Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nietzsche nem zseni volt, hanem beteg?

2018. szeptember 20. - Csősz Roland

nietzsche-1.jpgHa nem is mozarti – az ő halálát illetően jelenleg 80 teória terjeng – a misztikuma Nietzsche testi és lelki állapotának és azok műveire gyakorolt hatásának, mindenképp figyelmet érdemlő a kérdés, ugyanis alapjaiban változtatja meg azt, ahogyan az írásairól gondolkodunk. Egyik oldalról azt állítják, szifiliszben halt meg, míg mások szerint szűzen, agytumor miatt. De mikor derül már végre fény az igazságra?

Friedrich Wilhelm Nietzsche – ezzel a névvel született 1844-ben egy, vele együtt öt tagú családba. Apját öt éves korában vesztette el agylágyulásban, egyik nővére pedig elmebetegsége miatt lett öngyilkos. Anyjával és másik nővérével nőtt fel, de ő és testvére egyaránt megörökölték apjuk szembetegségét, ami egész életüket végig kísérte. A fiú a körülményekhez képest igen jó neveltetést kapott, magas intelligenciájának köszönhetően pedig huszonöt éves korától professzor úrként tisztelték a bázeli egyetem tanáraként.

Hogy miért hagyta ott munkáját tíz évvel később, nem tudni, de állítólag közre játszhatott romló egészségügyi állapota. Télen Itáliában, nyáron Svájcban dolgozott. Ekkoriban alkotta meg több híres művét és a szifiliszes múltra hivatkozók legkésőbb ekkorra datálják Nietzsche megfertőződését.

nietzsche-2.pngAz igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a filozófus zseni keresztény- és nőgyűlölő hírében állt. Sohasem házasodott meg, Istenhez való viszonyát pedig az elemzők szerint a Wagnerrel folytatott rövid életű barátsága alakította: amíg jóban voltak, addig kettejük különbözőségéről A tragédia születése c. írása tanúskodott, melyben a dionüszoszi és apollóni kettős görögségről szól. Amikor pedig régi barátja, akivel ekkoriban már nem is tartotta a kapcsolatot, meghalt, épp aznap fejezte be a Zarathustrát, melynek témája a halott Isten.

Az irodalmát analizáló életrajzírók leginkább művei száma miatt gondolják úgy, hogy 1879 után állapota egyre romlani kezdett. Nem azért, mert egyre kevesebbet írt volna, hanem mert pont, hogy egyre többet. Mániás ciklusokról beszélnek, mely a bipoláris depresszió jellemzője. Feljegyzések híján a feltételezést végül is igazolni nem sikerült, csakúgy, mint szifilisszel kapcsolatos múltját sem.

Sőt, egy bizonyos Robert Matthews kutatásban hivatkozik a tüneteket átvizsgáló orvos, Leonard Sax véleményére, aki szerint Nietzsche sohasem szenvedett olyan STD-ben, amibe beleőrülhetett volna. Az viszont, aki a hírek szerint először terjeszteni kezdte Nietzsche szexuális problémáit, történetesen az a Wilhelm Lange-Eichbaum volt, aki a filozófus legkegyetlenebb kritikusaként volt ismeretes. Úgy tűnik, később ezt az álhírt vették át ellenőrzés nélkül mások is, hiszen bizonyíték azóta sem került elő.

A szifiliszre utaló nyomok még nem minden esetben jelentik, hogy valóban nemi betegségről van szó. Hogy megbizonyosodj róla, már a legkisebb gyanú esetén is érdemes egy nemigyógyásszal konzultálnod és STD szűrést végeztetned.

A bejegyzés trackback címe:

https://stopstd.blog.hu/api/trackback/id/tr6014251011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2018.09.20. 21:18:33

T. Csősz Roland !

Már a téma felvezetése is, felháborító, a saját pökhendi ostobaságodon kívül, nem informál semmiről.

Ez a cikked címe: "Nietzsche nem zseni volt, hanem beteg? "

Egy mondaton belül állítasz és kérdezel, tipikus libbsi, (modern demokrata) trükk, ha tudod, bizonyítsd be, ha nem tudod, mert buta vagy, nem tudsz filozófiai tanulmányokat vagy költeményt értelmezni, ne röstelkedj illedelmesen kérdezősködni.

Az a baj veletek liberális- ateista sátán fattyakkal, hogy csak tagadni tudtok és nem veszitek komolyan "Isten" fogalmát, következtetés képen azt gondoljátok bármit, bármikor megtehettek.

Hol ott példának okáért, Nietzsche filozófiai-költeménye "Im-ígyen szólt Zarathusztra" és a Millenniumi problémák között, rendkívül szigorú össze-függés van.

Légy szíves legyél nagyon óvatos, vagy kussolj, ha tudomány-filozófiáról van szó, mert ez a műfaj csak "matek" a tudomány így nyelve is ezért ész-játék, nem pedig csak nyelv-játék. .

Indriq 2018.09.20. 22:01:28

@Jakab.gipsz: komolyan... menj orvoshoz...

FMR 2018.09.20. 22:42:03

@Jakab.gipsz: Filozófusként mondom, hogy szégyelld magad. Idült ostobaságod és forrongó gyűlöleted alapvetően akadályoz meg téged abban, hogy komolyan vehető vitapartnerként tűnj föl, engem pedig abban, hogy ízekre szedjem bűzösen habzó hozzáröfögésed. Mindazonáltal ez a poszt tényleg teljesen felesleges, érhetetlen, Csősz Roland izzadtságszagú exhibicionizmusát tükrözi. Megvolt a felvillanásnyi rivaldafény, az Index címoldal, ásítottam, lapozzunk.

s 2018.09.20. 22:45:33

Aztakurvamindenit!
Ha szegény Nietzsche nem is volt beteg, azért néhány hozzászóló komoly orvosi segítségre szorul. A létezésen való töprengést nem bírja az egyszerűbb lélek. De akkor mi a beteg faszért töpreng?

exterminador 2018.09.20. 23:39:37

Hát pedig manapság már elég egyértelműen elfogadott, hogy Nietschének nem volt szifilisze. Több tanulmány is hozzáférhető a témával kapcsolatban, nem kell hozzá nagy utánajárás. A bejegyzés tehát felesleges.

werinter 2018.09.21. 08:43:09

@maxval balcán bircaman: Na ez az! Betegen nem lehet valaki zseni?

@Jakab.gipsz: Neked megint honnét jött ez a " tipikus libbsi, (modern demokrata), liberális- ateista sátán fattyak" ? Vagy már mindenről csak a "libsizés" jut eszedbe? :D

szepipiktor 2018.09.21. 09:00:06

Nietzsche-t az utokór minősíti. Az ilyen írások azonban a bulvár kategóriájába sorolhatók. Min változtat, ha "végre kiderül"???? Blikk.

DAnna 2018.09.21. 09:20:34

A zseni és a beteg nem zárja ki egymást. De ha valóban szenvedett mentális betegségben, mely ugye gyakran jár azzal, hogy a beteg nem tud az adott kor elvárásai és szabályi szerint élni, az elősegíthette, hogy olyasmiket mondjon ki, és írjon le, amit más a kor konvenciói miatt nem mert. Ezért viszik a talentummal megáldott őrültek előrébb a világot gyakran.

FMR 2018.09.21. 09:32:44

@exterminador: A bejegyzés a szerző bulvárízű írása miatt felesleges. Az pedig, hogy X tanulmány mit állít, mellékes akkor, ha Y tanulmány ennek az ellenkezőjét állítja hasonló meggyőző erővel. Kétség nem férhet ahhoz, hogy Nietzsche beteg volt. Szifiliszes. És persze zseni is. Pont.

exterminador 2018.09.21. 09:51:48

@FMR: nyilvánvalóan beteg volt, de azt nem lehet kétséget kizáróan állítani, hogy szifiliszes. Sokkal valószínűbb az agydaganat vagy az ún. CADASIL szindróma. Pont.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.09.21. 09:59:33

A poszt szerintem is teljesen felesleges. Ócska szenzáció hajkurászás.

Ami Nietzchét illeti.....zseni volt, számomra nem kétséges. Nem kevés nézetét osztom, elsősorban a kereszténységgel, erkölccsel és a szabad szellemmel kapcsolatban.....de a nőkről is vannak érdekes és megszívlelendő sorai...mint pl. a következő:

" Ha nőhöz indulsz, ne feledd otthon a korbácsot " ..... az öregasszony tanácsa Zarathustrának.

FMR 2018.09.21. 10:11:49

@exterminador: legyen. De továbbra sem értem, ahogyan mások sem, hogy ennek milyen érdemi jelentősége van. Lehet valaki beteg és zseni egyszerre. Ez a poszt felesleges, aki meg csámcsog rajta, az meg fontoskodik. Pont veled együtt.

DDD3 2018.09.21. 10:16:42

@Jakab.gipsz: Na mi van, elindult a következő műveleti fázis? Kiadták a központban, hogy most a "modern demokrata" kifejezést kell szítokszóvá változtatni a közbeszédben?

Alick 2018.09.21. 12:05:10

Széchenyi, akit a legnagyobb magyarként szoktak emlegetni, nyilvánvalóan bipoláris volt. A nagyívű ötletei, felajánlásai jellemzőek a mániás fázisra.

Jakab.gipsz 2018.09.21. 16:13:51

@FMR:

Ha Te, filozófus vagy (amit kétlek) akkor csak filozófusként kell elszégyellned önmagadat, ettől még embernek gyanítom jó lehetsz.

Alaptalanul vádoltál meg, ezzel a váddal : "Idült ostobaságod és forrongó gyűlöleted alapvetően akadályoz meg téged abban, hogy komolyan vehető vitapartnerként tűnj föl, engem pedig abban, hogy ízekre szedjem bűzösen habzó hozzáröfögésed. Mindazonáltal ez a poszt tényleg teljesen felesleges, érhetetlen, Csősz Roland izzadtságszagú exhibicionizmusát tükrözi."

1, Csősz elolvasott egy nem túlságosan magas színvonalú amcsi cikket, és a saját gondolataival kiegészítette.
2, Ez idáig rendben is lenne, ámde arra az eshetőségre Csősz nem gondolt, hogy egy komoly tudós mint amilyen Nietzsche is, korrekt bizonyítási procedúra hiányába nem hozakodik elő, fantazmagóriákkal.

2.1, Ezért én azt gyanítom, hogy ezen ok miatt, választotta a kifejező eszköznek, a költészetet az igazság tételei kifejtéséhez, megelőzve fényévekkel a saját korát.

3, A gyakorlati filozófia "igazság tételét pedig Derrida szolgáltatta, "az igazság nem dekonstruálható", nem tudjuk részeire bontani. Következtetés képen, az alapvető ontológiai kérdésekre keresendő," igazság", tévedések és hazugságok gordiuszi csomójából, egyértelműen és minden kétséget kizáróan kibontható.
4, Előbb ezeket emészd meg, mielőtt "Idült ostobaságról és forrongó gyűlöletről" makogsz.

@werinter: @DDD3: Rátok is ugyan ez vonatkozik.

kiskutyauto 2018.09.21. 22:50:58

Nyilván nem zárja ki egymást a kettő...

FMR 2018.09.27. 10:40:08

@Jakab.gipsz: Egy olyan embernek látszó, valójában mélyen szubhumán lény, mint aki te is vagy, szóra, válaszra sem érdemes. Már azért sem, mert aki olyat ír le, hogy "Az a baj veletek liberális- ateista sátán fattyakkal" - ami egyszerre általánosító, értelmetlen, igaztalan, gyűlölettől fröcsögő és ráadásul helyesírási szempontból is hibás, nos az ilyen lény érdemtelen bárminemű diskurzusra.

Ja, és igen.

Szégyelld magad. Nagyon.

FMR 2018.09.27. 10:41:52

@Jakab.gipsz: Derrida egy szemfényvesztő szélhámos volt, a filozófia egyik legnagyobb kártevője. Aki őrá hivatkozik, maga is csak egy ócska kókler.

KARAK TERi 2019.08.23. 12:21:48

@Fuxos (ex bömis): kedves, szimpatikus ember lehetett ez a Nietzche, aki a mai un. progresszív (az amúgy mi is?) propagandistákat zavarba ejtő módon integrálta magában a christophobiáját az antifeminizmussal. Ideológiai követői is nagyrészt jóravaló, kedves politikusok, hadvezérek és demagógok voltak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.11.22. 20:28:36

Nietzsche tényleg zseni volt és ez nem mond ellent annak, hogy beteg is legyen. Nem valószínű, hogy nem nemi beteg volt, sőt könnyen lehet, hogy szüzen halt meg. Ellenben valószínűleg örökölt egy agyi vérkeringési zavart, ami miatt gyerekkora óta fejfájástól szenvedett és később teljesen leépült.
Az Isten halott témát pedig a Vidám tudományban írta meg, nem a Zarathustában. Ez a példabeszéd nem a kereszténységről szól elsősorban, hanem arról, hogy az emberiség gondolkodását már nem a vallásos hit vezeti, hanem annak az árnyéka (az egyház).