Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hogyan választunk párt? – 1. rész

A természettudomány magyarázata

2019. február 18. - Csősz Roland

happy-couple-in-love.jpgMost akkor hasonló a hasonlót, vagy pont egymás ellentétét vonzzuk magunkhoz? Mitől van első látásra szerelem és jobb-e az, mint a lassan alakuló? Mint mindent, a tudomány ezt is igyekszik megmagyarázni. Hogy milyen sikerrel, azt döntsétek el ti magatok. Két részben igyekszünk megadni a választ.

Hogy bele tudjunk szagolni ebbe az egészbe, legelőször beszélgessünk kicsit az orról. Pontosabban nem is maga a szerv a lényeg, hanem annak funkciója: a szaglás. Az illatok és szagok érzete képes a legintenzívebben visszaadni egy emléket, amit akár más érzékszervünkkel is megtapasztaltunk. Erre alapoznak a parfüm cégek, amik a már sokak által ismert kellemes illatot igyekeznek személyünkhöz csatolni. Az efféle pacsulik nem titkolt lényege önmagunk népszerűsítése, olykor saját illatunk felerősítése, de minden esetben stílusunk egyértelművé tétele. És bár a partnerünk természetes illata hosszú távon jóval fontosabb, az első találkozásnál a fentiek miatt kétségkívül praktikus randikellék lehet egy jól megválasztott kölni.

De nem csak ennyiről van szó. Általában véve fontos a hasonlóság. Könnyebben értjük meg egymást és tartósabb a béke, ha egyezik az ízlésünk az étkezés, a kultúra és úgy általában, minél több területen. De ez az ún. fenotípusos párválasztás más szempontból is megjelenik. A találkozás során felmerülő belső érzések arra alapulnak, hogy a megjelenés és viselkedés kombinációjából valahogyan képesek vagyunk leszűrni a genetikai hasonlóságokat. Mindez azért fontos, mert a hozzánk genetikailag közel állókat, azaz általában a családunkat, jobban védelmezzük, mint a tőlünk távollévőket. Egyszóval fontosabbak nekünk azok az emberek, akikben hasonlóságot vélünk felfedezni, és emiatt kedvesebbek is vagyunk velük. Ez persze nem csak a párválasztás terén, de szinte minden szociális helyzetben igaz.

Mindebből viszont fakad az is, hogy a partnereink valamelyest hasonlítanak a rokonainkra. Azt már sokszor kimutatták, hogy például a férfiak az édesanyjukhoz hasonló párt választanak, nőknél pedig gyakran előfordul, hogy a fiútestvérre hasonlító férjhez vonzódnak inkább. Egykéknél persze megmarad mintának a szülő. Mindenesetre az azért kérdés marad, mit is értünk pontosan hasonlóságon. Lehet, hogy külsőre eltérnek, de viselkedésükben hasonlók. Ahogy ennek fordítottja, vagy egy egész más forgatókönyv is ugyanennyire lehetséges. Ahány kísérlet, annyi módszertan. Az azonban biztosnak látszik, hogy a hasonlóság, no meg persze a kellemes illat nagyban hozzájárul a megfelelő partner kiválasztásához.

Vagy mégsem? Lehet, hogy attól még, hogy így működünk, nem biztos, hogy valóban a megfelelő partnert választjuk? Mert mi van akkor, ha a szüleink az őrületbe kergetnek? Akkor is hozzájuk hasonló párral "átkozzuk" magunkat? Legközelebb ezt is megvizsgáljuk.

Akár megvan már állandó partnered, akár csak ismerkedsz, a (leendő) kapcsolatod, meg persze önmagad védelme érdekében is érdemes STD szűrést végeztetned a tünetmentesen is hordozható fertőzésekre. Jobb előbb megtudni, mint később kezelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://stopstd.blog.hu/api/trackback/id/tr114634528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2019.02.19. 16:58:39

"Hogyan választunk párt?"

1. szempont: anyagi helyzet.
2. szempont: gazdag nyugati állambeli állampolgárság.

Az sem baj, ha az adott jelölt mindkét tulajdonsággal rendelkezik.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.02.19. 17:01:11

HÁZASSÁGI APRÓHIRDETÉS:

Ötvözhetnéd magadban a
Nőiséget meg a bájt,
S az sem baj, ha agyadban van
Néhány fölös megabájt.

efi 2019.02.19. 17:53:28

Nincs olyan szó, hogy bevonzani, mivel olyan sincs, hogy kivonzani.

Kaltion 2019.02.19. 18:09:44

@efi: kitaszítani? Olyan is van hogy felhangosítani, mégsem mondjuk azt hogy lehangosítani...

Trisi · www.alphawing.hu 2019.02.19. 19:36:11

Mi van akkor ha nincs kihez vonatkoztatni. Ha nincs anyakèp mert koran meghalt ès semmi emlèk nem maradt róla. Na akkor kire hasonlit a választott lány?

efi 2019.02.19. 20:20:35

@Kaltion:
betaszít is van
a felhangosítnak is meg van párja: lehalkít. Kivonzani nincs.

Szalay Miklós 2019.02.19. 20:24:22

Röviden: a szerelemben a hasonlót, a szexben az egzotiukusat keressük. A fent leírt okok miatt is, nemcsak a szüleikhez lesznek hasonlók a párok, hanem gyakran látható, hogy egymáshoz is. (Pl: a fiú az anyjához hasonló lányt választ, a fiú hasonlít az anyjára --> a párjára is.) Praktikus is a hasonlóság, mert kevesebb lesz a vita. Illetve a szexben való egzotikumnak is megvan az evolúciós magyarázata: így lesz nagyobb a genetikai változatosság, ami segíti a faj fejlődését, rugalmasságát.

Ha olvasnátok még okosságokat, ajánlanám ezt a szerelem, szeretet, barátság működéséről:

egyvilag.hu/temakep/054.shtml

Lásd különösen a 4-es pontot, a szerelem tényezőiről.

Ez meg a nemi különbségeket világítja meg, azt, hogy milynek a nők és a férfiak:

egyvilag.hu/temakep/052.shtml

moonlight777 2019.02.19. 21:50:02

Az egész nem itt kezdődik, hanem ott, hogy hol vannak a pár jelölek? Hol lehet rájuk bukkanni? Manapság ez ami igazán -egyre- lehetetlen(ebb) küldetés... hogy milyen az már másod, harmadrangú kérdés.... előbb legyen egyáltalán valamilyen épkézláb jelölt.....

Visceroid 2019.02.20. 10:32:49

@moonlight777: Ha nem tudsz a mai helyzetben párt találni akkor béna vagy. Eddig egy kormány sem támogatta úgy a családokat mint a mostani. Ennek hatására meg kell hogy induljon a párkeresési mánia. Tehát aki manapság egyedül van az magára vessen.

Loona 2019.02.20. 11:45:40

Na, többek között ezért nincs és nem is lesz párom.
Az első komoly párkapcsolatomban a pasi tiszta apám volt, kívül, belül. Egy szóval? Horror. Mondjuk a párom jóval finomabban adta elő a lelki bántalmazást mint apám, de azért profi benne.
A második párom lelkileg öcsémre hasonlított, ami akár jó is lehetett volna, öcsém remek ember, okos, szorgalmas, de régebben nagyon tutyimutyi volt. (Már kinőtte.) Én meg nem bírom az ilyet, halálra idegesít. Garantált a katasztrófa, ha nekem kell irányítani.
Harmadik ezek után? Kösz, nem.

jájjákkormostággodhátunk 2019.02.20. 12:45:31

Szerintem a címben helyesírási hiba van, helyesen: Hogyan válasszunk pártot?

konrada 2019.02.20. 14:17:11

....kb ezt írta volna Darwin is, ha a fajok eredetét mai bloggerként írta volna meg.
Ti.: ezt a hasonlót választ nem emberi sajátosság, és így a modern ember kockázati modellválasztása, hanem így működik, mióta a világ a világ.

...ezért nem párosul például keresztbe két - szinte tökegyforma pintyfajta se, ha a másiknak kicsit is másképpen áll a csőre, vagy picit is elüt a tolla.
...aztán így alakulnak ki az alfajok, majd idővel a fajok.

....csak azok még nem tudják magukról, hogy rasszisták...;)