Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Inkább a halál, minthogy szexelniük kelljen

2019. augusztus 15. - Csősz Roland

japanok-alszanak.jpgMinden cikkünkben más aspektusát igyekeztünk megragadni a japán szexualitásnak, mert ezer módon különbözik kis hazánkétól. Ha olvastátok a sorozat korábbi részeit is, akkor is csak nagy vonalakban, de végre kezdhet összeállni egy montázs, amelynek részei régi tradíciók, az internet hozta globális kultúra, a kényszer szülte újítások, illetve többé-kevésbé mindezeknek a félreértelmezéséből fakadó tudományos következtetések is. Ám még mindig adósak maradtunk egy lényeges kérdés ügyében: mi a jelen helyzet Japánban? Hogyan reagálnak a fiatalok a hirtelen jött változások tömkelegére? Jó-e ez, egyedi-e a jelenség?

A családi házak vékony falai mindig problémát jelentettek, ha az egy fedél élő családoknál az egyik generáció a másiktól elzártan szeretett volna intim életet élni. Mégis, amikor a japánok azt mondják, papírból vannak a falaik, nem túloznak: a hagyományos japán építkezés része a sódzsi, avagy farácsra feszített papírból készült tolóajtók, illetve a fuszumák, amik hasonlóan vékony, festett panelek. Ezeket szabadon lehetett áthelyezni, így nagyobb helyet szorítva a vendégeknek, de sajnos nem a magánéletnek. Természetes tehát, hogy a japán fiataloknak jóval fegyelmezettebben kellett feloldódniuk szexuális életük kapcsán, mivel minden áthallatszott. Ennek a feszültségét pedig ma is tapasztalni.

Mindez már úgy beivódott a viselkedésrendszerükbe, hogy azzal sem lehetne kitörölni, ha változnak az építkezési szokások. A mai otthonok gyakrabban operálnak vastag falakkal, miért marad hát mégis annyi fiatal szűzen? Nem azért, mert házasságra várnának, épp ellenkezőleg. Sok ezren vannak, akik szüleikkel, vagy szüleik pénzéből, de egyetlen szobában/lakásban élnek le hónapokat. A japán társadalom őket csak hikikomoriknak nevezi, de legfőbb jellemzőjük egyfajta szociális fóbia, amit persze igyekeznek sokkal racionálisabb magyarázatokkal előadni mások számára. Online rendelik az ételt, a könyveket és minden egyebet, amire látszólag szükségük van – épp csak társaságuk nincs. Legalábbis a fizikai értelemben vett, valós társaságuk nincsen, akad azonban egyéb. Az okoseszközökben rejlő virtuális asszisztensek korában kevésbé tűnik távolinak A nő című filmben felvázolt jövő: a japán fiatalok már ma is hajlamosak hús-vér partner helyett egy kitalált szereplőbe szerelmesnek lenni, és a helyi törvények alapján akár össze is házasodhatnak velük.

A digiszexualizmust jelenleg egyetlen egészségügyi határozó sem sorolja devianciák közé. És bár nem minden hikikomori digiszexuális, a szeparáció igénye sem a levegőből jön, és nem csupán egy trend: valami mindenkit el kell, hogy vezessen oda, hogy kvázi feladja az emberi interakciók spontaneitását, és kizárólag akkor álljon szóba másokkal, ha nagyon muszáj. Évek óta próbálják felfedni a mögötte rejlő indítékokat, de egyelőre nem nagyon tudtak a kutatók sem mást tenni, mint rácsodálkozni a jelenségre.

A karóshinak elnevezett emberek helyzete viszont jóval ismerősebb lehet, ha már legalább egyszer találkoztunk a workaholic fogalommal. Az angol szójáték az alkoholisták mintájára a „munkamániára” vagy „munkafüggőségre” utal, és művelői hasonlóan menekvést keresnek valami elől. Japánban a karóshik olyan workaholisták, akik egyben gyakran alkoholisták is: szó szerint belehalnak a munkába, de nem csak azért, mert túlvállalják magukat, hanem mert az éjszakákat is javarészt kocsmákban töltik, és hajnalban még sokszor részegen ülnek metróra munkába menet. És nem, ez sem ritka, ám annál kevésbé emlegetett jelenség. Hogy pontosan mi állhat mögötte, szintén találgatás tárgya, de hiába a túlmunkát szokás fő okként megjelölni, erős a gyanú, hogy a korábbi cikkekben feltárt ellentmondások is közre játszhatnak a kialakulásában. Van, hogy egy egyén nem képes feloldani a saját igényei és a társas konvenciók közti ellentétet, így például képtelen otthon maradni, mert házastársa másfajta viselkedést várna el tőle, mint amit ő adni szeretne – vagy fordítva: ő maradna a tradícióknál, míg a másik szabadabban fejezi ki magát. Akárhogy is, a szex elmarad, mert a kocsmába is magányosan ülnek inkább a karóshik, mintsem fiatal lányokat kergetnek.

Velük persze, akik az egész napot a lakásukban vagy a munkahelyükön töltik, nem találkozik egy turista sem, amikor Japánba látogat. Az ő társadalmuk is működőképes, csak hatnak rá a világ változásai. A japánok dolga az, hogy kiderítsék, náluk miért reagálnak egyesek hasonló hatásokra úgy, ahogy sehol máshol, a miénk pedig az, hogy megakadályozzuk ennek terjedését.

Ha mostanában nem élsz aktívan nemi életet, még lehet korábbról lappangó fertőzésed. Ezek terjedését éppúgy érdemes megakadályozni, mint a szexuális egészségkárosító viselkedések egyéb formáit. Hogy mit tehetsz ellene Te magad? Végeztess el egy STD-szűrést minden évben, amíg meg nem találod állandó és egészséges partneredet.

A bejegyzés trackback címe:

https://stopstd.blog.hu/api/trackback/id/tr2215005406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Count Adyn 2019.08.15. 15:48:02

Végig kéne menniük az Andrássyn egy vonaglókamionon az segítne! :D

erkölcsi hulla 2019.08.15. 20:15:41

Kihalófèlben lèvő társadalom. Pont mint a nyugati fehér emberek társadalma.

Sir Galahad 2019.08.15. 21:05:10

Az nem lehet, hogy kb. ugyanaz áll a japán jelenség hátterében, mint ami miatt Európában is egyre több férfi vonul ki a párkapcsolati piacról (lásd pl. MGOTW)? Nevezetesen hogy a modern feminizmus miatt a nők szabadjára engedték a hipergám ösztöneiket, az elvárásaik az egekbe szöktek, miközben a férfiakat befenyítették az udvarlási kísérletek kriminalizálási lehetőségével - és ez együtt elvette a kedvüket a másik nemtől? S persze ebből következően a nők nagy része is egyedül marad...

István Torma 2019.08.16. 07:33:43

50 éve ilyen képeket látni: a kimerültségtől járműveken alvó emberek. Nem hiszem, hogy ennek a szextől való menekülés az oka, viszont egy ilyen fáradt ember biztosan nem fog szexelni. Elég szomorú, hogy ennyire kihajtják őket/magukat :(