X-Men vs STD

xmen.jpgNem kizárólag filmeket találhatunk nemi betegség témában, ha szórakozva akarunk tanulni. Persze az is lehet, hogy ezekre a művekre csak véletlen akadunk rá, de a lényeg, hogy így is-úgyis megismerjük a szexuális úton terjedő fertőzések hatását a karakterek mindennapi életére. Vannak viszont alkotások, amiket célzottan érdemes keresni, mert önmagában is zseniálisak, kapcsolata az STD-kkel pedig csak a ráadás.

A Black Hole egy tizenkét részes képregénysorozat, ami teljes formáját végül 2005-ben érte el, de egy teljes évtizedig készült. Magyarra még most se fordították le, de legalább a film készül – szintén 13 éve már. Az eredmény? Egy fekete-fehér mestermű, amiben ritkán látott érzékkel mutatja be a szerző (és rajzoló), Charles Burns a kamaszkor nehézségeit: a szerelem és szex iránti heves izgalmat, melyre bár nagyon vágynak, közben rettegnek is az ezzel járó ismeretlentől. A bizonytalanság pedig a képregény alapjaiból fakad: az 1970-es évek Amerikájában a semmiből feltűnik egy titokzatos betegség, ami csakis szexuálisan terjed, csakis a kamaszokat érinti és a tünetek különbnél különb formákat ölthetnek.

xmen2.jpg

Nem véletlen, ha ismerősen cseng a történet. Az AIDS is épp a ’70-es években kezdett el terjedni az USA-ban, látszólag a semmiből. A sokszor csak különc kamaszokról szóló X-Men-re a Black Hole csak látszólag hasonlít – nem az izgalom és a reménykeltő jövő képe, hanem a teljes létbizonytalanság hidegrázó élménye az, ami miatt olvasóként nehezen tudjuk letenni.

És persze adja magát a kérdés, hogy ez tulajdonképpen a kamaszok szexuális érdeklődésének lefojtását célozza-e? Hogy horrort csinálni a nemi betegségből annyit tesz, mint stigmatizálni a fiatalkori szexet? De fontos megérteni, hogy itt nem a cölibátus hirdetéséről van szó. Egy olyan, valóban megtörtént helyzetet emel ki a nem túl távoli múltból, ami generációkon átívelő hatású és még most is érezhető. Azt érzékelteti, hogy milyen lehetetlenül nehéz a kamaszkorral járó végtelen sok bizonytalanságot megélni és hogy épp az akkor egyik legfőbb dolog, a szex esetleges beszennyeződése, veszélyessé válása hogyan tudja ezt még tovább fokozni.

stopstd-blog-banner3_1680261965.pngNem valamely STD tüneteit ismeri meg az, aki végig olvassa – mégis képet kap arról, milyen nehéz egy tartósan nemi beteg élete, ha folyamatosan titkolnia kell, ha úgy érzi, kirekesztik betegsége miatt és ha nem mellesleg ez ellen teljesen tehetetlen. A Black Hole felhívja a figyelmet, hogy egy dolog a betegség, és a másik, hogy mi következik belőle. A ma létező nemi fertőzések jó része gyógyítható, másik meg kezelhető. A legfőbb nehézség nem is a tünet, hanem a megbélyegzéstől való félelem.

A Stop STD! segít megelőzni a bajt – nem csak az egyes betegségekről olvashatsz részletesen, de Dr. Szandányi Réka nemigyógyásztól is kérdezhetsz, teljesen anonim módon.