Nemi erőszak tehet-e a HIV járványról?

aids-b_1.jpgEgyszer már volt alkalmunk együtt gondolkodni arról, vajon mi lehet az oka és mit tehetünk az ellen, hogy az óvszerrel kapcsolatos negatív érzések megváltozzanak. Ezt a sort folytatjuk most, ismét párbeszédre invitálva titeket. Vajon a HIV megállításához nem is pusztán kondom és/vagy ellenszerre lenne szükség?

Ha emlékeztek, nemrég írtunk arról, hogy az ausztrál börtönökben féltek bevezetni az óvszert, hiába magasabb náluk a HIV rizikófaktor. Nos, úgy tűnik, hogy ez utóbbi, veszélyeztetettségre vonatkozó tény nem pusztán a rácsokon múlik, sőt. Bár nyilván nem hazánk jár élen e téren, de a HIV sok helyütt nem is annyira a véletlen, sokkal inkább nemi erőszak következtében terjed tovább. Egy Dél-Afrikát, Indiát és az USA-t bevonó vizsgálat még ennél is tovább ment: ezek szerint azon férfiak, akik általában is erőszakosabbak a nőkkel, valószínűbben erőszakolják is meg őket, illetve a hétköznapi szexuális partnerekből is többet tartanak, de valószínűbben preferálják az anális szexet, fordulnak prostituáltakhoz, nemzenek gyereket tervezés nélkül és gyakrabban fogyasztanak drogot és alkoholt. És mindezek miatt valószínűbben is fertőződnek meg HIV-vel.

Ezek szerint tényleg létezne egy kimutatható profil, akiknek agressziókezelési tréningekkel „kezelhető” lenne a „megerőszakoló hajlamuk”? Elég durva következtetés, de egyelőre ne ragadjunk le ennél. Következik-e ebből az is, hogy a HIV akkor lesz teljesen megállítható, ha megszüntetjük a nemi erőszakot és mindenki felelősségteljes társadalmi lényként óvszert használ az összes új?

aids-b_2.jpg

Az említett kutatás szerint használ a fiataloknál az erre kifejlesztett kurzus során elsajátított újfajta gondolkodás: két év alatt csökkent mindenféle partner elleni erőszak, kevesebben fordultak prostituáltakhoz és gyakrabban használtak óvszert. És bár ez csodás hír, de attól még a modell egyáltalán nem képes lefedni a valóságot és az általa felvázolt összefüggések is könnyedén megcáfolhatók. Egyrészről elég Bangladest, Perut vagy egy csomó más helyet venni, ahol bár meghökkentően magas a nemi erőszak előfordulási száma, a HIV fertőzöttek még a becsült adatok alapján sincsenek ezzel arányban, sőt.

stopstd-blog-banner3_1680261965.png

Másrészt a statisztikán túl komoly gond lehet az is, ha úgy beszélünk ezekről a jelenségekről, mintha különálló dolgok lennének. Hogy van külön a HIV, a nemi erőszak meg a nők iránti tiszteletlenség. De nem szól-e ez sokkal inkább arról, hogy az emberek egy része még mindig felelőtlen gyerek módjára viselkedik adott szituációban, vagy legalábbis elhiszi, hogy bármit megtehet? Hogy ha mondjuk haragszik valakire, akkor azt a végtelenségig alázhatja, kihasználhatja, akár bánthatja is kénye-kedve szerint? Nem csak a szegényebb társadalmakban más a felelősség fogalma, ez egy közös probléma fejlődő és fejlett országokban egyaránt, és teljesen független a HIV-től. A nemi betegségek leküzdésének legfőbb akadálya a témával kapcsolatos információ hiányon túl az is, hogy az egyéni felelősségünk elfelejtjük a társadalom iránt, a pillanatnyi komfortot pedig többre becsüljük a többség hosszútávú hasznától (ami STD esetén egyénileg is elég hangsúlyos).

Szerintetek igaza van a kutatásnak? Mi hiányozhat még ahhoz, hogy akár a nemi erőszakot, akár az AIDS-t okozó HIV-t megállítsuk?

A HIV fertőzés következményeiről és lefolyásáról itt írtunk részletesen.