Hány évesen unjuk meg a szexet?

oreg.jpg

A legtöbb ember arra számít, hogy a női menopauza egyben egy óriási sorompó a férfi számára, mondván, innentől a nő nem is kívánja többé a szexet. De csakugyan így van? Mi befolyásolja a vágyat és van-e olyan kor, amikor már tényleg abba szokás hagyni a szeretkezést?

A menopauza nem csupán hormonális változásokat idéz elő, de sokak szemében az öregedés biztos jele, ezt pedig egy erős kétségbeesés is kísérheti. Ha valaki emiatt hagy fel a szexszel, az nem a testi, hanem a lelki világának felbolydulása miatt dönt így, merthogy a szexuális örömök élvezetének képessége nem veszne el ennyi miatt. A férjeknek ezért fontos feladata ebben az időszakban, hogy éreztessék feleségükkel a kívánatosságukat. Nem mintha a férfiak nem mennének át változásokon a korral, csak a nők jóval keményebbek szoktak lenni önmagukkal – az elismerés és megerősítés viszont mindkét oldalról fontos.

Ami tényleges testi eredetű nehézséget okoz, az a folyamatosan gyűlő fájdalom a csontokban, ízületekben és az egyéb, a kor haladtával egyre gyakoribb (súlyos) betegségek. Az ezekre szedett gyógyszereknek ritkábban van vágyfokozó hatásuk, mint fordítva, így a „legyen-e ma szex?” kérdését leginkább az dönti el, egyszerre érzi-e épp magát jobban a pár mindkét tagja egészségügyileg. Maga a vágy ritkán hal ki teljesen, inkább csak a fentiek miatt egyre hátrébb csúszik a prioritási listán.

Nem elhanyagolható az sem, hogy új partner esetében a menopauzára hivatkozva már hanyagolni szokták az 50+-os párok az óvszert, így kitéve mindenkit egy esetlegesen lappangó STD-nek. Ugyanakkor nem ez az egyetlen módja a szex elkerülésének: a dohányzás és alkoholizálás hosszú távon kellemetlen hatással lehet odalenn a férfiakra. Olyannyira, hogy beszámolók szerint többször marad el a szex impotencia, mint a menopauza miatt. Ez viszont legalább kezelhető lenne, de mivel a férjek ilyen kényes témával ritkábban kérnek segítséget, végül mindenki hoppon maradhat.

stopstd-blog-banner_1680261145.png

Mindezen okok miatt viszont nem lehet egy pontos, vagy akár átlag életkort sem találni, ahol az emberek felhagynának a szeretkezéssel. A korral együtt jár az események megritkulása, de a heti egyből havi egyre váltás még nem jelenti, hogy ennyi, kész, vége. Okkal beszélnek annyit az „Első alkalomról” és soha az „Utolsóról”. Mindig lehet úgy dönteni, hogy lesz még egy utolsó.

Ha te is tennél a hosszú és egészséges szexuális életért, neked ajánljuk prevenciós tanácsainkat.