Nietzsche nem zseni volt, hanem beteg?

nicse.jpgHa nem is mozarti – az ő halálát illetően jelenleg 80 teória terjeng – a misztikuma Nietzsche testi és lelki állapotának és azok műveire gyakorolt hatásának, mindenképp figyelmet érdemlő a kérdés, ugyanis alapjaiban változtatja meg azt, ahogyan az írásairól gondolkodunk. Egyik oldalról azt állítják, szifiliszben halt meg, míg mások szerint szűzen, agytumor miatt. De mikor derül már végre fény az igazságra?

Friedrich Wilhelm Nietzsche – ezzel a névvel született 1844-ben egy, vele együtt öt tagú családba. Apját öt éves korában vesztette el agylágyulásban, egyik nővére pedig elmebetegsége miatt lett öngyilkos. Anyjával és másik nővérével nőtt fel, de ő és testvére egyaránt megörökölték apjuk szembetegségét, ami egész életüket végig kísérte. A fiú a körülményekhez képest igen jó neveltetést kapott, magas intelligenciájának köszönhetően pedig huszonöt éves korától professzor úrként tisztelték a bázeli egyetem tanáraként.

Hogy miért hagyta ott munkáját tíz évvel később, nem tudni, de állítólag közre játszhatott romló egészségügyi állapota. Télen Itáliában, nyáron Svájcban dolgozott. Ekkoriban alkotta meg több híres művét és a szifiliszes múltra hivatkozók legkésőbb ekkorra datálják Nietzsche megfertőződését.

nicse2.jpg

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a filozófus zseni keresztény- és nőgyűlölő hírében állt. Sohasem házasodott meg, Istenhez való viszonyát pedig az elemzők szerint a Wagnerrel folytatott rövid életű barátsága alakította: amíg jóban voltak, addig kettejük különbözőségéről A tragédia születése c. írása tanúskodott, melyben a dionüszoszi és apollóni kettős görögségről szól. Amikor pedig régi barátja, akivel ekkoriban már nem is tartotta a kapcsolatot, meghalt, épp aznap fejezte be a Zarathustrát, melynek témája a halott Isten.

stopstd-blog-banner3_1680261965.pngAz irodalmát analizáló életrajzírók leginkább művei száma miatt gondolják úgy, hogy 1879 után állapota egyre romlani kezdett. Nem azért, mert egyre kevesebbet írt volna, hanem mert pont, hogy egyre többet. Mániás ciklusokról beszélnek, mely a bipoláris depresszió jellemzője. Feljegyzések híján a feltételezést végül is igazolni nem sikerült, csakúgy, mint szifilisszel kapcsolatos múltját sem.

Sőt, egy bizonyos Robert Matthews kutatásban hivatkozik a tüneteket átvizsgáló orvos, Leonard Sax véleményére, aki szerint Nietzsche sohasem szenvedett olyan STD-benamibe beleőrülhetett volna. Az viszont, aki a hírek szerint először terjeszteni kezdte Nietzsche szexuális problémáit, történetesen az a Wilhelm Lange-Eichbaum volt, aki a filozófus legkegyetlenebb kritikusaként volt ismeretes. Úgy tűnik, később ezt az álhírt vették át ellenőrzés nélkül mások is, hiszen bizonyíték azóta sem került elő.

A szifiliszre utaló nyomok még nem minden esetben jelentik, hogy valóban nemi betegségről van szó. Hogy megbizonyosodj róla, már a legkisebb gyanú esetén is érdemes egy nemigyógyásszal konzultálnod és STD szűrést végeztetned.