STD kalauz kamaszoknak

kamasz.jpg

Szóval eljutottál abba a korba, amikor már a lányok haja helyett a slicced húzogatnád. Van ez így, hiába néz most felháborodottan a legtöbb szülő. Olyan, mintha vissza se tudnának emlékezni, milyen érzés, nem? Igazából nagyon is vissza szoktak, de tudod, őket se tanították meg igen sok dologra. Pedig hidd el, mi is tudjuk, mi mindent lehet a témában találni a neten, de nekik anno pláne nem volt internetük és elég sokan vannak, akik emiatt el se tudják képzelni, hogy te mi mindent eltanultál már eddig is róla.

Ott tartunk, hogy lányok és fiúk. Mágnesként tudjátok húzni és taszítani egymást ilyenkor, de ha valaki undok mód bánik is veled, akkor is tudd: mindenkit ugyanaz érdekel, mint téged. Mindenki kíváncsi és mindenki baromi szívesen kipróbálná, csak… hát, fél. És ez tökre érthető is, mert a szülői szigoron túl – bár ezt inkább a lányok szokták átlátni – tényleg ott van az, amiről mindenki papol, de tök felesleges rizsának tűnik: hogy a szex főleg az érzésekről szól, nem csak a testről. Persze-persze, mindenkivel van olyan, hogy inkább csak külsőre tetszik neki valaki és egyébként nem is feltétlen járna vele. De azért fontold meg, mert van, amit tutira nem találsz meg például a pornóban: azt, hogy a szex olyan nem olyan nagy cucc, mint azt elképzelik sokan. Egy csomó fiú kifejezetten csalódott, mikor először kipróbálja és ez nem a lányok hibája. Az előzetes elvárások miatt van, amit a puszta testi öröm kellene okozzon, viszont az első alkalom után többen szörnyülködnek, hogy ez épp olyan volt, mint a maszturbálás – és akkor minek a sok vesződés? A lányoknál pedig pont azért fontos ez, mert ha fájna az első alkalom, akkor is bízzon a partnerében, hogy egymásra hangolódva ez is hamar gyönyörré váljon.

stopstd-blog-banner2_1680261368.png

Ha mondjuk te csak a testiséget keresed, mert még mindig halandzsának tűnik mindez, akkor közelítsük meg máshogy. Ha a szüleid maguktól nem ülnek le veled beszélni a témáról, gondold át, vajon mernének-e válaszolni egyáltalán a kérdéseitekre. Azon túl, hogy ez mindenkinek ciki elsőre, nem nagyon találsz megbízhatóbb forrást a témában, szóval megérhet egy próbát. Hátha el tudják magyarázni, nekik milyen különbséget jelent „csak úgy” meg igazán szerelmesen csinálni. Ha csak egy könyvvel vagy magazinnal akarják a szemedet kiszúrni, akkor se add fel: egy csomó valóban hasznos infót találsz a neten, plusz léteznek már oldalak és appok, amik szintén segítenek, csak jó helyen kell keresni. Mint minden más, ezzel kapcsolatban is tele van a net szeméttel, szóval érdemes okosan nézelődni.

Egyébként tudtad, hogy a pornóban alapvető hiba, hogy nem használnak óvszert? Fel se tűnt eddig, igaz? Pedig tényleg nem, de ennek az az oka, hogy ott a női színésznők fogamzásgátló tablettát szednek (amit a nőgyógyászuk írt fel nekik) és mindketten rendszeresen részt vesznek STD szűrésen. Az STD lényegében nemi betegséget jelent, beleértve mindazt a csúnya képet, amit – elképzelésünk sincs, miért – az iskolai felvilágosító órákon mutogatnak. Ha viszont már így történt, akkor legalább használd ki: már tudod, hogy ezek tényleg tudnak csúnyán kinézni, de azt tudtad-e, hogy az ilyen kórokozók sok esetben úgy tudnak a szervezetben megbújni, hogy neked semmilyen tünetet nem okoznak? Rengetegen járnak úgy, hogy egy látszólag egészséges partnerre találnak, akivel be merik vállalni az óvszert nélküli szexet és aztán mégis kijönnek rajtuk a tünetek. Ennek az az oka, hogy lehetsz úgy is hordozója egy fertőzésnek, hogy te magad nem leszel beteg – ezért érdemes óvszert használni.

Aki új partnerrel fekszik le és korábban már volt védekezés nélküli szexuális élménye, annak megvan esélye rá, hogy elkapott valamit, ami vagy csak később jelenik meg nála, vagy soha, de mégis tovább tudja adni. Nyilván ez nem történik meg minden esetben, nem is kell túlparázni a dolgot. Csak azért írjuk le, hogy értsd, miért ijesztgetnek ezekkel az iskolában.

Amikor mindketten először adjátok oda magatokat egymásnak, akkor pláne nem kell azon aggódnotok, hogy megbetegedhettek, egyszerűen csak próbáljátok meg élvezni. Viszont óvszert a terhesség megelőzése érdekében továbbra is ajánlott lehet használnotok (érdemes előre átfutni a hozzá kapott leírást). Lehetőleg minél jobb minőségűt keress, nehogy kiszakadjon, de biztos, hogy te is hallottál már egy-két megbízható gyártóról, szóval szerintem nem lesz gond.

Ha úgy alakulna, hogy később mégiscsak lesz más partnered, akkor már érdemesebb lesz óvszert használni az orális szexhez is, meg ha úgy érzed, van rá esély, hogy elkaptál valamit, akkor nyugodtan keress fel egy nemigyógyászt. Ugyanolyan érzés hozzájuk elmenni, mint a háziorvoshoz vagy az ortopédiára: a legkellemetlenebb része, hogy itt is sorba kell állni – minden más csak para, amit a felnőttek aggattak rá.

Szóval tök jó, hogy Te is érdeklődsz a szex iránt és hajlandó vagy utána is olvasni dolgoknak. Csekkold azt a pár oldalt, amit fentebb is linkeltünk és merj kérdezni! Ha ezeken is túl vagy, akkor már csak a megfelelő fiút/lányt kell megtalálnod, mert amivel előzetesen lehetett, azzal a tudással már felvértezted magad.

Szerző: Csősz Roland