de ha ekképpen tesszük fel a kérdést, akkor már nem ilyen egyértelmű a válasz. Szexuális úton tulajdonképpen tud terjedni, hiszen az együttlétnek szerves részét képezi az egymás arcába lihegés. Vagyis ha a partner beteg, mi is valószínűleg elkapjuk mondjuk csókolózás útján. De kell-e ettől tartanunk?

Nem, legalábbis nem jobban mint más, hasonlóan terjedő betegségeknél: a TBC-s emberektől ösztönösen tartunk távolságot, és a koronavírus sem különösebben igényel más megoldást. Mindkettőt el lehet kapni intim együttlétek során, de ettől még nem válik semmi STD-vé, és a tesztek egyelőre nem igazolták, hogy nemi váladék útján átadható volna. Ha valakinél felmerül a fertőződés esélye, az persze továbbra se puszilgasson senkit (és viszont sem). Olyannyira nem, hogy bár tényleg kezd divatba jönni a szájmaszkos pornó, a valóságban a maszk lehet még hamarabb lecsúszik majd mint a fehérnemű, szóval nem érdemes próbálkozni sem. Ne feledjük azt sem, hogy – ha egyáltalán sikerül szerezni – a szájmaszkok nem a tulajdonos egészségének megőrzését szolgálják valamilyen mágikus módon, hanem hogy a beteg személyek a mindenféle váladékukat ne eresszék rá a nagyvilágra.

Nemrég egyébként azt is megvizsgálták, hogy széklettel terjed-e, amire már biztos nem volt a válasz. Ez jó hír lehet azoknak, akik élnek szexuális életet análisan is, ugyanakkor aligha kielégítő trükk abból a szempontból, hogy a tüsszentés, köhögés, de még a lihegés sem lesz kevésbé veszélyes csak azért, mert a felek nem fordulnak közben egymás felé.

Amíg azonban egészségesek vagytok, az együttlétet nyugodtan őrizzétek meg ugyanannak a kellemes élménynek, a szexualitás nem tiltott, és a randizásnál is csak annyira érdemes odafigyelni, hogy szellősebb helyet válasszatok, meg hogy a telefonotokat is letakarítsátok, mielőtt abba menekülnétek az esetleges kínos hallgatások elől.

Kérdésed van a nemi betegségek kapcsán? Netán neked is feltűnt, hogy nagyobb a hallgatás más legyőzhetetlen fertőzésekről mint erről? Kattints honlapunkra, és tanulj ma is valami újat!

Szerző: Csősz Roland