Feketeszakáll legnagyobb titka, amiről senki nem beszél

feketeszakall.jpg

Sokunk fiatal korának voltak részei valamilyen formában az izgalmasabbnál izgalmasabb kalóz történetek. Egyeseket Jack Sparrow (kapitány!), másokat még Pán Péter és ellenfele vagy az azt megelőző mesehősök szórakoztattak, az azonban állandó, hogy e történetek kifejezetten vonzónak állították be a kalóz életet. Persze a valóságban ezek az emberek inkább vérszomjas kegyetlenkedőkként szelték a tengereket az alatt a néhány év alatt, amíg vélt szabadságuknak hódoltak, mígnem össze nem futottak egy náluk erősebbel. Romantizálni csak jóval később kezdték a kalóz életet, különösképp a már korában is igen misztikus jelenséget, az élete végén Feketeszakállként ismert egykori angol privatérból megtért kalózt. Csakhogy akadt itt egy apróság, amiről ezek az izgalmas regények elfelejtettek szólni nekünk.

1718-ban Edward Teach, ismertebb nevén Feketeszakáll úgy döntött, hajóit nem egy másik flotta, hanem egy egész város, Charleston ellen fordítja. Őrült húzásnak tűnt, de Teach égető szükségét érezte valaminek, amit csak itt találhatott meg. Egy kincsesládát keresett, ami nem aranyat, hanem valami annál is értékesebbet tartogatott számára.

stopstd-blog-banner3_1680261965.png

Mivel nem találta, túszokat ejtett, váltságdíjként pedig alig kért mást, mint azt a bizonyos ládikót. Meg is kapta, így a blokádot feloldotta, Anna királynő bosszúját pedig messzire vitte a szél. Később a hajója roncsait átkutatva derült csak ki, hogy mire kellett neki az a bizonyos láda: úgy tűnik, valakinek igen sürgősen volt szüksége némi higanyra.

feketeszakall2.jpgA higany volt a korban a szifilisz egyetlen „ellenszere”, ami bár mérgező volta miatt sokszor inkább rontott a helyzeten, rövid úton a tünetek enyhülésében mégiscsak segíteni tudott. Az alkalmazása persze korántsem volt kellemes: egy fém tűvel kellett bejuttatni a higanyt a beteg húgycsövén keresztül. Persze azt nem tudhatjuk biztosra, hogy a talált tű kihez tartozott, de azért sejthető, hogy nem hozna ekkora áldozatot minden idők leghírhedtebb kalóza akármelyik matrózáért.

Ez még akkor is igaz, ha valójában kissé más ember volt, mint mondják. Állítólag például meglepően „demokratikus” vezetőként tisztelték, ráadásul – valószínűleg – maga Feketeszakáll terjesztette a mítoszt, miszerint kalapjából égő kanócok lógnak ki. Így inkább legendája, mintsem erőszakos tettei által vált összességében igazán híressé. Talán csak Charleston ostroma volt az, ami miatt mégis nagy kalózként emlékezni rá, pláne hogy a támadással kapcsolatos célját olyan ügyesen álcázta valódi fosztogatásnak, hogy még a kor egy másik hírhedt kalózát, Bonnettet is sikerült bevonnia az akcióba.

Mondjuk inkább fizethetett volna az orvosságért az öldöklés helyett.

Ha úgy érzed, neked is "égető szükséged" lenne a segítségre, ne habozz minél hamarabb segítséget kérni. Az egyes nemi betegségekről bővebb infót erre találsz.

Borítókép: Yuta Onoda