TOP 5 film az AIDS-ről

film.pngA 80-as években, amikor már ismertté vált a kórokozó, és a betegség lefolyása, de még nem állt rendelkezésre hatékony kezelés, az AIDS járvány rettegéssel töltötte el az embereket. A szexuális forradalom után megváltozott szokások újragondolására volt szükség, hiszen a szabad szex halálos következményekkel járhatott. A betegség gyorsan terjedt az amerikai meleg közösségekben, részben ennek is köszönhető, hogy a szabadságjogok országában is komoly kirekesztés kezdődött ebben az időben.

Az AIDS korai időszakában készült filmek érzékletesen mutatják be azt a folyamatot, ahogy a beteg nem csak fizikai állapota rohamos romlásával, hanem a társadalmi kivetettséggel is szembesül. Súlyos stigmává vált a HIV fertőzöttség, ennek nyomai a mai napig felismerhetők sajnos, bár már az egész betegség mást jelent napjainkban. A gyógyszerekkel nem jut el a fertőzött az AIDS stádiumba, szinte ugyanúgy élhet, mint bárki, az emberek fejében mégis a régi filmek szomorú magányban haldokló magányos szereplői jelennek meg a HIV fertőzés hallatán.

Ha végig nézzük ezeket az alkotásokat, könnyebb lesz megérteni, milyen sztereotípiák miatt titkolja el a mai napig szinte minden fertőzött a betegségét. De nem csak ezért lesz különleges élményben részünk, ugyanis az itt felsorolt filmek mindegyikében olyan világsztárok játszanak, akik miatt amúgy is felkapnánk a fejünket – még ha az alkotások címe esetleg nem is ismerős.

  1. Kifutó a semmibe (Gia)

Bár már évtizedek óta jelen volt a világban, Amerikát csak az 1970-es években érte el a HIV járvány, ez pedig alapjaiban rázta meg az ország szabad társadalmát. A kor egyik nő ideálja, Gia Carangi is az AIDS és némi heroin összehatása miatt miatt halt meg mindössze 26 éves korában. A modell életéről készült kétórás drámában pedig ki más játszhatná a főszerepet, ha nem egy későbbi szépségideál, az akkor még 23 éves Angelina Jolie.

film2.jpg

  1. Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)

Három Oscarral díjazott alkotás 2013-ból, bezsebelve a legjobb fő- (Matthew McConaughey) és mellékszereplőét (Jared Leto) férfi kategóriában. Az elvileg igaz történet alapján készült, adaptációnak csak félig-meddig nevezhető történet a ferdítések ellenére is realisztikus marad. Legfőbb kritikája is épp ezzel kapcsolatos: hogy miért mutatnak be egy AIDS-es férfit, ha nem is homoszexuális? Pedig a válasz ott lapul a kérdésben is: azért, mert a HIV nem válogat orientáció alapján. A történetről többet nem is mondunk, aki nem látta, annak kötelező darab!

  1. Hosszútávó kapcsolat (Longtime Companion)

Persze nemi beteg melegekről is készültek jó filmek, itt van például az egyik legelső AIDS témában készült mű, olyan neveket felsorakoztatva, mint Mary-Louis Parker vagy Campbell Scott. Története alapvetően az 1980-as évek USA-ját mutatja be, amint épp magához próbál térni az első HIV riadalomból. Az apropó mindebben, hogy ezt az akkoriban pláne igen változatosan megítélt csoport szemszögéből teszi.

stopstd-blog-banner3_1680261965.png

  1. Philadelphia – Az érinthetetlen (Philadelphia)

Tom Hanks és Denzel Washington mellett talán nem meglepő a két Oscar díj, de a film nem csak ezért kiemelkedő. 1993-ban, tehát abban a korban készült, amikor a világnak még mindig várnia kellett a HIV első kezelési módjára. A történet pedig ennek tudatában hat igazán erősen: amikor egy AIDS-es férfit kirúgnak, vajon hány embernek jutott volna eszébe pont egy homofób ügyvédet fogadni? A film tényleges mérföldkő volt, mert hiába tartott már 20 éve a vírust övező paranoia, itt, ebben az alkotásban értette meg az utca embere is, hogy valójában miként is hat ki a fertőzés egy beteg és környezete életére.

film3.jpg

  1. Precious – A boldogság ára (Precious)

Az utolsó film még az eddigieknél is nagyobb bonyodalmat kínál: HIV pozitív, túlsúlyos és tanulatlan kamasz lány történetét követjük végig az 1987-as évek végéről, aki mindezek után teherbe is esik. Egy ilyen helyzetben lehetetlennek tűnhet még a gyermek vállalása, de Precious végig akarja csinálni, akár a világ ellen is. Ha van nehéz téma, akkor ez biztosan az.

Hiányoltok valamilyen filmet a listáról? Írjátok meg címmel és leírással, hogy mi is megnézhessük!

Az AIDS a szerzett immunhiányos betegség angol rövidítése, melyet a HIV fertőzés okoz és ami ellen jelenleg nincs teljesértékű gyógyszer vagy ellenanyag. A ma elérhető kezeléssel már most is olyannyira javítható az életminőség, hogy a hosszú élet mellett még a tovább fertőzés is megakadályozható, így a partnereiknek már nincs mitől tartaniuk. Ha többet szeretnél tudni a betegségről, itt szedtük össze a legfőbb tudnivalókat.