Az oltásellenes szülőkről

oltas.jpgNagy újítás volt, hogy a legújabb, kilenckomponensű vakcinával oltják a hetedikes lányokat és fiúkat, már amennyiben ezt a szülők kérik. Viszont még így is tízezer szülő döntött úgy, hogy idén mégse oltatja be gyermekét. Mi meg csak tátott szájjal állunk a kérdés előtt, hogy vajon hogyan jutottak erre az álláspontra?

Olyanok merültek fel bennünk, mint például a lekésett határidő vagy elkallódott tájékoztató. Lehet, hogy teljes körű védelmet szerettek volna, ezért már azelőtt megkapták a gyerekek a kilenckomponensű változatot, hogy bejelentették volna annak ingyenessé válását vagy csak simán várni akartak egy-két évet. Megtehetik, aki ugyanis nem kapta meg, az receptre kérheti később háziorvosától is. Csak hát, közel sem ugyanolyan a hatóereje, ha már aktív szexuális életet él valaki, mintha még évek lennénk odáig.

Az is lehet, hogy a szülő nagyon is felelősségteljes és már beoltatta lányát a kisebb komponensű vakcinával, csak épp nem tudja, hogy a mostani miért jobb vagy hogy egyáltalán érdemes-e még egyszer végigcsinálni. És ez egy komoly kérdés, mert vajon ki szokta tájékoztatni a hetedikes gyerekek szüleit a HPV oltással kapcsolatos egészségügyi kérdésekről? Az osztályfőnök dolga lenne elmondani, hogy a gyermeke a HPV miatt rákos lehet, a kanyaró miatt pedig annyira legyengülhet immunrendszere, mintha AIDS-es lenne?

Aligha. A legtöbb szülő a szomszédtól meg a netes fórumokról tájékozódik és csak a szerencsésebbek bukkannak megbízható forrásra. Ha az egészségetekkel kapcsolatos döntést kell hoznotok, kérdezzetek bátran egészségügyi dolgozókat online is, de csak a valóban hiteles szakembereket.

A HPV elleni felkészülés azért is fontos, a miatta kialakuló kondilómák (szemölcsök) ellen még az óvszer sem nyújt teljeskörű védelmet. Mindeközben a vírus másik törzse okozta daganatok felelősek több rákos megbetegedésért, többek közt a méhnyakrákos esetek 70%-ért. Viszont ugyanúgy okozhat rosszindulatú tumort a torokban vagy épp a férfiak péniszén is, így a HPV oltás nem csak a nőknek, de a férfiaknak is elhagyhatatlan. Egy másik cikkben majd megvitatjuk, vajon mi kellene hozzá, hogy ne csak a nők számára legyen ingyenes, viszont a fizetős megoldás már most is elérhető mindenki számára.

A humán papillomavírus a világ egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzése, a megelőzés pedig kiemelten fontos a nehezített védekezés és a súlyos szövődmények miatt. Honlapunkon már megtalálhatod ehhez készült részletes segédanyagunkat.