Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Új mód a nemi betegségek visszaszorítására

2020. február 13. - Csősz Roland

erzelmitamasz.jpgA társadalom oldaláról észlelt, valamint a megélt stigma között óriási távolságot találhatunk a nemi betegek körében, állítja egy roppant izgalmas kutatás. Az eredmények értelmezése és adaptálása megkerülhetetlen lehet a prevencióval foglalkozó szervezetek számára, mert ezáltal valóban csökkenthető lehet a további STD-fertőzések száma.

A klamídia és gonorrhoea (ismertebb nevein tripper vagy kankó) a két leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség (nemzetközi betűszóval STD). Ezek jelentős részét azonban nem tudják kiszűrni, mivel az érintettek – ami nagyjából a huszonötéves korosztály negyedét jelenti – nem tesztelteti magát. Hiába az iskolai felvilágosítás, hiába az online hírverés, úgy tűnik, ezek egyike sem jelent elég motivációt arra, hogy tünetek nélkül is részt vegyenek egy STD-szűrésen. A magyarázat nem a hanyagságukban keresendő, mert még az észlelhető – és kamasz korban különösen ijesztő – tünetek észlelése után sem mernek azonnal nemigyógyászhoz fordulni. Igen, konkrétan nem mernek, és ez egy egészen új megközelítése a problémának, hiszen eddig azt feltételezték, hogy a tájékozatlanság áll a késői kezelések mögött.

A társak véleményének fokozott fontossága sajnos igen kontraproduktív hatással van a fiatalokra, ugyanis a nemi egészségüket érintő kényes kérdésekben épp emiatt nem számíthatnak legközelebbi barátaikra, és sokszor az újonnan távolabb került szülőket sem szívesen avatják be szexuális életük szerencsétlenül alakult kezdetébe. Lehet, hogy végül az orvos segít majd, de egy ilyen tabuként kezelt témához kell egy érzelmi támasz, aki mellett egy aggódó tizen-huszonéves megnyugodhat és átgondolhatja a teendőket. Persze nem mindenki reagál egyformán a társas elvárásokra: van, aki inkább egyedül tölti a szabadidejét, vagy csak kevésbé érdekli mások véleménye. Az önbélyegzés viszont még mindig a stigma egy formája, az így kialakuló szégyenérzet pedig nem kevésbé igényel segítséget, mint a testi tünetek.

Az amerikai fiatalok közt készült kutatás többek között arra mutatott rá, hogy az észlelt tünetek és az első orvosi vizsgálat között eltelt idő lerövidítését úgy lehet legkönnyebben kezelni, ha nem mások esetleges negatív reakcióit vagy az attól való félelmet próbáljuk tompítani, hanem az érintett szégyenérzetét enyhítjük. Természetesen az érzékeny téma miatt a nemigyógyászoknak kötelessége a lehető legdiszkrétebben kezelni a betegeiket, de az ő odafigyelésükre nem számít az, aki korábban csak más területen dolgozó orvosok kevésbé elfogadó működését látta.

A további fertőzések elkerülésében tehát valószínűleg hosszú távú projektekben érdemes gondolkodni, ami átalakítja a fiatalok kissé merev, bár érthető módon idealizáló felfogását a szexuális egészségről. Míg ez a nehéz feladat a prevencióval foglalkozó csoportokra hárul, addig a nemigyógyászok azonban új célt tűzhetnek maguk elé: ideje lenne hírét kelteni annak, mennyiben különbözik a hozzájuk érkező páciensek vizsgálata egyéb orvosi helyzetektől. Ha a marketing sikeres, remélhetőleg nem csak az STD-szűrések száma nő meg, de annak megvalósításán sem fog majd hezitálni a most felnövő generáció.

Nálunk már most is van lehetőséged név nélkül feltenni kérdéseid Orvos válaszol rovatunkban, viszont a leggyakoribbakra a választ is megtalálod honlapunkon. Az infókért kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://stopstd.blog.hu/api/trackback/id/tr3515472292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2020.02.14. 00:18:37

Elég furcsa, hogy miközben a cikk arról beszél, hogy a fiatalokat tájékoztatni kellene erről, ellátták 18-as karikával a cikket. Ennek a cikknek a témája nem pornó, ez nem pornóoldal, nem tudom, ki volt az, aki szerint ezt nagykorúsítani kell. Ébresztő! Az emberek többsége nem 18 éves kor után válik nemileg aktívvá!

Békés Gáspár 2020.02.14. 10:51:30

Csakhogy Magyarországon a szűrővizsgálatok elérhetetlenek az emberek számára.
Drága, megalalázó, körülményes. Erről írtam korábban :

allamvilag.blog.hu/2019/07/29/egeszseges_betegek_szegeny_gazdagok_a_szurovizsgalat_mint_legures_ter

Békés Gáspár 2020.02.14. 10:52:20

@Almandin: ez nagyon igaz! Ráadásul semmi olyan nem is volt benne, ami indokolná.